Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Documentatiemap moderne slavernij

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 13602 woorden
  • 20 maart 2017
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Tekst deel

Alinea

(Deel)onderwerp

Steekwoorden

Inleiding

1

Aandachtstrekker

Klein kind, cacao plantages, wij kopen dat, overheid moet helpen.

 

2

Inleiding onderwerp

Moderne slavernij, overheden moeten helpen, samenwerken, bedrijven, consumenten.

Middenstuk

3

Tegenargument weerlegd
Te weinig invloed

Te weinig invloed, maar samenwerken, organisaties, zelfde doel, b.v. free the slaves

 

4

Voor argument
Niet samenwerken

Niet samenwerken, organisaties, helpen mee met slavernij, geen nut om niet samen te werken, ook hogere organisaties als EU, boetes

 

5

Voor argument
Consumenten

Helpen consumenten niet, fairtrade, bedrijven, kinderslavernij, boetes

Conclusie

6

Samenvatting

Meer hulp overheid, samenwerken, boetes, ook hogere organisaties als EU, met organisaties als free the slaves

 

 

     


 

 

                                                                   

 

 

 

 

 

Documentatiemap betoog

Moderne slavernij

1        Wat houdt moderne slavernij in? = geel
2        Wat zijn de cijfers van moderne slavernij? = groen
3        Wat zijn voorbeelden van moderne slavernij? = blauw
4        Wat zijn (pogingen tot) oplossingen voor moderne slavernij? = rood

 

1        https://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_slavernij

2        https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/08/er-zijn-458-miljoen-moderne-slaven-1625640-a1507929

3        http://www.metronieuws.nl/binnenland/2012/10/21-duizend-slachtoffers-van-moderne-slavernij-in-nederland

4        http://www.nu.nl/algemeen/495984/moderne-slavernij-in-nederland.html

5      https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/slavernij-0

6        http://www.cmo.nl/pdf/smo/moderneslavernij.pdf

7        http://www.duurzaam-ondernemen.nl/consumenten-letten-minder-op-duurzaamheid-bij-aankopen/

 

 

1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_slavernij

Moderne slavernij

Bestaan van moderne slavernij als percentage van de gehele bevolking per land. Schattingen van de Walk Free Foundation. Schattingen van bronnen die bredere definities gebruiken vallen hoger uit.

Moderne slavernij is een term die verwijst naar praktijken in de hedendaagse geschiedenis die lijken op slavernij, ook al is slavernij wereldwijd afgeschaft en verboden (land voor land vanaf 1794 tot 1981).

Inhoud

  [verbergen] 

·       1Definities en schattingen

·       2Vormen

o   2.1Kinderslavernij

o   2.2Protest tegen moderne slavernij

o   2.3Militaire dienstplicht in Eritrea

o   2.4Europa

Definities en schattingen[bewerken]

Het Office to Monitor and Combat Trafficking in Persons, een dienst van het United States Department of State, zegt dat "“moderne slavernij,” “personenhandel” en “mensenhandel” zijn gebruikt als koepeltermen voor het recruteren, onderbrengen, vervoeren, in levensonderhoud voorzien of verkrijgen van een persoon voor dwangarbeid of commerciële seksuele handelingen met gebruik van geweld, oplichting of dwang." Behalve deze wordt er een aantal verschillende termen gehanteerd in de Amerikaanse federale wet Victims of Trafficking and Violence Protection Act of 2000 en het Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons, especially Women and Children (Palermo Protocol van de Verenigde Naties), waardoner “onvrijwillige dienst”, “slavernij” of “praktijken die lijken op slavernij”, “schuldslavernij” en “dwangarbeid”.[1]

Volgens Amerikaans hoogleraar Kevin Bales, medeoprichter en voormalig voorzitter van de abolitionistische organisatie Free the Slaves, is er sprake van moderne slavernij "als een persoon onder de controle staat van een ander persoon die geweld en dwang toepast om die controle in stand te houden, en als het doel van die controle uitbuiting is."[2] Volgens deze definitie schatte onderzoek van Walk Free Foundation, gepubliceerd in haar Global Slavery Index 2016, dat er in 2016 wereldwijd ongeveer 45,8 miljoen slaven waren, waarvan 58% woonden in de top 5 landen India, Pakistan, de Volksrepubliek China, Bangladesh en Oezbekistan.[2]Bales waarschuwde dat, omdat slavernij officieel overal is afgeschaft, de praktijk overal illegaal is en tegenwoordig dus meer verborgen voor burgers en autoriteiten. Dit maakt het onmogelijk om exacte cijfers uit primaire bronnen te krijgen. Het beste dat gedaan kan worden is schattingen maken op grond van secundaire bronnen zoals onderzoeken van de VN, krantenartikelen, rapporten van overheden en cijfers van ngo's.[2]

In 2001 verklaarde de VN-conferentie tegen racisme, die in Durban gehouden werd, slavernij tot een van de misdaden tegen de menselijkheid. Er werd aan staten geen juridische verplichting opgelegd om compensatie te betalen. Desondanks blijft slavernij nog steeds de dagelijkse praktijk onder grote delen van de wereldbevolking.

Vormen[bewerken]

Kinderslavernij[bewerken]

 Zie ook: kinderarbeid

Naar schatting tien miljoen kinderen werken als slaaf. Kindsoldaten in Colombia en Afrika zijn voorbeelden van moderne slavernij. Verder werken kinderen als slaaf in steengroeven, in de tapijtindustrie in India, en op cacaoplantages in Ivoorkust. Op Haïti werken ten minste 400 duizend kinderen als slaaf, restaveks genoemd. Ook werken veel kinderen in ontwikkelingslanden onder dwang in de prostitutie, met name in Zuidoost-Azië.

De Indiër Kailash Satyarthi richtte in 1992 de Bachpan Bachao Andolan (Zuid-Aziatische Coalitie tegen Kinderslavernij) (SACCS) op. De SACCS voerde een keurmerk in voor niet met kinderarbeid vervaardigde producten, en voerde bevrijdingsacties uit. Dankzij felle protesten in India werden tienduizenden kinderen bevrijd.

Protest tegen moderne slavernij[bewerken]

De slavernij en haar geschiedenis zijn nog steeds belangrijke onderwerpen voor schrijvers. Zo schreef de Zuid-Afrikaan Ronald Segal, die lange jaren als ANC-aanhanger in ballingschap verbleef, zowel een boek over de Westerse slavernij (The black diaspora 1996) als meer recentelijk een studie van de slavernij en slavenhandel van de islamitische wereld (Islam's black slaves 2001).

Meerdere organisaties, zoals Anti-Slavery International en Walk Free strijden tegen moderne vormen van slavernij.

In oktober 2008 won een voormalig kindslavin, de toen 24-jarige Hadijatou Maní, een rechtszaak tegen de staat Niger, die zij had aangeklaagd omdat de overheid haar niet had beschermd tegen slavernij. Niger moest haar bijna 20.000 dollar betalen. Het bleek een opmerkelijke en historische uitspraak in een land waar naar schatting 40.000 slaven worden gehouden. Ook Mauritanië geldt als een van de landen waar nog slavernij voorkomt. De slavernij is daar weliswaar wettelijk afgeschaft, maar de daardoor geboden vrijheid zou slechts theoretisch zijn: de "vrijgelatenen" verrichten nog steeds fysiek zeer zwaar werk voor hun voormalige heren, thans tegen betaling van een schamel loon dat onvoldoende zou zijn voor een zelfstandig bestaan.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

In 2014/'15 werd in de media bericht dat de terreurorganisatie ISIS in de veroverde gebieden in Irak en Syrië op grote schaal vrouwen, met name van de religieuze Jezidi-minderheid, zou deporteren en onderwerpen aan gedwongen huwelijken en verkoop voor seksuele slavernij. [3] [4] [5] [6] In 2016 wendde Walk Free zich tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met een petitie waarin opgeroepen werd deze praktijken te laten vervolgen door het Internationaal Strafhof. [7]

 Zie ook: Genocide op de Jezidi's

Militaire dienstplicht in Eritrea[bewerken]

In juni 2016 werd door de Verenigde Naties de extreem lange militaire dienstplicht in Eritrea, die voor vele mannen reden is het land te ontvluchten en elders asiel aan te vragen, aangemerkt als een moderne vorm van slavernij. [8]

Europa[bewerken]

Noord-Koreaanse dwangarbeiders worden te werk gesteld in China, Rusland, Qatar en Europa [9]. De Noord-Koreaanse arbeiders moeten doorgaans twaalf uur per dag, zes dagen per week werken en ze mogen nergens heen zonder toestemming. Ze beschikken ook niet over een eigen paspoort of een arbeidscontract. Volgens het rapport krijgen ze maar een fractie van het loon dat Poolse werkgevers betalen, net genoeg voor eten, sigaretten en bier. De rest van hun salaris strijken de Noord-Koreaanse autoriteiten op. Na het werk zijn er – net als in Noord-Korea zelf – vaak ideologische drilsessies om de aanhankelijkheid aan de Kim-dynastie te bestendigen.

Een onderzoeksteam, bestaande uit Koreadeskundigen (Remco Breuker [10]), mensenrechtenspecialisten en arbeidsrechtdeskundigen (Klara Boonstra, VU), zeggen dat er jaarlijks zo’n 500 Noord-Koreaanse arbeiders in Polen arriveren, die drie tot vijf jaar blijven. Tussen 2008 en 2015 heeft Polen in totaal 2.783 arbeidsvergunningen voor Noord-Koreanen afgegeven. Mogelijk gaat het om meer mensen.

Een studie van de Verenigde Naties suggereerde vorig jaar dat Noord-Korea wereldwijd zo’n 50.000 arbeiders naar het buitenland stuurt. Het zou het regime tussen de 1 en 2 miljard dollar opleveren

Categorie: 

·       Slavernij

 

 

2      https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/08/er-zijn-458-miljoen-moderne-slaven-1625640-a1507929

‘Er zijn 45,8 miljoen moderne slaven’

Dat schreven verschillende media na een onderzoek van de Walk Free Foundation.

