Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bitcoin

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 1183 woorden
  • 27 januari 2014
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
73 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Ik ga jullie vandaag iets vertellen over iets waar jullie vast al het een en ander over gehoord hebben: de Bitcoin. Je ziet het regelmatig in het nieuws verschijnen. De een zegt dat het een nieuw wereld idee is en de ander denkt dat het gedoemd is om te mislukken.  Zo heb ik een aantal krantartikelen ingescant. In de Limburger heb ik een artikel gevonden van een Nederlandse ondernemer die in de Duitse hoofdstad Berlijn een café bezit. Het speciale aan dit café is dat er met Bitcoin betaald kan worden. Zo zegt de eigenaresse dat er elke dag wel een iemand met Bitcoins betaald.

Buiten positieve berichten zijn er ook een aantal negatieve krantenartikelen te vinden. Zo kan je hier links zien dat de Chinese centrale bank een tijdje geleden financiële instellingen verbood om transacties in de virtuele munt af te handelen. Aan de rechterkant is te zien dat het de Amsterdamse recherche is gelukt om anoniem een pistoolmitrailleur te bestellen vanuit Amerika met de Bitcoin. Zo werd het wapen binnen een paar weken gewoon door postNL aan de deur afgeleverd.

Nu is er dus een hele discussie ontstaan. Is een Bitcoin wel veilig en betrouwbaar? Mijn stelling leid dus ook: de Bitcoin moet internationaal verboden worden! Ik ga eerst nog wat achtergrond informatie geven. Daarna de argumenten voor. De argumenten tegen plus de weerlegging en tenslotte de conclusie.

Achtergrond informatie

In 2009 werd de Bitcoin voor het eerst gepresenteerd  door Satoshi Nakamoto, wat staat voor een onbekende persoon of groep
De Bitcoin is een vorm van elektronisch geld. Deze kan je alleen krijgen door te minen van het internet of te kopen van andere Bitcoin bezitters.
Het minen doe je doormiddel van je computer. Deze maakt met behulp van een softwareprogramma moeilijke berekeningen, vroeger was een videokaart genoeg om een aantal Bitcoins te minen. Tegenwoordig bouwen mensen hele datacenters vol met ASIC chips. Deze chips zijn speciaal ontworpen om voor dat doel en kunnen voor de rest niks. Dit is dan een hele investering. Elke keer als er een groot aantal Bitcoins gemined zijn, wordt de moeilijkheidsgraad omhoog geschoven en is er dus meer rekenkracht vereist. Momenteel wordt er per 10 minuten 25 bitcoins vrijgegeven Er is berekend dat er in totaal 21 miljoen Bitcoins bestaan en dat de laatste Bitcoins pas over 100 jaar gemined worden. Als je eenmaal Bitcoins hebt worden deze opgeslagen op je computer in een speciale Bitcoin wallet, vanuit hier kan je deze anoniem overmaken naar een andere Bitcoin rekening. Na een paar bevestigen heeft de ontvanger de Bitcoins gekregen.

Argumenten voor  (overheid geen invloed)

Maar is dit wel allemaal veilig? Nee is het antwoord. Er staat namelijk niks vast doordat er geen invloed is van een derde partij. De munt wordt beheert door het volk. Als er meer vraag is dan aanbod gaat de prijs omhoog, andersom gaat de prijs omlaag. Er is geen overheid of centrale bank die daar invloed op heeft. Hierdoor is de munt heel erg vatbaar voor de markt. Zo als ik net liet zien in een van de krantenartikelen. De Chinese centrale bank verbood dat er transacties plaats zouden vinden met Bitcoins. Toen de wereld dat te horen heeft gekregen daalde de waarde van de Bitcoin van rond de 900 euro naar 450 euro! Vele mensen zijn hierdoor veel geld kwijtgeraakt.

Ook zijn de transacties niet omkeerbaar zoals met een creditcard. Als het bepaalde Bitcoin bedrag overgemaakt is, is het niet meer terug te vorderen. Zo kunnen mensen hun afspraken niet na komen zonder er wat aan te doen. Omdat er geen derde partij bij zit zoals een overheid of bank kan er wettelijk ook niks geregeld worden. Je bent je geld gewoon kwijt!

Argumenten voor  (Te gevaarlijk)

De Bitcoin is te gevaarlijk voor de samenleving. Ten eerste hebben hackers vrij spel op het “in de kinderschoenen staande” Bitcoin. Ze kunnen dan wel niet bij het centrale netwerk. Maar slecht beveiligde websites die met Bitcoins werken zijn vaak de klos. Ook normale computers van burgers worden gehackt om vanuit daar de Bitcoins over te maken naar de rekeningen van de hackers. Daarom is het enorm belangrijk om alles goed beveiligd hebben. Nu is een grote bank zoals de Rabobank het doelwit niet meer maar jouw computer dus ook jou eigen verantwoordelijkheid.

