Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

1040-urennorm definitief geschrapt

1040-urennorm definitief geschrapt

Door Joca

De 1040-urennorm wordt definitief geschrapt. Het aantal onderwijsuren daalt naar 1000. Dat blijkt uit het Nationaal Onderwijsakkoord dat de Algemene Onderwijsbond (AOb) gisteren online heeft gezet.  Het LAKS is erg blij met dit nieuws.

Het akkoord wordt officieel pas komende donderdag gepresenteerd. De AOb was een van de onderhandelaars, maar stapte voor de zomer uit het overleg. Afgelopen week kregen ze een versie van het akkoord te zien. Deze werd online gezet, om zo beter te kunnen reageren op de onderwijsplannen die op Prinsjesdag werden gepresenteerd.

Goodbye #ophokuren

Ja, het staat er echt. Het aantal onderwijsuren wordt verlaagd naar 1000.

Remco Barendregt, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), is tevreden met de afschaffing van de 1040-urennorm: "Het is nog niet 100 procent zeker, maar het AOb is een betrouwbare bron. Het lijkt er niet op dat er nog grote dingen gaan veranderen in het akkoord." Over de rest van het akkoord is de LAKS-voorzitter minder positief. "Het gaat vooral over leraren. Er worden weinig toezeggingen gedaan voor scholieren."

Oud nieuws

Het AOb weet zeker dat de 1040-urennorm geschrapt wordt.  "Ook zonder het onderwijsakkoord was dit gebeurd." Vorig jaar nam de Tweede Kamer namelijk al een motie aan van D66. Hierin werd de minister van onderwijs opgeroepen om de norm af te schaffen. In dit akkoord staat eigenlijk de uitvoering van die motie.

Het plan voor de 1040-urennorm heeft voor veel ophef gezorgd de afgelopen jaren. Zo werden er meerdere scholierenstakingen georganiseerd. Scholen zouden deze extra uren namelijk proberen te halen door leerlingen 'op te hokken' in een lokaal, in plaats van les te geven. Deze situatie lijkt nu voorbij.

Gepubliceerd op 18 september 2013

REACTIES

G.

G.

Het is 'de' AOb. Verder natuurlijk wel goed nieuws.

10 jaar geleden

Bram

Bram

Afkortingen zijn principieel onzijdig, ongeacht waar ze voor staan. Het AOB is dus prima!

10 jaar geleden

Noah

Noah

ik voel me een beetje dommig, maar betekent dit ook dat onze zeven weken zomervakantie blijven? Voor de middelbare scholieren dan.

10 jaar geleden

Bram

Bram

Ik denk het niet. De zomervakantie wordt met een week ingekort opdat jullie tijdens het schooljaar vijf vrije dagen kunnen inroosteren, dit heeft verder niets met de urennorm te maken ;)

10 jaar geleden

H.

H.

Toch raar dat ze dan bij mij dit jaar ineens veel meer ophokuren in gaan plannen.

10 jaar geleden

S.

S.

Goed nieuws! Nu hopen dat mijn school de tijden weer wat aan gaat passen naar hoe het was, die tijden van dit jaar slaan nergens op...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.