 

·       Maral Noshad Sharifi

 8 juni 2016

Foto AFP 

De aanleiding

Dienstmeisjes die het huis van de baas niet mogen verlaten, vrouwen die de seksindustrie in worden gedwongen en mannen die de mijn amper uitkomen. Acteur Russell Crowe stelde vorige week in Londen dat er wereldwijd naar schatting 45,8 miljoen moderne slaven zijn. Hij presenteerde de cijfers namens de Australische Walk Free Foundation, een ngo die zich inzet voor het beëindigen van moderne slavernij. De meerderheid van deze mensen – 58 procent – woont in India, Pakistan, China, Bangladesh en Oezbekistan.

Waar is het op gebaseerd?

De cijfers zijn gebaseerd op de Global Slavery Index, van de Walk Free Foundation. Sinds 2013 maakt de organisatie jaarlijks een schatting van het aantal moderne slaven in de wereld.

En, klopt het?

Allereerst, wat is moderne slavernij?

De Amerikaanse hoogleraar Kevin Bales, die al meer dan twintig jaar onderzoek doet naar moderne slavernij, en ook meewerkt aan de Global Slavery Index, zegt: „Als een persoon onder de controle staat van een ander persoon die geweld en dwang toepast om die controle in stand te houden, en als het doel van die controle uitbuiting is.”

Toen slavernij nog legaal was hadden we de beste cijfers beschikbaar, zegt Bales. „Nu is slavernij veel meer verborgen, vooral in de rijkere landen”, legt hij telefonisch uit. Maar hoe onderzoek je iets dat zo verborgen is? „We kijken naar secundaire bronnen.” Denk aan: onderzoeken van de VN, krantenartikelen, rapporten van overheden en cijfers van ngo’s. Het blijven schattingen, benadrukt Bales. In 2014 telde de Global Slavery Index 35,8 miljoen slaven.

We vragen andere experts wat ze vinden van de cijfers. Is het aannemelijk dat de Index in 167 landen 45,8 miljoen slaven telt?

Wat sterk is aan dit onderzoek is dat de samenstellers in 27 landen, inclusief India, surveys hebben laten houden door onderzoeksbureau Gallup International, zegt hoogleraar criminologie Jan van Dijk, die in Nederland onderzoek doet naar mensenhandel. De onderzoekers hebben in veel arme landen huishoudens bezocht en geïnterviewd. Ze hebben persoonlijke en familie-ervaringen van 42.000 mensen gehoord, in 53 verschillende talen. Daar bleek dat de cijfers structureel lager zijn ingeschat. Ook kon voor het eerst een serieuze schatting over Noord-Korea gedaan worden. De schatting van deze Global Slavery Index is daarom beter dan eerdere eigen schattingen en die van andere organisaties, zoals de ILO, zegt Van Dijk. De internationale arbeidsorganisatie (ILO) schatte in 2012 dat er zo’n 20,9 miljoen slaven zijn, wereldwijd.

Bales: „De reden dat wij zelf ook op meer zijn uitgekomen, is niet omdat het aantal slaven is toegenomen maar omdat de metingen preciezer zijn. Eerder hebben we de cijfers onderschat.”

Dit soort organisaties is heel voorzichtig met hun cijfers, zegt Antoinette Vlieger, die aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde op de uitbuiting van buitenlandse dienstmeisjes in het Midden-Oosten. „Ze zijn bang dat ze anders niet serieus worden genomen”, zegt Vlieger. „Ik denk dat de ware aantallen nog veel hoger zijn dan 45,8 miljoen.” Van Dijk is het daarmee eens: „Ik denk dat dit cijfer een onderschatting is.”

Conclusie

De Global Slavery Index telt dit jaar 45,8 miljoen moderne slaven. Aangezien slavernij in het verborgene plaatsvindt is het lastig met exacte cijfers te komen. Experts vinden het onderzoek goed uitgevoerd. Maar ze denken ook dat er meer moderne slaven zijn dan nu is geschat. Hoeveel precies, is onduidelijk. Wij beoordelen deze stelling als niet te checken.

Maral Noshad Sharifi

 

 

3 http://www.metronieuws.nl/binnenland/2012/10/21-duizend-slachtoffers-van-moderne-slavernij-in-nederland

21 duizend slachtoffers van moderne slavernij in Nederland

17 oktober 2012 om 13:29 door Carmen Dorlo/Novum

Uit een rapport van stichting Fairwork blijkt dat er in Nederland 21 duizend mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting buiten de seksindustrie. Fairwork is een stichting die zich bezighoudt met het bestrijden en voorkomen van moderne slavernij.

De slachtoffers worden vaak onder valse voorwendselen en onder bedreiging of met geweld gedwongen te werken. Ze moeten volgens Fairwork onder mensonterende omstandigheden werken en maken vaak extreem lange dagen voor weinig geld.

Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting, maar ook Nederlanders kunnen volgens de stichting slachtoffer worden van mensenhandel. Uitbuiting komt vaak voor in de horeca, land- en tuinbouw, fabrieken en particuliere huishoudens.

In Nederland wordt het uitbuiten van mensen voor hun arbeid sinds 1 januari 2005 gezien als een vorm van mensenhandel. Voor die datum was alleen uitbuiting in de seksindustrie strafbaar.

Het cijfer is gebaseerd op onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. Daaruit blijkt ook dat wereldwijd twintig miljoen mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting. In de Europese Unie gaat het om 880 duizend mensen.

Een recordaantal van 1222 mogelijke slachtoffers van mensenhandel heeft zich vorig jaar aangemeld bij coördinatiecentrum Comensha, van wie er 256 slachtoffer zijn van uitbuiting in andere sectoren dan de seksindustrie. Daarmee hebben instanties volgens Fairwork slechts een procent van de slachtoffers van arbeidsuitbuiting in beeld.

uitbuiting

 

4       http://www.nu.nl/algemeen/495984/moderne-slavernij-in-nederland.html

'Moderne slavernij' in Nederland 

Gepubliceerd: 12 maart 2005 20:15Laatste update: 13 maart 2005 19:32

HILVERSUM - Duizenden mensen die via criminele organisaties vanuit West-Afrika in Nederland zijn terechtgekomen, worden hier dusdanig uitgebuit dat er sprake is van moderne slavernij. Dat stelt de directeur van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), N. Laagland.

Volgens de SIOD worden er in landen in West-Afrika duizenden mensen geronseld om in Nederland aan het werk te gaan. Eenmaal hier verdienen ze vaak niet meer dan enkele euro's per uur en moeten ze criminelen voor allerlei diensten betalen. "Ze moeten onder meer voor hun slaapplaats en identiteitspapieren betalen", stelde Laagland zaterdag in het RTL Nieuws. "Hier is sprake van moderne slavernij."

Stoel

De locaties waar de Afrikanen worden ondergebracht, zijn vaak bijzonder slecht. "In hele extreme gevallen kunnen ze alleen een stoel huren voor 150 euro per maand", aldus een woordvoerder van de SIOD. "Zo iemand heeft zijn hele leven verzameld rondom die stoel."

Criminelen

Uit diverse onderzoeken van de opsporingsdienst blijkt dat bendes uit Nigeria en Ghana vele miljoenen verdienen aan de uitbuiting van de illegalen. De criminelen houden tweederde van het inkomen van de illegaal voor zichzelf waardoor deze persoon in veel gevallen niet meer dan 2 euro per uur verdient voor ongeschoold werk in slachterijen, de schoonmaakbranche en de tuinbouw. Volgens de SIOD zijn de werkomstandigheden daar vaak erg slecht. Zo zijn er voorbeelden bekend van fabrieken waar de productieband sneller is gezet, het enorm heet is en de geluidsnormen worden overschreden.

Aangepast

De dienst stelt dat het moeilijk is de uitbuiters aan te pakken omdat die, zodra ze lucht krijgen van een onderzoek, de benen nemen om daarna hun praktijken weer voort te zetten. Daarom heeft de SIOD de werkwijze in de laatste opsporingsonderzoeken aangepast, waardoor toch ook deze mensen opgepakt konden worden.

Voorstellen

Hoeveel verdachten er tot nu toe zijn aangehouden, kon een woordvoerster van de SIOD zondag nog niet zeggen. Om het probleem in de toekomst beter aan te pakken wil de opsporingsdienst binnenkort een aantal voorstellen aan.

Internationaal

Volgens de woordvoerster ligt het voor de hand dat ook in internationaal verband naar oplossingen wordt gezocht. "De West-Afrikaanse bendes bestaan veelal uit mensen die zelf heel veel rondtrekken door Europa en telkens ook maar twee tot drie maanden in Nederland verblijven om hun zaken hier te regelen."

Tand

Het Tweede-Kamerlid Vos (GroenLinks) wil dinsdag de ministers van Justitie en die van Vreemdelingenzaken naar de Tweede Kamer roepen om ze aan de tand te voelen over de moderne slavernij.

Beboet

Volgens de woordvoerster van de SIOD is dit kabinet juist bezig illegale arbeid harder aan te pakken. Een lik-op-stukbeleid is ingezet met hogere boetes en meer opsporingscapaciteit. Zo wees de zegsvrouw erop dat in de onderzoeken naar de West-Afrikaanse bendes ook de werkgevers zijn aangepakt en beboet.

Deze zaken speelden wel allemaal voor 1 januari 2005, waardoor de werkgevers nog een boete kregen van circa 900 euro per illegale werknemer. Met ingang van dit jaar is deze boete verhoogd naar 8000 euro per arbeidskracht.

Door: ANP

 

5https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/slavernij-0

Slavernij en mensenrechten

Definitie

Slavernij is onvrije arbeid, waarvan het resultaat geheel of gedeeltelijk moet worden afgestaan en waarbij de werker lijfelijk eigendom is van de meester. Verwante, maar minder strikte vormen zijn horigheid, lijfeigenschap en schuldslavernij. In deze vormen is vaak een eerdere, soms vóór de geboorte van de werker ontstane schuld of contractuele verplichting de grond voor de verplichting tot arbeid ten behoeve van een bepaalde meester. Slavernij komt ook voor als dwangarbeid bij (krijgs)gevangenen.

