Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Snapchatvrienden: spreek jij je talen?

Snapchatvrienden: spreek jij je talen?

Bijna niemand in de wereld spreekt Nederlands, maar wij spreken wel allerlei talen. Nederlanders staan in de wereld bekend als mensen die veeltalig zijn. Toch is er, volgens het kabinet, een negatieve trend: we worden ingehaald door andere landen, want spreken steeds slechter Frans en Duits. Wij wilden weten hoe dat zat met onze vrienden op Snapchat: spreken zij hun talen een beetje of komen ze niet verder dan Frans Duijts?

Scholieren.com is voor scholieren, maar net zo goed door scholieren. Daarom mag onze Snapchatkliek wekelijks een zegje doen over zaken die jongeren aangaan. Wil je voortaan meepraten? Voeg 'scholieren' toe op Snapchat. 

Sentence building

Tussen de talen die in Nederland regelmatig geleerd worden zitten aardig wat verschillen, ook met het Nederlands. Kirsty vindt de grammatica bij Engels en Frans wat lastiger. Woordjes leren, daarentegen, is bij elke taal even vervelend.

Veeltaligheid

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Noors, Chinees. Het is een indrukwekkende lijst die wordt opgesomd door Gerald. De laatste tijd is het Chinees in Nederland steeds meer in trek, zo kan je er zelfs examen in doen.

Online Engels

Filmpjes op YouTube, posts op sociale media van sterren, ze zijn vaak in het Engels. Veel jongeren gebruiken Engels dan vooral op internet. En Duits? Dat gebruik je alleen als er kuilen op het strand zijn.

In de praktijk

Goed, je kan wel zeggen dat je een taal kan, maar het laten zien, is nog veel beter. Kimberly demonstreert even haar skills. Zelfs een vleugje Latijn mag niet ontbreken. Chapeau.

Theorie en praktijk

Over het algemeen, zo blijkt uit de reacties, kunnen onze volgers wel aardig een paar talen. Alleen wordt het nauwelijks gebruikt, op Engels na. Hierdoor verslechtert natuurlijk het niveau. Misschien kan de overheid dit stimuleren door ons vakantiebeurzen te geven? Ook merkwaardig zijn de vreemde vreemde talen die geleerd worden: Noors, Chinees, Arabisch en Spaans zijn bijvoorbeeld meermaals genoemd.

Bedankt voor jullie reacties en bedankt voor het lezen. Lijkt het je leuk om volgende keer mee te praten? Voeg 'scholieren' dan toe op Snapchat. 

Gepubliceerd op 1 mei 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.