Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Amadeus Mozart

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas havo | 919 woorden
  • 18 mei 2011
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Hoofdstuk 1: Geboren?
Mozart was een beroemde componist, pianist, violist, dirigent van klassieke muziek. Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart (dit is zijn volledige naam) is geboren op 27 januari 1756 in Salzburg.

Hoofdstuk 2: Voor het eerst bekend geworden?
Zoals je misschien wel weet was Mozart een natuurtalent: toen hij 5 jaar was kon hij al noten lezen en schrijven. Ook schreef hij zijn eigen concerten toen al.

Toen hij 7 was kon hij ook al viool spelen (niet vals maar ook echt goed!)


En op zijn 12e componeerde hij zijn eerste opera en was daardoor beroemd in heel Europa.

Hoofdstuk 3: Wat voor instrumenten bespeelde Mozart?
Mozart bespeelde piano, orgel, klavecimbel, viool, altviool en dirigeerde ook.


Hoofdstuk 4: Reizen?

De reizen die Mozart maakte waren de volgende: in 1763 maakt de familie van Mozart een grote reis door heel europa. Deze reis zou enkele jaren gaan duren. De reis begint met een bezoek aan Beieren, Zwaben, Württemberg, de Palts en Rijnland. In September reizen ze naar Luik, Tienen en Leuven (Duitse provincies). In oktober arriveren ze in Brussel. Uiteindelijk vertrekt de familie naar Parijs waar een concert gegeven word voor Lodewijk XV. Hier word Mozart zijn muziek voor het eerst gepubliceerd. In April 1764 vertrekt de familie naar Londen. En in augustus keert de familie terug naar vaste land. Ze overnachten in Gent en gaan daarna naar Antwerpen. Hun volgende bestemming is Rotterdam. Wanneer ze daar gearriveerd zijn overnachten ze hier en gaan per trekschuit (een soort boot die je met touwen langs de waterkant voort trekt) naar Den Haag. Hier worden Mozart en zijn zus Nannerl ernstig ziek en duurt het een aantal weken voordat in staat zijn om te reizen. In mei 1766 arriveert de familie opnieuw in Parijs vanwaar ze via München naar Salzburg terugkeren. Mozart maakte nog enkele anderen reizen zoals de reis naar Italië (1769) en de reis naar Parijs (1777).


Hoofdstuk 5: Wanneer was Mozart in Nederland?
Mozart kwam in Augustus 1764 aan in Nederland waar hij in Gent overnachte en toen verder trok naar Antwerpen. In Antwerpen bespeelde hij het orgel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Ze reizen vanuit Antwerpen naar Rotterdam en vanuit hier varen ze per trekschuit naar Den Haag. In Den Haag worden Mozart en zijn zus Nannerl ernstig ziek en zijn een paar weken niet in staat om te reizen. In 1766 woont de familie ook nog de plechtige inhuldiging bij van stadhouder Willem V (ook in Den Haag). Mozart zijn laatste werk in Nederland zijn een aantal variaties op het Wilhemus (april 1766).


Hoofdstuk 6: Problemen met de liefde?
Mozart werkt voor de Aartsbisschop van Salzburg, zijn taak bestaat uit het schrijven van kerstmuziek, zoals missen. Helaas heeft Mozart het hier niet zo naar zijn zin De Aartsbisschop behandelt hem als een bediende, hij betaald slecht, legt beperkingen bij zijn composities en verbiedt hem om op tournee te gaan. Hij heeft hier genoeg van en vertrekt naar Wenen waar hij Constanze Weber (5 januari 1762 – 6 maart 1842) ontmoet. Hij word later verliefd op Catherina maar hij trouwt met Constanze. Hij had niet echt problemen in de liefde maar had soms wel eens ruzie. (hoofdstuk 7) Ze kregen 6 kinderen waarvan er slechts 2 volwassen werden: Raimund Leopold(1783-1783), Carl Thomas (1784-1858), Johann Thomas Leopold(1786-1786), Theresia Constanzia Adelheid Friedericke Maria Anna (1787-1788), Anna Maria(1789-1789) en Franz Xaver Wolfgang(1791-1844).


Hoofdstuk 8: Grote successen?

Mozart was een geweldig musicus. Hij schreef veel bekende stukken waarvan ik er een paar ga noemen:


1. Een van de bekendste symfonieën ooit gemaakt hete: ‘’de grote G mineur symfonie’’

2. In 2006 werd zijn best gemaakte compositie bekend gemaakt: Clarinet Concerto ook wel A (KV 622) genoemd. (Dit vonden de Britse klassieke kenners echter).

3. Die Zauberflöte werd ook gezien als meesterwerk omdat kenners vonden dat deze opera vrijwel perfect was terwijl het een sprookje was.

4. Cosí fan tutte is bekend omdat het word gezien als een van de meest muzikale opera’s ooit gemaakt en omdat het bij de grote italiaanse drie hoort samen met: Le Nozze di Figaro en Don Giovanniword. En deze opera’s worden zelfs nu nog gespeeld.


Hoofdstuk 9: Ruzies?
Mozart had enkele ruzies met zijn vrouw. Maar toen hij zijn vrouw Constanze leerde kennen en hier later mee trouwde wist zijn vader hier niets vanaf. Zijn vader was woedend. Mozart wil op bezoek gaan in Salzburg en het goed maken met zijn vader. Mozart heeft ook een opera (niet helemaal af) meegenomen voor zijn vader maar dit werkt allemaal niet. Het kwam jammergenoeg nooit meer goed tussen Mozart en zijn vader.


Hoofdstuk 10: Geld?
Mozart had al bijna zijn hele leven last van geld problemen. Niet door het gebrek aan inkomsten maar door zijn dure levensstijl. Hij verdiende in zijn laatste levensjaren (in de tijd van de Italiaanse drie) omgerekend 75.000,- per jaar. Maar door zijn luxe pand en zijn drank problemen kosten zijn levensstijl meer dan dat hij bezat. Om toch genoeg geld te krijgen leende Constanze veel geld. Toen Mozart overleed verkocht Constanze veel van Mozart zijn werken om deze leningen terug te betalen.


Hoofdstuk 11: Gestorven?
Mozart is overleden op 5 december 1791 in Wenen.


Vele zeggen dat hij is vergiftigd door Salieri maar in Amadeus de film die ik heb gezien stierf hij aan oververmoeidheid. Ik denk eerlijk gezegd niet dat Mozart is overleden aan oververmoeidheid.


Hoofdstuk 12: Mening?

Mening: ik vind dit eerlijk gezegd wel een leerzaam werkstuk want wist nog niet zo veel van Wolfgang Amadeus Mozart af. Ik vond wel dat dit werkstuk veel tijd in beslag nam (meer dan ik inschatte). Ik kwam er ook achter dat ik veel muziek al kende van Mozart. Hij maakte goede muziek (geniale muziek).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.