1040-urennorm definitief geschrapt

Door Joca

De 1040-urennorm wordt definitief geschrapt. Het aantal onderwijsuren daalt naar 1000. Dat blijkt uit het Nationaal Onderwijsakkoord dat de Algemene Onderwijsbond (AOb) gisteren online heeft gezet.  Het LAKS is erg blij met dit nieuws.

Het akkoord wordt officieel pas komende donderdag gepresenteerd. De AOb was een van de onderhandelaars, maar stapte voor de zomer uit het overleg. Afgelopen week kregen ze een versie van het akkoord te zien. Deze werd online gezet, om zo beter te kunnen reageren op de onderwijsplannen die op Prinsjesdag werden gepresenteerd.

Goodbye #ophokuren

Ja, het staat er echt. Het aantal onderwijsuren wordt verlaagd naar 1000.

Remco Barendregt, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), is tevreden met de afschaffing van de 1040-urennorm: "Het is nog niet 100 procent zeker, maar het AOb is een betrouwbare bron. Het lijkt er niet op dat er nog grote dingen gaan veranderen in het akkoord." Over de rest van het akkoord is de LAKS-voorzitter minder positief. "Het gaat vooral over leraren. Er worden weinig toezeggingen gedaan voor scholieren."

Oud nieuws

Het AOb weet zeker dat de 1040-urennorm geschrapt wordt.  "Ook zonder het onderwijsakkoord was dit gebeurd." Vorig jaar nam de Tweede Kamer namelijk al een motie aan van D66. Hierin werd de minister van onderwijs opgeroepen om de norm af te schaffen. In dit akkoord staat eigenlijk de uitvoering van die motie.

Het plan voor de 1040-urennorm heeft voor veel ophef gezorgd de afgelopen jaren. Zo werden er meerdere scholierenstakingen georganiseerd. Scholen zouden deze extra uren namelijk proberen te halen door leerlingen 'op te hokken' in een lokaal, in plaats van les te geven. Deze situatie lijkt nu voorbij.

Gepubliceerd op 18 september 2013
ADVERTENTIE
Vind je koken, eten en voeding leuk? Wat maakt dit sapje zo lekker of dit reepje zo gezond? En hoe wordt al dat voedsel eigenlijk gemaakt? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Is de reclame grappig of saai? Ontdek het bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland. Kom op zaterdag 6 april naar de open dag in Delft of Amsterdam.

Meld je aan!