Internationaal recht over slavernij

Bij een verdrag dat de koloniale mogendheden in 1890 in Brussel sloten, werden slavernij en slavenhandel tot misdrijven tegen de mensheid verklaard. In 1920 werd door het internationaal Verdrag tegen slavernij elke vorm van slavernij verboden, zonder dat het begrip echter nauwkeurig werd omschreven. Het ILO-verdrag van 1930 verbiedt slavernij en dwangarbeid. ILO-verdrag 105 uit 1957 veroordeelt vijf omschreven vormen van dwangarbeid. In Afrika bestaan her en der nog geïsoleerde gevallen van 'klassieke' slavernij, vooral onder de nomaden van de Sahara. Sommige auteurs menen dat er in de hedendaagse wereld zo'n 200 miljoen slaven zijn. Zij duiden daarmee op al degenen, vooral vrouwen en kinderen in de derde wereld, die door contracten en horigheid tot bepaald werk voor bepaalde werkgevers zijn gedwongen (sekstoerisme). Andere schattingen van slavernij, waarin alleen de werkelijk gedwongen vormen van werk zijn geteld, komen op ongeveer 28 miljoen. De VN-conferentie tegen racisme (2001) veroordeelde slavernij als een der misdrijven tegen de menselijkheid, maar legde staten geen juridische verplichting tot compensatie voor slavernij uit het verleden op. Hedendaagse slaven komen internationaal-rechtelijk wel voor compensatie in aanmerking. 

Geschiedenis van de slavernij

Athene had rond 600 v.C. tienduizenden slaven, meestal krijgsgevangenen en slachtoffers van mensenroof in minder ontwikkelde gebieden. De meesten werkten in de landbouw en de mijnen. In Rome beschikten rijke burgers vaak over honderden huisslaven, zelfs in beroepen als arts en leraar. Aan het eind van de 1e eeuw zouden er in Italië twee keer zoveel slaven als vrijen zijn geweest. De strikte vorm van slavernij verdween met de val van het Romeinse Rijk. Ze keerde terug na de ontdekking van Amerika (1492), waar eerst de indianen als slaven werden gebruikt en later negerslaven uit Afrika werden geïmporteerd. Naar schatting zijn 1,5 miljoen Afrikanen in de 19e eeuw als slaaf naar Spaans-Amerika overgebracht, 1,5 miljoen naar het Caraïbisch gebied, 3,5 miljoen naar Brazilië en 400.000 naar Noord-Amerika. Met de opkomst van het industrieel kapitalisme werd de economische betekenis van slaven geringer.

In nazi-Duitsland en in de Sovjet-Unie onder Stalin bestond slavernij op grote schaal. Grootschalige dwangarbeid kwam later o.m. voor in Indonesië (politieke gevangenen), Democratisch Kampuchea (1975-1978), China en Vietnam (heropvoedingskampen), Myanmar en andere communistische staten. Het leed veroorzaakt door slavernij kan een leven lang duren, net zoals trouwens de strijd om herstel. Naar schatting 200.000 vrouwen uit heel Azië werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse Keizerlijk Leger gedwongen te werken in militaire bordelen. Deze 'troostmeisjes' begonnen pas vanaf eind jaren tachtig erkenning op te eisen voor de gewelddadigheden die zij hadden ondergaan. 

Abolitionisme

Het abolitionisme (beweging tot afschaffing van de slavernij) ontstond toen de Quakers in de Amerikaanse staat Pennsylvania de slavernij afschaften. William Lloyd Garrison stichtte in 1833 de American Anti-Slavery Society op, die o.m. ontsnapte slaven uit het zuiden hulp bood. Harriet Beecher-Stowe's boek Uncle Tom's Cabin (1852) maakte veel sentimenten los. De strijd tussen voorstanders van afschaffing (in het noorden) en tegenstanders (in het zuiden) werd een hoofdelement van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-65). Een groot deel van het verzet tegen slavernij kwam overigens minder voort uit morele overtuiging, dan uit de conclusie dat slavernij economisch onwenselijk was. In Engeland richtte de Quaker William Wilberforce in 1839 de Anti-Slavery Society op. Deze organisatie, nu de langst functionerende mensenrechtenorganisatie ter wereld, richt zich heden ten dage behalve tegen restanten van slavernij zoals in Afrika, tegen schuldhorigheid (Eng: bonded labour), praktijken die schadelijk zijn voor vrouwen en kinderen zoals vrouwenbesnijdenis en kinderarbeid, en onmenselijke arbeidsomstandigheden waar ook ter wereld. De afschaffing van de slavernij werd een feit in Engeland (1833), Frankrijk (1848), de VS en Nederland (1863). In 2002 werd in het Amsterdamse Oosterpark een monument geplaatst ter herinnering aan het lot van de door Nederlanders verhandelde slaven.

Historisch varieerde de mate van slavernij sterk. Onder het 'totalitaire' regime van de Egyptische farao's waren er nauwelijks slaven (de piramiden werden vooral door betaalde arbeiders gebouwd), maar in het 'democratische' Athene van de 5e eeuw v.Chr. was naar schatting een kwart van de bevolking slaaf.

Hedendaagse slavernij

Slavernij komt ook nu voor. De niet-gouvernementele Anti-Slavery Society noemt een aantal van ten minste twintig miljoen mensen die in een vorm van horigheid leven. In zijn boek Disposable People (1999) beschrijft de Britse deskundige Kevin Bales de slavernij in de moderne wereld, waar er wellicht meer slaven zijn dan ooit tevoren – volgens hem 28 miljoen. Bales omschrijft twee algemene vormen van slavernij. De 'oude' slavernij was gebaseerd op bezit dat wettelijk werd erkend en op het onderscheid naar etnische en raciale kenmerken. Slaven waren duur en de relaties tussen slaven en slavenbezitters waren vaak voor lange tijd, soms van generatie op generatie. De 'nieuwe' slavernij daarentegen is niet gebaseerd op officieel bezit, maar op andere wettige documenten, zoals contracten en schulden. Deze hedendaagse slaven zijn goedkoop, er is snel van hen af te komen, en ze worden eerder bij de armen, kwetsbaren en ontheemden vandaan gehaald dan bij mensen met een bepaalde huidskleur of uit een bepaalde etnische groepering.

De hedendaagse slavernij omvat:  
- ‘Pure’ slavernij van een mens die aan een meester is verkocht en geen rechten heeft. 
- Schuldslavernij, dat is gedwongen tewerkstelling bij een bepaalde meester vanwege eerdere, soms voor de geboorte van de werker ontstane schuld of contractuele verplichting. 
- Dwangarbeid met het oog op productie, in gevangenissen, werkkampen, krijgsgevangenschap enz.. 
- Gedwongen werk en uitbuiting in de prostitutie, vooral jonge kinderen en slachtoffers van mensenhandel. 
- Werk onder dwang en in onmenselijke omstandighedenm tegen geen of ongeregelde betaling, zoals minderjarige meisjes die in Chinese fabrieken worden ‘opgesloten’ en wier loon wordt achtergehouden. 
- Gedwongen werk en opsluiting voor huishoudelijke werksters, een praktijk die in het Midden-Oosten maar bijvoorbeeld ook in Europese hoofdsteden voorkomt. 

De VN-conferentie tegen racisme (2001) veroordeelde slavernij als een der misdrijven tegen de menselijkheid, maar legde staten geen juridische verplichting tot compensatie voor slavernij uit het verleden op. 

Amnesty rapporteerde o.m. over slavernij in Mauritanië (2002). Amnesty ijvert voor het uitbannen van alle vormen van slavernij en van arbeid die in op slavernij gelijkende omstandigheden moet worden gedaan, bijvoorbeeld in werkkampen, in de prostitutie of in huishoudelijke arbeid.

 

6   http://www.cmo.nl/pdf/smo/moderneslavernij.pdf

COLOFON Tekst: Jan Bemelmans, Harry de Ridder en Marij Steenbeek Illustraties: Anda, Anti-Slavery International, Bikyamasr, Cordaid, EU, Free The Slaves, Lanbi Elkartea, Lover-Boys, Migrante International, No Sweat, Scottboms, Stop The traffik, Thompson, UN, Worldpress., CMO en zijn licentiegevers. II De Scriptieservice Nieuwe Stijl is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Kerk en Wereld en door een solidariteitsbijdrage van de gezamenlijke religieuzen in Nederland via de commissie PIN. © Centrum voor Mondiaal Onderwijs, Nijmegen, 2011 Centrum voor Mondiaal Onderwijs Postbus 9108 6500 HK Nijmegen tel. 024-3613074 e-mail: cmo@fm.ru.nl
http://www.cmo.nl De inhoud is met zorg samengesteld. Mocht u van mening zijn dat inbreuk is gedaan op uw auteursrechten of beeldrechten, dan verzoeken wij u vriendelijk contact met ons op te nemen via cmo@fm.ru.nl.

