Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kinderarbeid

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 817 woorden
  • 18 februari 2018
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 4
59 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

                            Kinderarbeid tegengaan en afschaffen

 

In sommige landen is het heel normaal dat kinderen werken in gevaarlijke omstandigheden, zoals in de mijnen werken en bijvoorbeeld bepaalde onderdelen van  autos eruit halen, omdat zij makkelijker erbij kunnen met hun kleine vingers. Onder kinderarbeid verstaan we dat kinderen meestal jonger dan 14 jaar niet meer naar school gaan en hele dagen werken om voor het gezinsinkomen te zorgen en de kinderen uitgebuit worden: ze gaan niet meer naar school en hebben geen tijd meer om spelletjes te spelen of hun eigen tijd te besteden aan hun eigen activiteiten, terwijl je als kind daarvoor meer dan voldoende tijd moet hebben, en sowieso kinderen horen niet te werken. Dus mijn stelling luidt dan ook als volgt:´

kinderarbeid heeft slechte invloed op het leven van kinderen en moet dan ook overal op de wereld verboden worden.´

 

Ten eerste zijn de lichamen van kinderen nog niet volgroeid en zijn vooral niet gemaakt om op die jonge leeftijd al zware dingen op te tillen dit kan later leiden tot problemen van de lichamen van de kinderen. Ze zien weinig zonlicht en krijgen geen genoeg slaap. Ze lopen longontstekingen op of huidinfecties. Ook krijgen vele kinderen last van diarree en lopen virussen op en krijgen de ziekte aids waardoor ze erg de kans hebben om te sterven. Elk jaar worden zo’n 1,2 miljoen kinderen (jongens én meisjes) verhandeld voor uitbuitend werk in de landbouw, de mijnbouw, fabrieken, gewapende conflicten en de commerciële seksindustrie. En ook werken 85 miljoen kinderen in gevaarlijke omstandigheden waarbij ze vaak lichamelijke geweld, vernedering en seksuele intimidatie moeten ondergaan. Terwijl ze naar school horen te gaan en horen te genieten van het leven die ze leven en dat kan je niet doen als je op je jonge leeftijd gedwongen wordt om in de fabrieken/ mijnen/ plantages te werken. Er zijn vele organisaties die ervoor willen zorgen dat kinderarbeid moet worden tegengegaan en moet worden afgeschaft. Zoals de organisatie van Warchild of de organisatie van Unicef. Eén op de 12 kinderen is onderworpen aan de ergste vormen van kinderarbeid en 168 miljoen kinderen werken als huishoudelijke hulp of op het land. Alleen al in Afrika werkt bijna de helft van de kinderen tussen de vijf en 14 jaar.

 

Ten tweede moeten kinderen zelf bepalen of ze willen werken of niet. Kinderen leven voor de plezier en dus moeten ze eerst genieten van hun leven en vooral van hun jeugd. Als ze na hun 12e willen werken mogen ze dat doen, maar niet voor hun 12e jaar omdat het lichaam dan nog helemaal niet is uitgegroeid. En doordat ze hele dagen in fabrieken werken en dus bijna niet naar buiten gaan missen ze ook veel sociale ontwikkelingen wat hun later niet ten goede komt.

 

Ten derde moeten alle kinderen naar school gaan daar moeten ze de recht op hebben, maar dat kan niet omdat in die landen veel armoede heerst en dus de kinderen in de mijnen/fabrieken/plantages moeten werken om de familie te ondersteunen. En in deze landen is er geen leerplicht, Waardoor ze later geen opleiding hebben en hun kinderen dan ook in de fabrieken moeten werken, omdat anders de gezinnen niet rondkomen er ontstaat dus als het ware een vicieuze cirkel; later krijgen ze weer een slecht betaalde baan en komen de kinderen weer uiteindelijk in de kinderarbeid. In Pakistan alleen al worden zo'n 10 miljoen kinderen, of bijna zoveel als de ganse Belgische bevolking, gedwongen te werken. De kans dat kledij Made in Pakistan, is vervaardigd door kinderhanden is groot. En ook zou het bannen van kinderarbeid een goede zaak zijn voor de wereldeconomie. De Internationale Arbeidsorganisatie berekende dat een wereld zonder kinderarbeid 20 procent groei zou opleveren. De financiële voordelen van een geschoolde bevolking wegen zwaarder door dan de onderwijskosten en de gemiste inkomsten uit arbeid.

 

Dus wat ik in mijn betoog duidelijk heb proberen te maken is dat kinderarbeid moet worden tegengaan en moet worden afgeschaft. Kinderen moeten genieten van het leven die ze leven en moeten vooral genieten van hun eigen jeugd, en moeten lekker naar school gaan vriendjes en vriendinnetjes maken en lekker spelletjes spelen in plaats van in die smerige, gevaarlijke en zware werken te verrichten. Kinderen zijn nog veels te jong om als slavernij en prostitutie te werken. Ik vind daarom dus dat de mensen zich wereldwijd moeten inzetten om wat aan de kinderarbeid te doen en ervoor moeten zorgen dat de kinderen een beter leven leiden.

 

                         Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn betoog

 

 

 

 

 

REACTIES

P.

P.

ik ben heel trots op je je verdient een hoger cijfer wordt lid van girlsscene

5 jaar geleden

H.

H.

jemoeder

(btw deze artikel is best leip)

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.