Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alternatieve Energiebronnen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 587 woorden
  • 25 mei 2006
  • 114 keer beoordeeld
Cijfer 6
114 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alternatieve Energiebronnen

Steeds vaker is het een hot-item in het nieuws: onze huidige energiebronnen vervuilen de aarde,versterken het broeikaseffect en fossiele brandstoffen verdwijnen in een rap tempo, daarom moeten er alternatieve energiebronnen komen.
Energiebronnen als windmolens,zonnepanelen,waterkracht(‘witte steenkool’),biomassa en getijdenenergie zijn de oplossingen voor dit probleem. Veel mensen waarschuwen ons om zuinig om te springen met energie om zo ook voor onze toekomstige generaties genoeg energiebronnen over te houden.
Ik ga het met jullie hebben over deze alternatieve energiebronnen(waarom hebben we ze nodig, hoe werken deze bronnen), De algemene na- en voordelen en de toekomst hoe die er uit gaat zien met en zonder alternatieve energiebronnen.


Op dit moment word onze energie voornamelijk uit vervuilende en verbruikende bronnen, namelijk het verbranden van fossiele brandstoffen(gas, olie en kolen) en kernenergie. Deze stoffen leveren ons genoeg energie, maar het probleem is dat ze erg vervuilend zijn en dat ze een keer op raken.
Een oplossing is dus het gebruiken van alternatieve energiebronnen, zoals windmolens, zonnepanelen, ‘witte steenkool’, biomassa en getijdenenergie. Aan deze energiebronnen zitten vooral voordelen voor het milieu, maar er zijn ook nadelen maar die bespreken we later. We gaan eerst uitleg geven over de alternatieve energiebronnen.
Windmolen: Het opwekken van energie met behulp van wind.
Zonnepanelen: Het opwekken van energie met behulp van de zonnekracht.
‘Witte Steenkool’: Stuwdammen waar water met een grote druk doorheen word geperst waardoor er energie word opgewekt. Hiervoor zijn wel hoogteverschillen nodig.
Biomassa: Biologisch materiaal van planten, dieren of bomen worden verbrand en omgezet in warmte.

We zijn aangekomen bij de algemene na- en voordelen. Het grootste nadeel wat voor iedere energiebron geld is dat er gewoon te weinig energie word opgewekt om met zo min mogelijk centrales, zo veel mogelijk mensen te voorzien van energie. Ook kent iedere energiebron zijn eigen na- en voordelen die we hier onder bespreken.
Windmolen -> Voordelen: - Het is schoon
- Het gebruik is makkelijk
- Beperkte overlast
Nadelen: - Zeer hoge aanschafprijs
- Er kunnen ‘slechts’ 300 tot 500 huishoudens van stroom worden voorzien met 1 windmolen
Zonnepanelen-> Voordelen: - Geen grote centrale nodig
- Zon ‘schijnt’ per jaar genoeg voor de energie.
Nadelen: - Veel zonnepanelen nodig voor een gemiddeld huishouden
- De aanschafprijs

Waterkracht-> Voordelen: - Leveren erg veel energie

- Water in overvloed

Nadelen: - Niet elk land beschikt over hoogteverschillen
- Voor deze manier van het verkrijgen van energie moeten grote gebieden onder water worden gezet, waardoor soms ook dorpen moeten verplaatsen.

Biomassa-> Voordelen: - Grondstoffen raken niet uitgeput.
- Levert veel energie
Nadelen: - Geen
Vooral in het belang van het milieu is het belangrijk dat we deze bronnen gaan gebruiken in de toekomst.

Hoe gaat onze toekomst eruit zien? Als we de huidige energiebronnen blijven gebruiken is de kans groot dat rond 2050 de fossiele brandstoffen zijn uitgeput, het broeikaseffect heeft toegeslagen waardoor de aarde maar liefst 3 graden word opgewarmd, staat meer dan de helft van Nederland onder water door de stijging van de zeespiegel en zijn extreme weeromstandigheden geen uitzondering meer.
Als er in de komende 10 jaar massaal word overgestapt op groene energie, kan dit bijleveren aan minder vervuiling en minder snel verbruik van fossiele brandstoffen. Maar energiebronnen zijn maar een klein aandeel in de vervuiling en het verbruiken van fossiele brandstoffen. Maar toch kunnen de toekomende generaties langer mee met de huidige fossiele brandstoffen.

De conclusie is dus snel genomen. Blijven we doorgaan met de huidige energiebronnen, dan verandert er veel in het milieu wat vooral negatief is, gaan we over op groene stroom dan word er wellicht nog wat gered.

REACTIES

S.

S.

hoi, ik las trouwens ergens anders dat als je biomassa verbrand om energie te krijgen dat het wel degelijk nadelen heeft, namelijk bij het verbranden komt CO2 vrij, en door het verbranden van voedsel komen de voedselprijzen hoger te liggen

13 jaar geleden

H.

H.

je verbrand ook geen voedsel, maar je recycled groente/fruit/tuinafval wat anders onbruikbaar is en inderdaad CO2 uitstoot, maar de voedsel prijzen komen niet hoger te liggen, omdat je geen (bruikbaar) voedsel verbrand! x

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.