III INHOUD
Slaven, zijn die er nog? pag. 1
Van vandaag en gisteren pag. 1
Moderne slavernij pag. 2
Illegaliteit, uitbuiting en slavernij pag. 3
Werken voor 5 euro per uur pag. 5
Gelokt onder valse voorwendselen pag. 5
Werken in de groenteteelt pag. 6
Huishoudelijk werk in Saoedi-Arabië pag. 7
Cheryl pag. 8
Werken in de visserij in West-Afrika pag. 9
Werken in ‘zweethokken’ pag. 10
Mensenhandel pag. 12
Mensensmokkelaars pag. 12
Vrouwenhandel pag. 13
Gedwongen prostitutie pag. 13
Rosse buurt pag. 14
Loverboys: foute vriendjes pag. 15
Kinderhandel pag. 16
Kinderarbeid pag. 16
Kinderhandelaren pag. 16
Kinderen als soldaat pag. 17
Kinderprostitutie pag. 18
Wie komt er op voor de slaven van nu? pag. 19
Anti-Slavery International pag. 19
Stop The Traffik pag. 19
Free The Slaves pag. 20
SIOD en CoMensha pag. 20
Europese Unie pag. 20
Verenigde Naties pag. 21
Bevrijd! pag. 22
Ping Lau: een Chinese in Engeland pag. 22
Francis Piol Bol Bok: van slaaf tot abolitionist pag. 23

IV 1 SLAVEN, ZIJN DIE ER NOG?
“Wat?”, vraag je misschien verbaasd. “Zijn er nu nog slaven? Dat is toch iets van vroeger? Slavernij is toch in de 19e eeuw afgeschaft?” Niets is minder waar. Ook nu zijn er heel wat mensen die als slaaf te werk zijn gesteld. Deze ‘moderne slaven’ staan niet dagelijks met grote koppen op de voorpagina van de kranten. Toch duikt zo nu en dan een bericht over slavernij in de kranten op.
 Dit informatiepakket gaat over moderne slavernij. Waar komt slavernij nog voor? En hoe ziet het leven van een moderne slaaf er uit? Daarnaast bespreken we wat er tegen deze hedendaagse slavernij gedaan kan worden. Wanneer spreken we eigenlijk van slavernij? Een goede definitie geeft het woordenboek: ‘Een slaaf is iemand die eigendom is van iemand anders en niet over zijn of haar eigen leven mag beslissen.’ Slavernij is dan: ‘De toestand dat mensen niet vrij zijn, omdat ze het bezit zijn van iemand anders.’ Van vandaag en gisteren Slavernij is duizenden jaren oud. De oude Grieken en de Romeinen maakten veel gebruik van slaven. Later zijn eeuwenlang op grote schaal mensen uit de tegenwoordige Balkan als slaaf gebruikt. Deze mensen behoorden tot Slavische volken. Aan de naam van deze volken hebben wij het woord slaaf te danken. In de middeleeuwen vonden vooral in West-Europa christenen dat ze hun medechristenen niet als slaaf mochten gebruiken. Ze spraken liever van lijfeigenen en horigen. Maar dat kwam natuurlijk op hetzelfde neer. Vanaf ongeveer 1500 begint de periode waarin de mensen slavernij heel gewoon vonden. In die tijd kwam slavernij wereldwijd voor, maar wij kennen vooral de miljoenen negerslaven die vanuit Afrika naar Latijns- en Noord-Amerika worden verscheept. Op de afbeelding hieronder zie je hoe de slaven bij aankomst werden gebrandmerkt. Zo wist men van wie de slaaf was en op welke plantage hij of zij te werk was gesteld. Griekse slaven 2 Vanaf de 18e eeuw begonnen mensen in te zien dat slavernij niet door de beugel kan. In 1794 schafte Frankrijk als eerste land in Europa de slavernij officieel af. Maar keizer Napoleon draaide die beslissing later terug. Denemarken schafte in 1803 de slavernij als eerste definitief af. In de jaren daarna volgden meer landen. Nederland volgde pas in 1859 (voor de Aziatische kolonies) en in 1863 (voor de Midden- en Zuid-Amerikaanse kolonies). Als allerlaatste land ter wereld schafte het West-Afrikaanse land Mauritanië de slavernij pas in 1980 af! De wereld is dan officieel vrij van slavernij. Elk jaar op 1 juli herdenken we dat in Nederland op 1 juli 1863 de slavernij wettelijk is afgeschaft. In 2002 wordt in het Oosterpark in Amsterdam ter nagedachtenis aan de slavernij het slavernijmonument van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries onthuld. Moderne slavernij Slavernij is wereldwijd officieel afgeschaft. Toch zijn er nog steeds miljoenen slaven in de wereld. Nog steeds moeten mensen als slaaf werken of worden als handelswaar te koop aangeboden. Wanneer spreken we van moderne slavernij? Wat is het verschil tussen uitbuiting en slavernij? Wat is de rol van mensenhandelaren? Vooral vrouwen (en soms ook kinderen, meisjes én jongens) worden gedwongen in de prostitutie te werken. En wat zijn kindslaven en wat is het verschil tussen kinderarbeid en kindslavernij? De antwoorden op deze vragen vind je in de volgende hoofdstukken.

3 ILLEGALITEIT, UITBUITING EN SLAVERNIJ
Zoals iedereen weet zijn er grote verschillen in de wereld tussen arme en rijke landen en binnen landen tussen arme en rijke mensen. Armoede en rijkdom hebben alles te maken met het hebben van een betaalde baan. In Nederland kennen we een minimumloon: voor een baan heb je recht op minimaal € 1446,60 per maand (bruto sinds 1/1/2012). Mensen die werkloos zijn (nu in Nederland ongeveer 6% van de beroepsbevolking) krijgen een uitkering: voor alleenstaanden 50% van het minimumloon, voor gehuwden en samenwonenden 100% van het minimumloon. Dat is niet veel, maar niemand in Nederland hoeft van de honger om te komen. In de meeste ontwikkelingslanden ligt het anders. Van een minimumloon heeft nooit iemand gehoord in Mali (in WestAfrika). En wie geen werk heeft, krijg veel minder of helemaal geen uitkering. In Tunesië (in NoordAfrika) bijvoorbeeld is officieel 13% van de beroepsbevolking werkloos. In werkelijkheid is dat cijfer hoger. Onder de jonge mannen is 25% werkloos en onder jonge vrouwen zelfs 44%. Onder deze werklozen is veel armoede en weinig kans om een redelijk betaalde baan te vinden. Om die reden proberen veel mensen naar het buitenland te gaan om daar werk te zoeken. Ze gaan met een boot, een vrachtwagen of te voet een onzekere toekomst tegemoet. Ze hopen in een van de rijke landen een beter bestaan te kunnen opbouwen. Elk jaar komen vele duizenden van hen onderweg om het leven. Als ze het wel overleven, komen ze vaak terecht in opvangkampen langs de grenzen. Demonstraties van jongeren in Tunesië tegen de hoge prijzen en de massale werkloosheid Migranten proberen met een boot een van de rijke landen in het Westen te bereiken

4 Veel migranten
Als ze niet in handen van de grenspolitie zijn gevallen, komen in de illegaliteit terecht: zij hebben geen toestemming om in de Europese Unie te wonen en te werken. De gevolgen zijn groot. Illegale arbeiders hebben geen wettelijke bescherming. Ze maken lange werkdagen en worden slecht betaald. Ze verdienen veel minder dan het minimumloon. Meestal hebben ze ook slecht onderdak. Ze wonen met z’n allen opgepropt in kleine kamertjes of caravans. Veiligheidsregels (zoals regels voor het voorkomen van brand of regels voor het veilig werken met giftige stoffen als asbest) worden niet nageleefd. Als die arbeiders onderbetaald worden, spreken we van uitbuiting. De stap van uitbuiting naar slavernij is klein. Veel moderne slaven zijn migranten die eerst vrijwillig naar een ander land trekken op zoek naar een beter bestaan. Maar als hun paspoort wordt afgepakt of als ze geen geldige papieren hebben en ze tegen hun wil worden vastgehouden (vaak gepaard met chantage, bedreigingen, bangmakerij of mishandelingen), is er sprake van slavernij. We zullen op de volgende pagina’s verschillende voorbeelden geven. Je kunt dan zelf beoordelen of er sprake is van uitbuiting of van slavernij. Links een kamertje voor seizoensarbeiders die fruit komen plukken in Engeland. Maar het kan nog erger. Rechts zie je hoe seizoensarbeiders in Italië worden gehuisvest. Migranten die de grens langs een van de landen in de Europese Unie oversteken

5 Werken voor 5 euro per uur
In oktober 2011 wordt een aspergeteelster uit Someren in Nederland veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het uitbuiten van buitenlandse werknemers. Ze geeft haar werknemers slecht te eten, laat hen slapen in smerige kamers en sluit regelmatig het warme water af. De arbeiders moeten lange dagen maken en ze worden onder het minimumloon betaald. De seizoensarbeiders verdienen 5 euro per uur in plaats van de 13 euro waar ze recht op hebben. Daarvan moeten ze ook nog een deel afstaan voor kost en inwoning. Ook zijn er mensen zonder vergunning aan het werk. Boven en beneden: uitbuiting of slavernij? Gelokt onder valse voorwendselen In Bedfordshire in Engeland leven 24 mensen onder erbarmelijke omstandigheden in vuile caravans, paardentrailers en hondenhokken. Sommigen zitten er al 15 jaar; anderen pas een paar weken. Het gaat om Britten, Polen en Roemenen. De politie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers worden gevonden. Volgens een politiewoordvoerder verkeren de mannen in een slechte gezondheid. Ze worden behandeld in ziekenhuizen. De inval wordt gedaan nadat het kamp lange tijd is geobserveerd. Bij de actie zijn ruim honderd politiemensen betrokken en er wordt een helikopter ingezet. De mannen worden gerekruteerd bij gaarkeukens en uitkeringsbureaus. "Er wordt hen een goed salaris en kost en inwoning beloofd", aldus de politiewoordvoerder. Eenmaal op het kamp wordt hun haar afgeknipt en moeten ze hard werken, maar een salaris krijgen de mannen niet. Ook moeten ze het doen met heel weinig eten. "Ze krijgen te horen dat ze het kamp niet mogen verlaten. Doen ze dat wel, dan zullen ze in elkaar worden geslagen", weet de politiewoordvoerder te vertellen. "Een paar mensen slagen er toch in het kamp te verlaten en ons in te lichten."

