Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Boer Rene (18) geeft niets om de meningen over zijn droombaan

Boer Rene (18) geeft niets om de meningen over zijn droombaan

Boer is een steeds minder populair beroep in Nederland. Boeren zouden lomp en (mede dankzij Boer Zoekt Vrouw) eenzaam zijn. Ondanks de dalende populariteit van het boerenleven zijn er nog altijd een aantal medescholieren die dromen van hun eigen boerderij. Rene Jonkman weet daar alles van. Hij vertelt Scholieren.com graag over zijn grote droom en zijn weg daarnaartoe.

"Als klein kind hield ik al van dieren. Zodra ik via mijn ouders wat eigenaren van boerderijen leerde kennen, lag mijn toekomst voor mij vast. Dit wilde ik ook. In de jaren daarna ben ik druk bezig geweest met mijn MBO-opleiding Veehouderij. 

Diploma en werk

Toen ik vorige maand achttien werd kwam ik op mijn opleiding voor een keuze te staan. Ik moest kiezen tussen nog een paar jaar in de schoolbanken, of mijn diploma halen en aan het werk. Die keuze was voor mij helemaal niet moeilijk. De vragen die gesteld werden tijdens toetsen had ik allemaal al eens eerder beantwoord en de lesstof in mijn leerboeken was simpelweg herhaling. Ik heb dus snel mijn diploma in ontvangst genomen en ben een baan gaan zoeken.

Gelukkig kende ik via mijn ouders al wat mensen in het boerenwereldje en kon ik snel aan de slag. Nu breng ik mijn dagen door met het voeren en melken van dieren. Dat is leuk hoor, maar ik zie mezelf dit niet voor de rest van mijn leven doen.

Risicovolle droom

Het liefste zou ik mijn eigen boerderij opzetten. Ik zou dan helemaal vanaf nul moeten beginnen, en eerlijk gezegd heb  ik geen back-up plan voor als er iets misgaat. Mijn toekomstige boerderij wordt dus een groot risico en het is alles of niets.

Dat is dan maar zo. Ik wil niet voor altijd werken op de boerderij van iemand anders. Nee, het is óf alles van mij óf niets. Ik ga helemaal voor mijn droom. Als ik deze niet tot werkelijkheid kan maken in Nederland, wil ik het graag in Canada proberen. Daar is meer (goedkope) ruimte, de belastingen zijn laag en de regelgeving is minder strikt.

Fuck de mening van de media

Zoveel als ik om dieren geef, zo weinig geef ik om social media, kleding en populariteit. Wat de media over ons als boeren schrijft, is daarentegen ook weer niet waar. We zijn echt niet zo lomp als we worden afgebeeld, we lopen niet de hele dag met een grasspriet in onze mondhoek en mijn vrienden en ik gaan graag uit in het weekend. Ik weet dat boeren vreselijk gestereotypeerd worden, maar ik ga mijn energie niet verspillen met om iets aan dat beeld proberen te veranderen. Ik laat mensen lekker denken wat ze willen denken, want hun mening laat mij volledig koud.

In plaats van me druk te maken over wat anderen van mij vinden, spendeer ik mijn avonden dus liever in de kroeg en in clubs. Ik heb een druk en leuk sociaal leven en weet zeker dat dat niet zal veranderen als ik ouder word. In programma´s zoals Boer Zoekt Vrouw zijn de mannen vaak geïsoleerd van alles wat niet met hun werk te maken heeft, maar ik ben niet van plan om ook zo te worden. Ik vind Boer Zoekt Vrouw trouwens ook helemaal geen leuk programma.

Op dit moment heb ik het veel te druk voor een relatie, maar zelfs in rustigere tijden zou ik nog liever single zijn dan meedoen aan Boer Zoekt Vrouw. Doe mij maar een leuk meisje op een feestje, dat is veel makkelijker."

Gepubliceerd op 6 maart 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.