Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Debat studentenvereniging: zuipexcuus?

Debat studentenvereniging: zuipexcuus?

"Hoi Meltem, wil jij morgenavond een verkiezingsdebat bij een studentenvereniging bijwonen?" - "Uhm, ja hoor..." 

Wauw, ik? Ga ík, degene die altijd negatief praat over corpsballen en corpstutten, naar een sociëteit? Ja, ik ga er heen. Om te kijken of die studenten echt interesse in zo'n debat hebben, of alleen komen comazuipen. Tijd om biertjes te tellen en proosten te turven.

Meteen bij  binnenkomst bij SSR-Rotterdam krijg ik twee consumptiemunten in mijn hand gedrukt. Om mezelf vol te gieten met alcohol? "Je kunt hier bier of fris mee halen, wat jij lekker vindt." Dat valt dus best mee: ze hebben ook cola!

Unlimited drankpas

Als ik naar de bar loop, zie ik dat de studenten een zogeheten 'drankpas' hebben om hun biertjes te krijgen. "Telkens als ze die pas scannen, gaat de tap open en krijg je een biertje, vertelt student Joost me. " Ik vraag: "Stopt het bij een bepaalde hoeveelheid?" "Nee. Het gaat gewoon door."

Met zo'n drankpas kun je dus volop aan het bier. Unlimited!

Als ik met mijn frisje door de zaal loop, kijken een paar corpsballen me aan. Best logisch, omdat ik ook geen dispuut-outfit draag. Als ik rondkijk zie ik tot mijn grote verbazing geen glazen frisdrank op tafels, maar kannen met bier en lege glazen met een mooi schuimrandje.

Het debat

Die avond is er een verkiezingsdebat tussen Ron Hillebrand (PvdA Zuid-Holland) en Marcel Ludeman (VVD Zuid-Holland). Ik doe mijn best te luisteren maar raak al snel afgeleid. Tijd voor een alternatief: het bestuderen van de zestig aanwezige studenten. Van de 680 leden, best weinig dus.

Opvallend veel lege glazen.De biertjes gaan er steeds sneller in en de glazen stapelen zich op. Het tellen van de getapte glazen geef ik maar snel op. Toch is helemaal niemand dronken of zelfs maar aangeschoten. Wel roept iedereen steeds fanatiek 'HULDE!' als de VVD'er klaar is met spreken.

Ik tik mijn buurjongen aan, om te vragen waarop 'ie gaat stemmen: "VVD!" roept hij luidkeels. "Ik ben niet zo van de linkse ideologie," roept hij terwijl hij iets onverstaanbaars naar z'n vrienden gilt.

Bar-avond

Al snel raak ik met iemand anders aan de praat. Komt-'ie echt voor het debat, of alleen voor het zuipen? "Ik kom écht voor het debat, het gespuis wat alleen voor het bier komt, is hier nog niet te vinden. Die komen later, want vandaag is het dispuutsavond, oftewel bar-avond." Bar-avond? "Ja, na dit debat is er  boven gelegenheid om lekker te drinken en te kletsen".

Aha. Dat merk ik een uurtje later, als er -tijdens het debat!- steeds meer lawaaiige studenten binnendruppelen. Het gespuis dat wél voor de drank komt en zich geen reet aantrekt van het de politici.

Belangrijke bitterballen

Praten, dat moet dus met bier.Tegen het einde van het debat staat de zaal ineens vol. De studenten voorin luisteren braaf, maar achterin wordt er vooral met de gratis VVD-gadgets (armbanden!) gespeeld.

En zodra er een schaal met gefrituurde hapjes rondgaat, worden de politici helemaal straal genegeerd. Bitterballen zijn blijkbaar belangrijker. Na afloop van 't debat wordt het dispuutslied luidkeels gezongen.

Ik wil ook

Tot zover heb ik dus nog geen lamme studenten gezien, geen kotsende corpstutjes en geen bar-fights. Wel drank, geen dronkenschap. Wie op tijd naar 't debat kwam, kwam ook écht om te luisteren. De rest kwam later, voor de bar-avond. Voor het bier. Maar ik besluit de trein te halen.

In de trein naar huis realiseer ik me dat ik mijn mening over corpsballen en -tutjes veranderd is. Ik zou eigenlijk ook best lid willen worden van zo'n vereniging. Vanwege de vriendschappen die je sluit, de leuke dingen die je doet en ook voor avonden als deze. En dat stomdronken worden? Daar kun je je blijkbaar tegen trainen.

voeg reactie toe

3651

reacties

Wie kreeg de prijs voor de meest chagrijnige kop? Ik nomineer die vrolijkerd bij de paal.
door Jon (reageren) op 12 maart 2011 om 12:09
@Jon, lol, die kijkt wel vrolijk ja. Die heeft zeker een kater.
door Stefan. (reageren) op 12 maart 2011 om 15:05
de vrolijkerd die op dezelfde foto op het tafeltje leunt is ook een mooie nominatie
door arjen (reageren) op 15 maart 2011 om 19:44
ik ben er ook als is heen gegaan maar daar zaten ze alleen te zuipen dus heb ik maar vrolijk meegedaan xD
door jazzy (reageren) op 19 maart 2011 om 17:54