Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

MSN

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 523 woorden
  • 13 maart 2007
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlands genuanceerd betoog Alles op een rijtje zetten
Wat wil ik wel (of niet)? De lezer overhalen het met mijn standpunt eens te zijn. Waarom wil ik dit zo? Omdat ik vind dat het slecht is voor mensen als ze de Nederlandse grammatica niet goed beheersen. In welke omstandigheden is mijn standpunt geldig? Altijd, want de taal gebruik je altijd, en als iemand uit bijvoorbeeld het buitenland geen correcte zinsopbouw heeft of een grammaticale fout maakt, vind je het raar. Over wie gaat het standpunt? Over mensen die op msn verkeerd Nederlands praten. Argumenten
Voor: 1. Onderzoeken gebleken msn-taal gebruiken in afkortingen ‘t’ ‘ff’. 2. Msn verkeerd praten net zo goed kan. 3. Durven makkelijker in contact komen. Tegen: 1. Snel zijn meerdere dingen tegelijk bezig geen proefwerk Nederlands wat maakt het uit. 2. Geen emotie in oplezen verschillende ‘buien’. 3. Dyslexie vallen niet op slecht taalgebruik
Msn is een verarming voor de Nederlands geschreven taal. Ikzelf zit regelmatig op msn, ik ‘praat’ dan met vrienden en kennissen. Hetgeen wat me dan opvalt is dat veel mensen verkeerd Nederlands typen. Laatst vroeg ik aan een meisje waarom ze dat deed en of ze expres zo typte. Ze antwoordde dat ze lekker niet op school zat dus zich niet aan de regels hoefde te houden. En ja, ze typte verkeerd omdat ze snel wilde zijn, maar ze schreef ook expres hoofdletters op plaatsten waar ze niet hoorden te staan. Ik vind het belachelijk dat sommige mensen dat doen, daarom vind ik dat msn-taal een verarming voor de Nederlands geschreven taal is. Msn Messenger is een programma van Microsoft waar mensen, in plaats van in een gewone chatbox, met zelf geselecteerde mensen kunnen praten. Je kan met de personen individueel praten, maar het kan ook in groepen. Ook is het mogelijk om audiogesprekken en videobeelden uit te wisselen. Uit verscheidene onderzoek is gebleken dat kinderen msn-taal gebruiken in hun schoolwerk. Afkortingen zoals ‘ff’ voor even of ‘t’ voor het komen vaak in proefwerken of in het huiswerk van leerlingen voor. Msn heeft dus een slechte invloed op het taalgebruik van jongeren. Maar waarom, als je net zo goed ook gewoon goed Nederlands kan praten, gaan mensen expres verkeerd Nederlands praten. Wel is het voordeel van msn dat, ondanks het slechte taalgebruik, mensen met elkaar in contact durven te komen, terwijl ze dat bijvoorbeeld op school niet durven. Maar, als mensen op school wel gewoon goed Nederlands schrijven, een goede zinsopbouw hebben en geen grammaticale fouten maken is het niet erg. Op msn ben je bijna altijd met meerdere mensen aan het praten en ben je ook nog eens met andere dingen bezig, zoals iets op de computer of huiswerk. Ook is een voordeel van verkeerd taalgebruik op msn dat mensen met dyslexie niet erg opvallen, als zij een fout maken valt het niet op, dat geeft hun ook weer meer zelfvertrouwen. Kortom, eigenlijk is msn-taal oké, als het maar op school niet in het huiswerk voorkomt en al helemaal niet op de toetsen. Msn-taal is uiteindelijk toch geen proefwerk Nederlands. Maar de kloof tussen jongeren en ouderen blijft groot, want msn-taal zal blijven bestaan. Msn… daar leer je de mensen kennen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.