Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Het imperfecte plaatje: Lotte (19) heeft eczeem

Het imperfecte plaatje: Lotte (19) heeft eczeem

Eczeem is een huidaandoening die bij de meeste mensen weggaat na hun kindertijd. Bij een aantal mensen gebeurt dat niet. De achttienjarige Lotte behoort tot de 2% Nederlanders die constitutioneel eczeem heeft. Zij moet haar hele leven met rode plekken en veel jeuk rondlopen.

'Het imperfecte plaatje' is de nieuwe blogreeks op Scholieren.com die laat zien dat imperfectie geen taboe hoeft te zijn. 

"Al van kleins af aan krijg ik vragen als: 'Wat is het?' en 'Is het besmettelijk?'.  Ik stond er toen nog niet bij stil, maar door de jaren heen ben ik er meer bewust en onzeker van geworden. Zelf vind ik het er ook niet smakelijk uitzien en daarom begrijp ik de vragen wel. Maar om het elke keer te horen, daar word ik ook niet blij van."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stress

"Ik heb er last van wanneer ik veel stress. En sinds ik in september begon met studeren, is het gebleven. Er zijn hormoonzalven die het verminderen, maar die gebruik ik niet meer omdat ik er een dunne huid van krijg. Eczeem wordt gekenmerkt als erfelijk, maar niemand in mijn familie heeft het."

Elke dag een coltrui

"Ik heb er in de winter meer last van dan in de zomer. Ik draag dan elke dag een coltrui. Door mijn eczeem te verbergen, voel ik me meer een met de ‘normale mensen’. Als ik T-shirts aan doe, voel ik me echt niet op mijn gemak. Ik was eens op vakantie en dacht dat het leuk zou zijn om in het zwembad te zwemmen. Dat had ik niet moeten doen. Mijn eczeem kwam even later keihard terug. Ik ben toen de rest van de vakantie binnen gebleven, omdat ik mij er zo voor schaamde."


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eczeemaccount

"Op Instagram heb ik naast een normaal account ook een eczeemaccount. Uit wanhoop typte ik het een keer in en kwam op allerlei accounts terecht. Het voelde iets realistischer. Ik ben niet de enige, dacht ik toen. Uiteindelijk heb ik er ook een aangemaakt om bij te houden hoe het gaat met mijn huid. Dan vergelijk ik het met verschillende periodes en kijk ik hoe ik me toen voelde. Maar dat houd ik privé. Het is iets voor mezelf."

Meer dan jeuk

"Veel mensen vergeten dat het meer dan een klein beetje jeuk is. Ik slaap er heel slecht door en ik word er neerslachtig van. Voor mijn gevoel helpt niets, ik draag het altijd mee. Maar door mijn verhaal te delen wil ik mezelf eroverheen zetten en meer openheid creëren in de samenleving."

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?