Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Debat studentenvereniging: zuipexcuus?

Debat studentenvereniging: zuipexcuus?

"Hoi Meltem, wil jij morgenavond een verkiezingsdebat bij een studentenvereniging bijwonen?" - "Uhm, ja hoor..." 

Wauw, ik? Ga ík, degene die altijd negatief praat over corpsballen en corpstutten, naar een sociëteit? Ja, ik ga er heen. Om te kijken of die studenten echt interesse in zo'n debat hebben, of alleen komen comazuipen. Tijd om biertjes te tellen en proosten te turven.

Meteen bij  binnenkomst bij SSR-Rotterdam krijg ik twee consumptiemunten in mijn hand gedrukt. Om mezelf vol te gieten met alcohol? "Je kunt hier bier of fris mee halen, wat jij lekker vindt." Dat valt dus best mee: ze hebben ook cola!

Unlimited drankpas

Als ik naar de bar loop, zie ik dat de studenten een zogeheten 'drankpas' hebben om hun biertjes te krijgen. "Telkens als ze die pas scannen, gaat de tap open en krijg je een biertje, vertelt student Joost me. " Ik vraag: "Stopt het bij een bepaalde hoeveelheid?" "Nee. Het gaat gewoon door."

Met zo'n drankpas kun je dus volop aan het bier. Unlimited!

Als ik met mijn frisje door de zaal loop, kijken een paar corpsballen me aan. Best logisch, omdat ik ook geen dispuut-outfit draag. Als ik rondkijk zie ik tot mijn grote verbazing geen glazen frisdrank op tafels, maar kannen met bier en lege glazen met een mooi schuimrandje.

Het debat

Die avond is er een verkiezingsdebat tussen Ron Hillebrand (PvdA Zuid-Holland) en Marcel Ludeman (VVD Zuid-Holland). Ik doe mijn best te luisteren maar raak al snel afgeleid. Tijd voor een alternatief: het bestuderen van de zestig aanwezige studenten. Van de 680 leden, best weinig dus.

Opvallend veel lege glazen.De biertjes gaan er steeds sneller in en de glazen stapelen zich op. Het tellen van de getapte glazen geef ik maar snel op. Toch is helemaal niemand dronken of zelfs maar aangeschoten. Wel roept iedereen steeds fanatiek 'HULDE!' als de VVD'er klaar is met spreken.

Ik tik mijn buurjongen aan, om te vragen waarop 'ie gaat stemmen: "VVD!" roept hij luidkeels. "Ik ben niet zo van de linkse ideologie," roept hij terwijl hij iets onverstaanbaars naar z'n vrienden gilt.

Bar-avond

Al snel raak ik met iemand anders aan de praat. Komt-'ie echt voor het debat, of alleen voor het zuipen? "Ik kom écht voor het debat, het gespuis wat alleen voor het bier komt, is hier nog niet te vinden. Die komen later, want vandaag is het dispuutsavond, oftewel bar-avond." Bar-avond? "Ja, na dit debat is er  boven gelegenheid om lekker te drinken en te kletsen".

Aha. Dat merk ik een uurtje later, als er -tijdens het debat!- steeds meer lawaaiige studenten binnendruppelen. Het gespuis dat wél voor de drank komt en zich geen reet aantrekt van het de politici.

Belangrijke bitterballen

Praten, dat moet dus met bier.Tegen het einde van het debat staat de zaal ineens vol. De studenten voorin luisteren braaf, maar achterin wordt er vooral met de gratis VVD-gadgets (armbanden!) gespeeld.

En zodra er een schaal met gefrituurde hapjes rondgaat, worden de politici helemaal straal genegeerd. Bitterballen zijn blijkbaar belangrijker. Na afloop van 't debat wordt het dispuutslied luidkeels gezongen.

Ik wil ook

Tot zover heb ik dus nog geen lamme studenten gezien, geen kotsende corpstutjes en geen bar-fights. Wel drank, geen dronkenschap. Wie op tijd naar 't debat kwam, kwam ook écht om te luisteren. De rest kwam later, voor de bar-avond. Voor het bier. Maar ik besluit de trein te halen.

In de trein naar huis realiseer ik me dat ik mijn mening over corpsballen en -tutjes veranderd is. Ik zou eigenlijk ook best lid willen worden van zo'n vereniging. Vanwege de vriendschappen die je sluit, de leuke dingen die je doet en ook voor avonden als deze. En dat stomdronken worden? Daar kun je je blijkbaar tegen trainen.

Gepubliceerd op 12 maart 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

J.

J.

Wie kreeg de prijs voor de meest chagrijnige kop? Ik nomineer die vrolijkerd bij de paal.

13 jaar geleden

S.

S.

@Jon, lol, die kijkt wel vrolijk ja. Die heeft zeker een kater.

13 jaar geleden

A.

A.

de vrolijkerd die op dezelfde foto op het tafeltje leunt is ook een mooie nominatie

13 jaar geleden

J.

J.

ik ben er ook als is heen gegaan maar daar zaten ze alleen te zuipen dus heb ik maar vrolijk meegedaan xD

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.