Welke schrijvers & genres vind jij leuk? 📖️ Wij zijn benieuwd. Geef je mening en maak kans op één van de Bol.com cadeaubonnen. 🎁️

Naar de vragenlijst!

WIN: het nieuwe boek van Mirjam Mous!

Marijn
in opdracht van Uitgeverij Unieboek - Het Spectrum

Na de populaire boeken Boy7 - een titel die zelfs verfilmd is én zijn eigen theatershow heeft - Virus en Vals spel komt auteur Mirjam Mous deze week met een nieuw boek: H@ck. Het is het eerste deel van een razend spannend verhaal over de jaren na de grote ommekeer; een periode van rust, maar met een totaal gebrek aan privacy van iedere wereldburger, die niet eens zo vergezocht lijkt te zijn. Ik kreeg de unieke kans om het boek vóór publicatie te lezen en al mijn vragen op Mirjam af te vuren.

H@ck is een verhaal dat verteld wordt vanuit twee hoofdpersonages. Dat zijn Holden en zijn zusje Prissy. Ze verschillen enorm van elkaar. Prissy houdt van mode, vlogs en haar vriendinnen, terwijl Holden graag het gevaar opzoekt en op avontuur gaat. Beiden ontdekken ze op een verschillende manier dat er iets niet goed zit met die nieuwe wereld, maar ze hebben elkaar hard nodig om daartegen te vechten.

Wil jij het boek H@ck winnen? Deel onderaan over welke ontwikkeling van nu jij je zorgen maakt en maak kans!

In hoeverre heb je inspiratie gehaald uit de tijd waarin we nu leven?

De actualiteit heeft altijd veel invloed op mijn verhalen. Dat was bij H@ck niet anders. Het internet vind ik superhandig en ik zie de lol van dingen zoals gamen ook wel in. Maar dat iedereen constant met elkaar in contact moet staan, begrijp ik niet. Holden heeft die behoefte niet en lijkt daarin erg op mij. In de ogen van zijn zus Prissy heeft de moderne techniek juist vooral voordelen. Ze vindt het fijner om haar berichten te clicken (appen), want dat voelt minder eng dan live contact. Bovendien zijn klimaatverandering en de verharding van de maatschappij dingen waar ik me zorgen om maak en die thema's komen dus ook terug in het boek.

Over de maatschappij gesproken: hebben leiders zoals Trump invloed gehad op jouw verhaal?

Dat iemand als Trump president heeft kunnen worden, ervaar ik als behoorlijk angstaanjagend. Zijn plannen voor een muur hebben zelfs mijn boek gehaald. Het hele vluchtelingenprobleem zorgde dus ook voor inspiratie. Het was fijn om te fantaseren over een betere toekomstwereld met vijf nieuwe bevlogen leiders. Maar ja, H@ck moest ook een spannend boek worden, dus zo ideaal blijkt het in de loop van het verhaal toch niet te zijn…

Zijn de klimaatmaatregelen die je in het boek beschrijft over een aantal jaar echt nodig?

Ik denk dat we nu al moeten beginnen, als we niet al te laat zijn. Niet zo extreem als in mijn boek, hoor. Maar minder vliegreizen maken en minder vlees eten, lijkt me een mooie start.

Vind je dat we nu leven in de Bange Jaren die je in het boek beschrijft?

In het boek slaat de term Bange Jaren inderdaad op deze tijd. Maar dat doe ik vanwege de herkenbaarheid, om het voor de lezer dichtbij te laten voelen. Ik denk dat mensen altijd wel ergens bang voor zijn. Als tiener maakte ik me bijvoorbeeld zorgen over kernenergie, terwijl de jeugd van nu de straat op gaat voor het klimaat. Dat geeft me toch hoop voor de toekomst.

Hoe denk je dat de wereld er over 50 jaar uitziet? Is het net zo’n doemscenario als in je boek?

Ik heb geen glazen bol waarmee ik in de toekomst kan kijken. Misschien is het straks nog veel erger dan ik beschrijf. Of blijkt de streng gecontroleerde manier van leven in mijn boek de enige oplossing te zijn om de planeet te redden. Helaas!

Is er een boodschap of waarschuwing verstopt in H@ck?

Ik wil geen boodschappen doorgeven, anders was ik wel dominee geworden. Maar ik probeer mensen wel aan het denken te zetten door ze een spiegel voor te houden. Door ze te laten zien hoe het zou kunnen zijn. Hoe dingen kunnen lopen. En dat dan verpakt in een spannend verhaal, want mijn enige boodschap is: lezen is leuk! Daarom schrijf ik. Om zo veel mogelijk jongeren leesplezier te bezorgen.

Dat is Mirjam bij mij in ieder geval gelukt. Vanaf het moment dat ik H@ck oppakte, kon ik het moeilijk wegleggen. Tussen alle dodelijk saaie 17e-eeuwse Nederlandse literatuur die ik voor mijn examens moet lezen, was het verhaal over Prissy en Holden een welkome afwisseling. Dit was de eerste keer in een lange tijd dat ik een boek in één ruk heb uitgelezen. 

Winnen!

Ben jij benieuwd geworden hoe het boek afloopt? Vertel ons over welke ontwikkeling van nu jij je zorgen maakt en maak kans op 1 van 10 exemplaren van het boek H@ck! Meedoen met de winactie kan tot en met 3 maart 2019. De winnaars krijgen van ons persoonlijk bericht via e-mail. 

Het boek H@ck is vanaf 26-2 te bestellen!

Gepubliceerd op 25 februari 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.