6 Werken in de groenteteelt
 In het zuidoosten van Spanje, werken duizenden mensen zwaar onderbetaald in groentekassen. Ze krijgen voor dat werk ongeveer €20,- per week. In de plastic ‘kassen’ is het vaak snikheet. Temperaturen van 50 graden Celsius zijn geen uitzondering. Het werk is illegaal en de arbeiders hebben in veel gevallen geen verblijfsvergunning voor Spanje. In het enkele geval dat de arbeiders officiële reispapieren bij zich hebben, worden die papieren vaak afgenomen. Daardoor is de reis terug naar hun families moeilijk. Het onderdak dat ze hebben, is ronduit slecht. De krotten waarin ze wonen, hebben geen toiletten en geen stromend water. In een groot deel van Zuid-Italië is het al niet veel beter. Veel illegale seizoenarbeiders moeten er van zonsopkomst tot zonsondergang op de velden tomaten plukken. Ze overnachten bijvoorbeeld in een oude bouwvallige boerderij zonder water en elektriciteit. De illegale arbeiders zwoegen voor maar drie euro per uur op het land. Als ze ziek zijn, moeten ze bij wijze van boete twintig euro aan de baas betalen. Veel van de groente uit het zuiden van Europa komt terecht in Nederlandse supermarkten. De humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen trekt aan de bel. Ze brengen de erbarmelijke woon– en werkomstandigheden van illegale seizoenarbeiders in de Zuid-Italiaanse groenteteelt onder de aandacht. De organisatie zet ook projecten op om de omstandigheden te verbeteren. In 2010 komt het tot gevechten met de politie als de seizoenarbeiders in staking gaan voor beter loon en beter onderdak.

7 Huishoudelijk werk in SaoediArabië
In 2010 haalt een gruwelijk bericht de internationale pers: in Saoedi-Arabië wordt er in de keuken van haar werkgever een vrouw gevonden. Ze is zwaar mishandeld, heeft steekwonden in haar rug en haar gezicht is met zwavelzuur bewerkt. Het blijkt te gaan om een Filippijnse huishoudelijke hulp, Romelyn Eroy Ibanez. De Saoedische politie behandelt de zaak aanvankelijk als een poging tot zelfmoord van de vrouw. Pas als er wereldwijd protesten klinken, wordt de zaak verder onderzocht en blijkt Romelyn door haar werkgever te zijn mishandeld. Haar geval staat niet op zichzelf. In het Midden-Oosten werken veel vrouwen uit de Filippijnen en andere Aziatische landen als huishoudelijke hulp. Maar met regelmaat komen er berichten naar buiten dat ze heel slecht worden behandeld. Ze krijgen weinig loon, en het komt geregeld voor dat het loon helemaal niet wordt uitbetaald. Ze worden lichamelijk en geestelijk mishandeld. Ook worden ze vaak seksueel misbruikt. Klagen of weglopen levert een pak slaag op. Gerechte straf? Het blijkt in de praktijk ook heel moeilijk om de werkgevers voor hun daden te straffen. Zo werd de werkgever van Romelyn pas veroordeeld na langdurige internationale actie van Migrante International, een Filippijnse belangengroep. Kwestbaar Filippijnse vrouwen worden wel het belangrijkste exportproduct van de Filippijnen genoemd. De eilandengroep is arm: op zoek naar werk, verdienen de vrouwen nu in bijna alle landen ter wereld de kost als huishoudelijke hulp, kindermeisje, kantoorhulp en dergelijke. De meeste vrouwen zijn laag geschoold en werken ‘zwart’. Dat betekent dat ze geen wettelijke bescherming hebben en kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Dat varieert van werken voor weinig loon tot lichamelijke mishandeling en gedwongen prostitutie. Op de afbeeldingen hierboven zie je acties van Migrante International (OFW = Overzeese Filippijnse Werkers).

8 Het is 2003.
 Cheryl Barrio pakt haar koffers uit in de enorme villa van de nieuwe ambassadeur van Saoedi-Arabië in Nederland. Barrio werkte in Saoedi-Arabië al als dienstbode voor de man en reisde met hem en zijn familie mee naar Nederland. Bij aankomst moet ze haar paspoort inleveren en mag ze het huis niet verlaten. Na een jaar zegt de ambassadeur dat hij meer huishoudelijke hulp kan gebruiken en laat hij Cheryls dochter Amelia en zoon Benigno overkomen uit de Filippijnen. Het drietal werkt zeven dagen per week. Ze krijgen gemiddeld 190 euro per maand. Na aftrek van zakgeld stuurt de ambassadeur het geld naar Cheryl’s echtgenoot en overige kinderen in de Filippijnen. Als Cheryl de ambassadeur om een vrije dag vraagt zodat ze naar buiten kunnen, antwoordt hij dat het op straat veel te gevaarlijk is. Bovendien zou de Nederlandse politie hen oppakken en terugsturen naar de Filippijnen. ‘We wilden zó graag zien hoe het er buiten uitzag', vertelt Cheryl. 'Elke zaterdag ging de ambassadeur met zijn vrouw en kinderen erop uit. Op een keer toen hij weg reed besloten wij naar buiten te gaan, al was het maar voor een paar minuten. We gingen de tuin in en keken over het hek naar de buren.' Dankzij de chauffeur van de ambassadeur krijgt Cheryl een mobiele telefoon in handen. Ze belt de Filipijnse ambassade in Den Haag en vertelt over haar leefomstandigheden. 'Ze antwoordden dat het niet goed was als ik naar buiten zou gaan, want de Filipijnse ambassade wilde geen problemen met de Saoedi’s. Hij zei me dat ik de ambassadeur zelf om meer geld moest vragen. Dat was natuurlijk niet realistisch.' Na vijf jaar in de villa te hebben gewoond en gewerkt, is de maat vol voor Cheryl en haar kinderen. ’s Ochtend vroeg, als de bewaker nog slaapt, ontsnappen ze via de kelder van het huis. Ze houden een taxi aan, die hen naar het Zuiderpark in Den Haag brengt. Want daar zouden meer Filippino's zijn, vertelt de chauffeur. 'We waren zo blij dat we de taxichauffeur vijf euro fooi gaven! De Filippino’s die wij in het park ontmoetten, vroegen of we nieuw in Nederland waren. Ik zei, nee, we zijn alleen nieuw voor de buitenwereld...' (De naam Cheryl is gefingeerd om haar te beschermen) Cheryl Langs de kust, achter de duinen bij Den Haag, staan ruime villa's die zeer in trek zijn bij diplomaten en ambassadeurs. Zij worden bijgestaan door een leger van honderden schoonmakers, kelners, kindermeisjes en koks, vaak afkomstig uit het verre buitenland. Een van hen is de 50- jarige Filippijnse Cheryl.

9 Werken in de visserij in West-Afrika
Ter hoogte van de West-Afrikaanse kust varen veel illegale visserijschepen. Op zo’n schip kunnen wel 35 mannen wonen en werken. Veel schepen komen uit kustlanden als Sierra Leone, maar ook uit Azië, ver van huis. Deze vissers komen uit China, Vietnam en Indonesië. In het ruim waar de vis wordt bewerkt, is het bloedheet en de ventilatie is slecht. De mannen zitten in de stank, zonder frisse lucht. Ze krijgen het goedkoopste eten voorgezet. Water om zich mee te wassen? Zout water dat met een pomp omhoog wordt gehaald uit zee. Slapen? In ruimtes van nog geen meter hoog en als matras een stapel kartonnen dozen. Hun loon? Weinig en het komt regelmatig voor dat het werkloon niet wordt uitbetaald. Klagen heeft geen zin, ze kunnen toch geen kant op. Ze kunnen weinig meer doen dan afwachten of ze toch nog wat betaald krijgen en hun baas hen niet al te slecht behandelt. De mannen zitten letterlijk gevangen aan boord. Een vissersboot uit Azië: uitbuiting of slavernij? De vis wordt meestal illegaal gevangen. De eigenaren van de vissersboten verdienen er flink aan. Ze werken met allerlei schimmige of nietbestaande bedrijfjes. De gevangen vis wordt midden op zee overgeladen in koelschepen. Die leveren hun lading op hun beurt bijvoorbeeld af in Las Palmas op de Canarische Eilanden. Van daar wordt de illegaal gevangen vis ingevoerd in de EU. Je kunt in het ruim nog net vier slaapplaatsen zien

10 Werken in ‘zweethokken’
Er zijn in de wereld heel veel naaiateliers waar vrouwen en kinderen werken voor een laag loon en zonder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Deze naaiateliers worden wel sweatshops genoemd. De naam 'zweethokken', 'sweatshops' in het Engels, komt oorspronkelijk uit New York. Honderd jaar geleden moeten arme immigranten (vooral vrouwen) in stoffige en onveilige ateliers lange uren maken voor een hongerloontje. Omdat het in die kleine ruimtes door de machines zo heet is en airconditioning overal ontbreekt, ga je flink zweten door dat zware werk. De ateliers worden daarom sweatshops genoemd. Als de vrouwen protesteren tegen de arbeidsomstandigheden of tegen het lage loon, worden ze ontslagen. De sweatshopeigenaren vinden dat de vrouwen niet moeten zeuren. Ze hebben immers een baan? Zonder het werk in de sweatshops zouden ze helemaal geen inkomen hebben. Ondanks de dreiging van ontslag en het verlies van inkomsten gaan de naaisters toch staken. Ze krijgen de bevolking van New York achter zich. De sweatshopeigenaren snappen daar niets van: ‘We begrijpen niet waarom er zoveel mensen zo’n zinloze staking ondersteunen. Onze werknemers zijn heel tevreden. Ze klagen nooit!’ (Interview in de New York Times van 25 november 1909) Maar onder druk van de vakbonden die worden opgericht, moeten de kledingproducenten uiteindelijk aan de eisen van de stakers toegeven. De arbeidsomstandigheden in de naaiateliers verbeteren daardoor. Een sweatshop in 1909 en in 2009: zoek de tien verschillen. Of zijn die er niet? Op de poster van de organisatie ‘No Sweat’ staat een strijdvaardige vrouw en de oproep ‘100% union-made apparel’. Oftewel: ‘Kleding die voor 100% in ateliers is gemaakt door arbeiders die aangesloten zijn bij een vakbond.’