Ten tweede zijn er grote websites opgericht die drugs of wapens aanbieden voor Bitcoins. Het voordeel hiervan is dat het anoniem is en bijvoorbeeld een geheime dienst op grote schaal niet kan achterhalen wie die drugs of wapens gekocht hebben. Hierdoor groeit de criminele wereld steeds sneller. Onlangs is de website Silk road opgerold. Dit was een zwarte markt website waar drugs kan worden gekocht voor bitcoins. Deze site kon anoniem worden bezocht en ook anoniem betaald. Hierdoor was het moeilijk te traceren.

Ook is het nu makkelijk om geld wit te wassen. Je zet de euro’s of dollars om in Bitcoins en je koopt hiermee producten zonder dat de bank vraagt waar het geld vandaan komt.

 

Argumenten voor  (Belastingen)

Als je nu iets koopt met bitcoins, gaat het geld van jouw rekening rechtstreeks naar de verkoper. Hierbij komt dan geen overheid te kijken. De overheid heeft dan geen inzicht in de bestellingen. Hierdoor kunnen ze ook geen belasting heffen. Als de bitcoin zich ontwikkeld kan dit van duizende euro’s oplopen naar miljoenen als het geen miljarden zijn die de overheid dan misloopt. Zelfs als het verplicht wordt de aankopen aan te geven bij de belasting is het onmogelijk om dit grootschalig te controleren. Dit zou een reden kunnen zijn dat de overheid binnenkort zal ingrijpen.

Niet alleen de overheid maar ook banken lopen alle hoge transactie kosten mis. Hierdoor kunnen vele banken een geld tekort krijgen en instabiel worden. De bitcoin kan dus daarmee andere valuta beïnvloeden.

Argumenten Tegen (Anonimiteit)

Tegenstanders zullen zeggen dat  het doel van de munt is om op een anonieme manier direct, van de een naar de ander het geldbedrag over te maken. Dit blijkt in werkelijkheid niet te kloppen. Midden 2013 is vastgesteld dat mensen die bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten makkelijk te traceren zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de universiteit van californie in san Diego. De identiteit is simpel te achterhalen door te kijken wie de zender en ontvanger zijn van de digitale munten door de computer van de gebruikers binnen te dringen. Elke transactie wordt dan opgeslagen en dan kan de identiteit worden achterhaald. Dus de bitcoin is niet zo anoniem als ze dachten.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Tegenstanders zullen zeggen dat  het doel van de munt is om op een anonieme manier direct, van de een naar de ander het geldbedrag over te maken. Dit blijkt in werkelijkheid niet te kloppen. Midden 2013 is vastgesteld dat mensen die bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten makkelijk te traceren zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de universiteit van californie in san Diego. De identiteit is simpel te achterhalen door te kijken wie de zender en ontvanger zijn van de digitale munten door de computer van de gebruikers binnen te dringen. Elke transactie wordt dan opgeslagen en dan kan de identiteit worden achterhaald. Dus de bitcoin is niet zo anoniem als ze dachten.

Argumenten Tegen (vervalsing)

Ook zullen ze zeggen dat de munt niet te vervalsen is. Daar hebben ze voorlopig nog gelijk in, maar er zal op een gegeven moment een groep mensen toegang krijgen tot het Bitcoin netwerk en de munten in handen krijgt.
Ook zijn er maximaal maar 21 miljoen Bitcoins, hierdoor zal er nooit genoeg zijn om de hele wereld ermee te laten betalen.

Ook zijn de huidige bruikbare valuta steeds veiliger aan het worden. Sinds kort is het briefje van 5 euro al vervangen door een nieuwe veiligere variant, binnenkort volgen ook de andere briefjes.

REACTIES

J.

J.

Superbetoog! Met een prima presentatie erbij zelfs! Echt knap gemaakt. Ik heb wel één kritiekpuntje: Ik mis een goede conclusie! Beetje jammer, maar daardoor moet degene die het overneemt ook zelf een beetje nadenken :-).

-Jort

10 jaar geleden

J.

J.

Dankje, ik heb er ook mijn best voor gedaan. Een conclusie is zelf denk ik best goed te maken. Dan weet je tenminste ook waar het onderwerp precies over gaat :)

10 jaar geleden

D.

D.

Aanbieders van bitcoin wallets die hackbaar zijn lijkt me geen reden om Bitcoin af te schaffen. Ruim een jaar geleden werd de grootste bank van Amerika gehackt. Zou naar aanleiding daarvan de dollar dan moeten worden afgeschaft?
Bij het argument voor het gevaar staat dat er allerlei transacties plaatsvinden met criminele bedoelingen die de geheime dienst niet kan traceren. Later staat in de weerlegging van een tegenargument: 'De identiteit is simpel te achterhalen door te kijken wie de zender en ontvanger zijn van de digitale munten door de computer van de gebruikers binnen te dringen. Elke transactie wordt dan opgeslagen en dan kan de identiteit worden achterhaald. Dus de bitcoin is niet zo anoniem als ze dachten.'
Daarmee weerleg je niet alleen het tegenargument maar dus ook een deel van je eigen argument. Verder een prima betoog!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.