11 We zijn nu 100 jaar verder.
De arbeidsomstandigheden in New York zijn flink verbeterd. Maar elders op de wereld lijkt het wel of we nog steeds honderd jaar geleden leven. Ook nu nog werken vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden in sweatshops. Voor de Chinese meisjes hieronder gelden de volgende arbeidsomstandigheden: ·  Je maakt dagen van minimaal 10 uur. ·  Je werkt ook op zaterdag. ·  En als het moet ook op zondag. ·  Je hebt nauwelijks pauze. ·  Niet praten, tenzij de baas iets tegen je zegt. ·  Als je vaker dan twee keer per dag naar de wc gaat, krijg je minder uitbetaald. ·  Als je heel hard werkt, verdien je 16 dollar per maand. ·  Als je ziek bent, krijg je geen loon. ·  De baas is oppermachtig en je moet je alles laten welgevallen. ·  Je krijgt geen bescherming tegen stofdeeltjes. ·  Je moet zelf maar oppassen dat je je vingers niet in de naaimachine stopt. ·  Raak je toch gewond? Jammer dan! Voor jou tien anderen. ·  Je mag er al vanaf je achtste werken. ·  Je mag je niet organiseren in een vakbond of een andere arbeidersvereniging. Als je het toch doet, kun je onmiddellijk vertrekken. Een sweatshop in China: uitbuiting of slavernij?

12 MENSENHANDEL
Wie op internet zoekt naar ‘moderne slavernij’ of ‘moderne slaven’ zal daar ook verschillende teksten vinden over ‘mensenhandel’. Maar mensenhandel moet niet worden verward met mensensmokkel: er is wel een overlap, maar er zijn ook grote verschillen. En soms worden ook mensenhandel en vrouwenhandel door elkaar gebruikt, en ook daarvoor geldt: er is veel overlap, maar er zijn ook verschillen. Mensensmokkel Mensensmokkel is een term die wordt gebruikt voor het onwettig en georganiseerd smokkelen van mensen over internationale grenzen heen. Vaak zoeken vluchtelingen en asielzoekers die aan ellendige omstandigheden willen ontsnappen hulp bij mensensmokkelaars (zelf noemen ze zichzelf liever ‘reisagenten’). De vluchtelingen en asielzoekers reizen vaak onder levensgevaarlijke omstandigheden. Soms moeten de ‘klanten’ van zulke mensensmokkelaars een mislukte reis met de dood bekopen door uitputting of verdrinking. Mensensmokkelaars laten zich flink betalen voor hun hulp. Hun ‘klanten’ moeten vaak duizenden euro’s betalen. Deze vluchtelingen zijn in een gammel bootje achtergelaten door mensensmokkelaars De mensensmokkel is een schimmige, ‘ondergrondse’ handel die vaak in handen is van criminele organisaties. Hun ‘klanten’ gaan vrijwillig met mensensmokkelaars in zee. Maar als mensen vrijwillig zijn meegegaan, maar niet op hun plek van bestemming worden vrijgelaten en gedwongen worden om tegen hun wil voor een ander te werken, spreken we niet meer van mensensmokkel maar van mensenhandel. Dat kan gaan om een kok van wie het paspoort wordt afgepakt en dan voor een hongerloontje illegaal in een restaurant moet werken. Maar meestal gaat het om vrouwen die gelokt worden met de valse beloftes om als serveerster of als schoonmaakster te werken, maar die dan gedwongen worden als prostituee te werken. Deze ‘klanten’ van mensensmokkelaars lopen tegen de lamp met behulp van een scan met x-stralen

13 Vrouwenhandel
Volgens het Drugs- en Misdaadbureau van de Verenigde Naties (UNODC) worden er door criminele bendes miljarden euro's verdiend met illegale handel. Op de eerste plaats staat de handel in drugs. Op de tweede plaats staat mensenhandel. Bij mensenhandel gaat het vooral om vrouwen die gedwongen worden tot prostitutie, maar het gaat ook om mannen én vrouwen die gedwongen worden tot arbeid. Samengevat: mensenhandel is voor het grootste deel vrouwenhandel en bij de vrouwenhandel gaat het grotendeels om gedwongen prostitutie. Gedwongen prostitutie Thailand (in Zuidoost-Azië) is berucht om de vrouwenhandel en het sekstoerisme. Jonge vrouwen uit arme families in Burma, India en Cambodja worden verkocht en belanden tegen hun wil in de Thaise seksindustrie. Heel wat mannen, waaronder velen uit West-Europa, behoren tot hun ‘klanten’. Andere landen die berucht zijn vanwege hun sekstoerisme zijn Kenia (in Afrika) en Oekraïne (in Oost-Europa). Maar je hoeft niet ver te gaan om vrouwen te vinden die gedwongen seks voor geld hebben; je vindt ze ook in Nederland en andere Europese landen.

14 Rosse buurt
Prostitutie vind je voornamelijk in de rosse buurten van grotere steden en in nachtclubs. Mannen kunnen daar tegen betaling seks hebben met vrouwen. Prostitutie is een vrij beroep en kan een eigen keuze van de vrouwen zijn. Maar daarvan is bij de seksslavinnen geen sprake. Ze zijn het slachtoffer van vrouwenhandelaren. Meestal komen de vrouwen uit landen in Oost-Europa, Bulgarije, Roemenië en Hongarije bijvoorbeeld. In die landen is het niet zo makkelijk om goedbetaald werk te vinden. De vrouwen zijn door de vrouwenhandelaren met een mooi verhaaltje naar Nederland gelokt. In het rijke Nederland zouden ze een leuke baan, bijvoorbeeld als serveerster of huishoudelijke hulp, kunnen krijgen en een goed salaris verdienen. Maar eenmaal in Nederland aangekomen, blijkt de werkelijkheid heel anders te zijn. De vrouwen moeten hun reispapieren afgeven. Ze worden met geweld en onder bedreigingen gedwongen om als prostituee te werken. Het geld dat ze met deze gedwongen seks verdienen moeten ze voor een groot deel afgeven aan hun pooier (dat is de man die vrouwen voor zich laat werken als prostituee). De vrouwen zijn helemaal afhankelijk van hem en ontsnappen is vrijwel onmogelijk. De vrouwen durven ook niet naar de politie te gaan. Ze zijn erg bang voor degenen die hen in hun macht hebben. Als ze niet doen wat zij zeggen, lopen ze de kans te worden mishandeld. Ook komt het voor dat pooiers en handelaren de vrouwen onder druk zetten door te dreigen hun familie in hun land van herkomst aan te pakken. In 2007 -op het Trafalgar Square in Londen- richtten kunstenaars een tentoonstelling in om te protesteren tegen seksslavernij. In een reeks schilderingen op containers wordt de lijdensweg van een vrouw in de seksslavernij uitgebeeld. De tentoonstelling heette ‘Reis‘ (Journey).

15 In de strip is de hoofdrol voor Natasja.
Ze zit in het voortgezet onderwijs. In de buurt van de school ziet ze een leuke jongen. Hij ziet er goed uit en heeft een mooie auto. Op een dag spreekt de jongen haar aan. Hij heet Ramon en vraagt haar of ze met hem uit wil. Natasja is trots dat zo’n leuke jongen, die ook nog goed in de slappe was zit, contact met haar zoekt. Ze gaan samen uit. Ramon is lief en geeft haar cadeautjes: Natasja wordt smoorverliefd. Dat bevalt de ouders van Natasja helemaal niet. Ze mag ‘s avonds niet meer uit. Natasja loopt weg, regelrecht in de armen van Ramon. Ze trekt bij hem in en alles is rozengeur en maneschijn. Maar na een tijdje wordt Ramon stiller en stiller. Natasja vraagt hem wat er aan de hand is? Ramon zegt schulden te hebben bij een vriend en of Natasja hem wil helpen? Je begrijpt, van het één komt het ander. De vriend heeft Ramon geld gegeven om met Natasja naar bed te gaan. Natasja geeft toe, maar met grote tegenzin. Daarna besluit ze Ramon te verlaten. In de strip komt Natasja er goed van af. In het echt belanden meisjes met loverboys vaak voor langere tijd in de prostitutie. De meisjes zijn heel bang voor hun loverboys. Weglopen helpt niet, de loverboy weet je toch wel te vinden. Loverboys, er is dus niets liefs aan, het zijn ordinaire mensenhandelaren die meisjes misbruiken als seksslaven. Zie ook: http://www.stopmensenhandel.nu/prostitutie-slachtoffer.html Op www.lover-boys.nl wordt met een stripverhaal duidelijk gemaakt hoe meisjes worden ingepalmd door een loverboy en uiteindelijk tot prostitutie worden gedwongen. De site geeft ook informatie en adviseert slachtoffers. Loverboys: foute vriendjes Love is toch het Engelse woord voor liefde? En een loverboy dus vast het ideale vriendje? Maar wees gewaarschuwd: bij loverboys is niets wat het lijkt……

16 KINDERHANDEL
Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over volwassenen die uitgebuit worden en als slaaf moeten werken. Er zijn ook veel kinderen die onder omstandigheden werken die je als slavernij kunt betitelen. Zoals we al gezien hebben (op pag. 4) is de stap van uitbuiting naar slavernij klein. Dat geld voor volwassenen, maar ook voor kinderen. De stap van kinderarbeid naar kindslavernij is net zo klein. Kinderarbeid Er is veel armoede in India, een land met meer dan 1 miljard inwoners. Veel gezinnen zijn zo arm, dat er onvoldoende geld is om de kinderen naar school te laten gaan. Als hun ouders te weinig verdienen om van rond te komen, moeten de kinderen bijspringen en ook gaan werken. Als kinderen moeten werken spreken we van kinderarbeid. Sommige kindarbeiders werken een deel van de dag of een deel van de week en gaan de andere uren wel naar school. De meeste kindarbeiders echter zien een school nooit van binnen. Kinderhandelaren Kinderhandel is een vorm van mensenhandel. Het is een criminele activiteit die bestaat uit het ronselen, transporteren, herbergen of ontvangen van kinderen met het doel hen uit te buiten. Onder uitbuiting wordt onder andere prostitutie, dwangarbeid, illegale adoptie of het verwijderen van organen verstaan.

17 Kinderhandelaren maken meestal gebruik van de extreme armoede van ouders en nemen kinderen vaak onder valse voorwendselen mee.
Zij vertellen de ouders bijvoorbeeld dat de kinderen tijdelijk bij een pleeggezin worden geplaatst om aan te sterken. Soms worden kinderen geroofd, bijvoorbeeld uit ziekenhuizen of tehuizen. Het gebeurt ook regelmatig dat ouders schulden hebben. Als ze hun schulden niet kunnen afbetalen, laat de schuldeiser de kinderen vervolgens in zijn fabriek werken om de schulden van de ouders te verminderen. Ze moeten daar vaak lange dagen maken in een textielfabriek of in een steengroeve. Zij zijn helemaal overgeleverd aan de grillen van hun baas. Zij verdienen zo weinig dat de schulden van hun ouders jarenlang blijven bestaan. Je spreekt dan niet alleen meer van kinderarbeid en uitbuiting, maar ook van slavernij. Naar schatting tien miljoen kinderen werken als slaaf. Kindsoldaten in Colombia en Afrika zijn voorbeelden van moderne slavernij. Verder werken kinderen als slaaf in steengroeven, in de tapijtindustrie en in sweatshops in India en op cacaoplantages in Ivoorkust. Op Haïti werken naar schatting tussen de 200.000 en 400.000 kinderen als slaaf, die daar restaveks worden genoemd. In China worden jaarlijks tussen de 10.000 en 70.000 kinderen verhandeld voor seks, werk of adoptie. Kinderen als soldaat Misschien doe je het af en toe: soldaatje spelen. Maar er zijn heel wat kinderen voor wie het geen spelletje is, maar werkelijkheid. Vooral in Afrikaanse landen waar een (burger)oorlog woedt, vind je kindsoldaten. Er zijn kinderen die het vrijwillig zijn. Maar de meeste kinderen zijn helemaal niet uit vrije wil soldaat geworden. Zij worden ertoe gedwongen doordat ze bijvoorbeeld worden ontvoerd door rebellen. Dat zijn gewapende mannen die vechten tegen de regering van een land. Niet alleen jongens, maar ook meisjes worden gedwongen kindsoldaat te worden. De jongens vechten mee aan het front, de meisjes worden vaak slaafje van de commandant of een andere hooggeplaatste militair. Restavek: een kindslaaf in Haïti 18 Het meisje moet dag en nacht voor de officier werken; kleren wassen, wapens schoonmaken, laarzen uittrekken en seks hebben met de officier. Doet ze het volgens de officier niet goed, dan wordt ze geslagen. Het is moeilijk te schatten hoeveel kindsoldaten er zijn. Men denkt dat het er tussen de 250.000 en 300.000 zijn op de wereld. Van landen als Siera Leone, Oeganda en Somalië is het bekend dat er kinderslaven soldaat zijn. Kinderprostitutie Voor mensenhandelaren zijn kinderen goede handelswaar. Over de hele wereld worden kinderen verhandeld, om te werken in de seksindustrie, op het land, in de fabrieken, als dienstmeisjes, noem maar op. Het merendeel van de meisjes wordt echter als seksslavin misbruikt. Maar ook jongetjes worden seksueel misbruikt. De kinderen zijn vaak jong tot heel jong. Sommigen zijn maar vier of vijf jaar oud. We vinden hen niet alleen in landen als Thailand of India. Ook dichter bij huis zijn voorbeelden bekend van jonge meisjes die tegen hun wil betaalde seks moeten hebben met mannen. Hun landen van herkomst zijn dezelfde als die waar de volwassen slachtoffers van mensenhandel en moderne slavernij vandaan komen. Kinderprostitutie is in de hele wereld verboden. In de Europese Unie is het zelfs strafbaar als je je schuldig maakt aan kinderprostitutie in het buitenland. Als je bijvoorbeeld in Thailand seks hebt met een kind en je komt terug van je reis in Nederland, kun je worden opgepakt en gevangenisstraf krijgen. Het is echter alleen moeilijk aan te tonen, een van de redenen waarom kinderprostitutie nog steeds veel voorkomt.

19 WIE KOMT ER OP VOOR DE SLAVEN VAN NU?
Het is een beetje wrang om het zo te zeggen, maar mensenhandel en slavernij bloeien als nooit tevoren. De voorbeelden die we tot nu toe hebben beschreven, zijn het topje van de ijsberg. Het aantal mensen dat wereldwijd in slavernij werkt, is naar schatting 27 miljoen. Men denkt dat daarvan ongeveer 8 to 10 miljoen mensen jonger zijn dan 18 jaar. In de wereldwijde mensenhandel en slavernij gaan jaarlijks miljarden euro’s om. En dat allemaal terwijl in alle landen van de wereld de slavernij verboden is. Dat er iets tegen deze praktijken moet worden gedaan, is vanzelfsprekend. Er zijn dan ook allerlei groepen en landen bezig met de bestrijding van mensenhandel en slavernij. Achtereenvolgens kijken we wat internationale organisaties, de Nederlandse regering, de Europese Unie en de Verenigde Naties doen. Anti-Slavery International Het eerste land ter wereld dat de slavernij afschafte was Denemarken in 1803. In Engeland werd de slavernij in 1834 afgeschaft. Omdat er elders in de wereld nog steeds veel slaven gehouden werden, richtten de Engelsen AntiSlavery International op. Het is de oudste organisatie ter wereld die zich bezighoudt met mensenrechten. Anti-Slavery International heeft contacten met regeringen waar veel moderne slavernij voorkomt. In de Filippijnen bijvoorbeeld zijn er heel wat vrouwen die gedwongen moeten werken als dienstmeisje (zie pag. 7 en 8). Anti-Slavery International oefent druk uit op de regering van de Filippijnen om de wet snel te verbeteren. Verder looft Anti-Slavery International elk jaar een speciale prijs uit: de Anti-Slavery Award. Met de prijs vestigt de organisatie de aandacht op de voortdurende strijd tegen moderne slavernij. De prijs gaat naar organisaties of mensen die zich jarenlang met veel moed inzetten tegen moderne slavernij. Stop The Traffik Deze internationale organisatie (met een afdeling in Nederland) zet zich in voor het stoppen van de handel in mensen, het oppakken en straffen van mensenhandelaren en de bescherming van mensen die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en slavernij. Stop The Traffik heeft onder meer voor elkaar gekregen dat chocoladefabrieken alleen nog maar cacaobonen gebruiken die zonder (kind)slavernij zijn verbouwd.

20 Free The Slaves
Een andere grote organisatie die vecht tegen de moderne slavernij is Free The Slaves. Zij hebben hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten. De organisatie wil een einde maken aan alle slavernij in de wereld. Daarbij is het uitgangspunt van Free the Slaves dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen: regeringen, bedrijven, internationale hulporganisaties, consumenten en … jij!

SIOD en CoMensha
Zoals eerder al is gezegd (zie pag. 2) is slavernij wereldwijd verboden. Elke regering van een land heeft als taak om mensenhandel en slavernij te bestrijden. In Nederland is die taak ondergebracht bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De SIOD moet zorgen voor het opsporen en aanhouden van mensenhandelaren. Voor de opvang van en de hulp aan slachtoffers van mensenhandelaren in Nederland zorgt het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha). Europese Unie De EU is de laatste jaren flink uitgebreid, vooral naar het oosten. Er zijn (in 2012) 27 landen lid. Met al die landen en grenzen is het lastig om mensenhandel aan te pakken. Ook al krijgt men regelmatig mensenhandelaren te pakken, ze ontlopen vaak hun straf. Dit komt doordat hun slachtoffers uit angst niet durven te getuigen. Een ander probleem is de verschillende wetgeving op het gebied van de mensenhandel en aanpak van de slavernij in de EU-landen. De EU heeft wel besloten dat die wetgeving op elkaar afgestemd moet worden. Verder moet het zo zijn dat veroordeelde mensenhandelaren in ieder EU-land dezelfde straf krijgen. De EU heeft geregeld dat slachtoffers van mensenhandel die illegaal een land zijn binnengekomen, niet meteen worden uitgezet. Zo kunnen ze toch getuigen tegen de mensenhandelaren. Ze krijgen daarbij gratis hulp van advocaten. Maar, zo vindt de EU, er moet meer gebeuren. De EU wil websites aanpakken waarop kinderen gelokt worden, waarna die kinderen vervolgens gedwongen worden te werken in bijvoorbeeld de seksindustrie. De EU heeft ook een speciale anti-mensenhandelwebsite ingericht. Die website is in het Engels, maar je vindt er wel aansprekende afbeeldingen. Ze symboliseren de mens als handelswaar. Op de site kun je ze in een groter formaat vinden (zie http://ec.europa.eu/anti-trafficking/index.action (klik dan op Photo’s)).

21 Verenigde Naties
In 1948 hebben de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aangenomen. In artikel 4 van de UVRM staat: ‘Slavernij is verboden’. In 1979 hebben de Verenigde Naties het Vrouwenverdrag (officieel: Verdrag voor de Uitbanning van alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen) gesloten. Daar staat in Artikel 6: ‘Alle landen nemen alle passende maatregelen ter bestrijding van alle vormen van handel in vrouwen en van het exploiteren van prostitutie van vrouwen.’ In 1989 hebben de Verenigde Naties het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) gesloten. Er is een hele reeks artikelen in de IVRK te lezen over uitbuiting van kinderen, kinderhandel en kindslavernij: Artikel 31: Een kind heeft recht op vrije tijd. Een kind heeft recht om te spelen en deel te nemen aan activiteiten die bestemd zijn voor kinderen. Artikel 32: Kinderarbeid is verboden. Artikel 34: Kinderen moeten beschermd worden tegen seksueel misbruik (ze mogen geen prostituee zijn; het is verboden kinderen mee te laten doen aan pornografie). Artikel 35: Het is verboden kinderen te ontvoeren, verkopen of verhandelen. Artikel 36: Regeringen zullen kinderen ook beschermen tegen iedere andere vorm van uitbuiting of mishandeling. De organisatie van de Verenigde Naties die zich met mensenhandel en slavernij bezighoudt is het UN Office on Drugs and Crime (UNODC, het VN-bureau over drugs en misdaad). Zie ook pag. 13. De organisatie van de VN die zich met vrouwen bezighoudt, is de Afdeling voor de Verbetering van de Positie van Vrouwen, een onderdeel van het Departement van Economie en Sociale Zaken. Deze afdeling houdt zich ook bezig met de bestrijding van vrouwenhandel en slavernij. Unicef, het kinderfonds van de VN, houdt zich bezig met de situatie van kinderen. Daartoe horen ook de bestrijding van de kinderhandel en kindslavernij. Volgens Unicef worden er ieder jaar ongeveer 1,2 miljoen kinderen verhandeld; in totaal zijn er tussen 8 en 10 miljoen kindslaven. Om aandacht voor de bestrijding van mensenhandel en slavernij te vragen, hebben de VN de Stop Moderne Slavernijdag in het leven geroepen. Die dag is elk jaar op 27 februari.

22 BEVRIJD!
 Van tijd tot tijd lukt het mensen om weer vrij te komen na een tijd als slaaf te hebben geleefd en gewerkt. Soms worden slachtoffers door de politie bevrijd. Soms lukt het henzelf om te ontsnappen. Na hun herkregen vrijheid hebben ze vaak nog een lange, moeizame weg te gaan. Ze hebben geen woning, geen geld, geen officiële papieren, geen vrienden, familie of bekenden in de buurt. Verder ondervinden veel bevrijde slaven de lichamelijke en geestelijke gevolgen van hun slavernij. Goede hulp aan deze mensen is daarom belangrijk. Zo kunnen ze een nieuw leven beginnen en er lichamelijk en geestelijk weer bovenop komen. Sommige ex-slaven vertellen hun verhaal om anderen te waarschuwen. Ping Lau: een Chinese in Engeland We laten Ping Lau aan het woord, een vrouw uit het zuidwesten van China. Ze vertelt haar verhaal van hoop op geluk, over haar gevangenschap en ontsnapping. “Toen ik een jaar of 10 was en net de basisschool af had, zeiden mijn adoptieouders me dat ik voor het dorpshoofd moest werken. Dit omdat het geld op was en het nodig was te werken. Maar het dorpshoofd misbruikte me seksueel. Zijn vrouw was zwaar aan heroïne verslaafd en had geen aandacht voor wat hij met me deed. Oom Wu was de enige die goed voor me was. Hij vertelde hoe goed het was buiten het dorp. Steeds als hij in het dorp was, kwam hij naar me toe. Hij zei te weten wat er met me gebeurd was en dat hij me kon helpen. Hij vertelde dat we naar de grote stad zouden kunnen gaan waar ik kon werken en studeren. We reisden een lange tijd, want het dorp verlieten we in de winter en we kwamen hier in Engeland in april aan. Soms bleven we in huizen waar niemand was en met gebroken ruiten. Ik kan het me niet duidelijk herinneren. Toen ik in het land kwam, was ik erg geschokt omdat elk gezicht volkomen anders was. Ik kwam terecht bij meneer Fao, een getrouwde vader met twee kinderen die een afhaalchinees runde. Mijn werk leek simpel: schoonmaken en eten inpakken in de afhaalchinees en kindermeisje zijn. Op een avond, nadat zijn vrouw naar Hongkong was vertrokken, kwam meneer Fao mijn kamer binnen. Hij vroeg me of ik precies wist wat me hier te doen stond. Ik vroeg: ‘Zou ik hier niet kindermeisje zijn?’ Hij zei: ‘Nee. Ik heb je oom 20.000 pond betaald. Dat is het geld dat je hem schuldig bent. Dus nu moet je voor ons gaan werken om het geld te verdienen.’ Ik had geen idee van die hoeveelheid en vroeg hem wat ik moest doen om het geld te verdienen. Toen verkrachtte hij me. Hij zei dat hij me zou leren hoe klanten tevreden te krijgen en dan zou hij me in een bordeel zetten. Eerst zette hij me in een bordeel met Chinese klanten. Die leerden me hoe cocaïne te gebruiken. Uiteindelijk stopten ze me vol met cocaïne. 23 Ik at en dronk niet, want ze zeiden dat de klanten van slanke meisjes hielden. Klanten mochten we niet weigeren. Gebeurde dat wel, of was een klant ontevreden over mij, dan zouden ze me iets aandoen. Later stuurden ze me naar Kensington waar ik met blanke mannen uit hoge kringen moest werken. Nog weer later werd ik naar Chelsea gestuurd waar ik dezelfde soort klanten kreeg. Sommigen waren heel beroemd. Later herkende ik hun gezicht op tv. In de loop van de tijd kwam ik steeds meer te weten over de Slangenkoppen, de criminele bende van wie ik eigendom was. Meneer Fao zei me bij een hele grote bende te horen. Zou ik proberen te ontsnappen, dan zou me dat niet lukken. Zijn bende had hele goede contacten in het hele Verenigd Koninkrijk en ze zouden me altijd weer kunnen pakken. Zelfs als ik mijn schuld zou hebben terugverdiend, zou hij me niet laten gaan. Later kwam ik in een bordeel terecht in Oost-Londen. Nadat ik had geprobeerd naar een hotel te rennen, stopten ze me vol drugs en verkrachtten me. Toen mijn pooiers erachter kwamen dat ik zwanger was, moest ik hun eten koken. Ze zeiden me dat ze het plan hadden mijn dochter weg te gooien. Dan kon ik verder werken als prostituee. Ik wist het nu, ik moest ontsnappen. Ik zei ze dat ik naar de tempel wilde, gewoon om Boeddha te zien. Ze brachten me erheen. Ik moest op ze wachten omdat ze even wat gingen halen. Nadat ze weg waren ben ik gaan lopen. Ik wist niet waarheen.” Uiteindelijk komt Ping Lau bij een ziekenhuis terecht. Dat betekent haar bevrijding. Tot op de dag van vandaag is ze heel angstig in contact te komen met mensen, bang dat ze is weer gevangen te worden door bendeleden. Francis Piol Bol Bok: van slaaf tot abolitionist Francis is geboren in Zuid-Soedan als lid van de stam Dinka. Hij is lid van een katholieke familie van veehoeders. Als hij zeven is, verlaat hij voor het eerst zijn dorp om samen met enkele broers, zusjes, neefjes en nichtjes naar een naburig dorp te gaan om eieren en pinda’s te verkopen op de markt. Het dorp wordt overvallen door islamitische rebellen. Francis wordt meegenomen naar NoordSoedan. Daar wordt de jongen met stokken geslagen en ze schelden hem uit voor ‘abeed’. Dat betekent letterlijk ‘slaaf’, maar ook ‘iemand die inferieur, minderwaardig is’. Hij wordt slaaf van Giemma en zijn zoon Hamid. Ze dwingen hem moslim te worden en Arabisch te leren. Hij krijgt ook een nieuwe Arabische naam: Abdul Rahman (hetgeen ’dienaar van de barmhartige’ betekent). 24 Francis probeert drie keer te vluchten. De eerste twee keren, als hij 14 is, wordt hij met een zweep mishandeld en ze dreigen hem te doden als hij nog een keer zou proberen te vluchten. Als hij 17 is, vlucht hij voor de derde keer. In een onbewaakt moment loopt hij een politiestation binnen en vraag hulp. In plaats van hem te helpen, houden de islamitische politieagenten hem twee maanden als slaaf vast. Als hij de ezels aan het voeden is, weet hij opnieuw te ontsnappen. Hij treft daar Abdah, een gelovige moslim die vindt dat slavernij onjuist is. De familie van Abdah houdt hem twee maanden verborgen, totdat het hen lukt om hem naar de hoofdstad Khartoum te laten reizen. Ze kopen een busticket voor hem en daar komt hij, na tien jaar slaaf te zijn geweest, als vrij man aan. Hij komt aan zonder geld, zonder iemand die hij kent en zonder een plek om te slapen. Hij heeft het geluk dat iemand hem onder zijn hoede neemt en meeneemt naar andere Dinka-stamleden. Als hij vertelt dat hij tien jaar slaaf is geweest, wordt hij gearresteerd door de politie. De Soedanese regering ontkent simpelweg dat slavernij bestaat en wie dat verkondigt kan worden opgepakt en zelfs worden gedood. Na een hele reeks van ondervragingen weet hij Soedan te ontvluchten. Via een tussenstop in Egypte krijgt hij toestemming om naar Amerika te verhuizen. In Amerika gaat hij werken als abolitionist (= voorstander van afschaffing van slavernij). Na een interview in The Boston Globe (een krant in Boston) wordt hij uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen aan de United States Senate Committee on Foreign Relations (Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen van de Amerikaanse Eerste Kamer). Hij wordt zelfs door de toenmalige president George W. Bush uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ondertekening van een Vredesverdrag met Soedan in 2002. In 2003 schrijft Francis een boek over zijn ervaringen onder de lange titel Escape from Slavery: The True Story of My Ten Years in Captivity and My Journey to Freedom in America (Ontsnapping aan Slavernij: Het Waargebeurde Verhaal van Mijn Tien Jaar in Gevangenschap en Mijn Reis naar Vrijheid in Amerika). Tegenwoordig werkt Francis voor de American AntiSlavery Group (bekend van de website www.iAbolish.org) en voor de vredesorganisatie Sudan Sunrise.

http://www.duurzaam-ondernemen.nl/consumenten-letten-minder-op-duurzaamheid-bij-aankopen/

Consumenten letten minder op duurzaamheid bij aankopen

Geplaatst op 7 april 2016

Bron 
Hope & Glory

22% van de Nederlanders zegt bij het kopen van producten of diensten er in grote mate op te letten of ze goed zijn voor mens, maatschappij en milieu. Dat is ruim een kwart minder dan twee jaar geleden. Zij vinden dat bedrijven meer dan zijzelf hiervoor verantwoordelijk zijn. Die rollen waren tot vorig jaar nog omgedraaid. De overheid heeft nog steeds de grootste verantwoordelijkheid volgens de Nederlanders. Een ruime meerderheid vindt zelfs dat de overheid meer maatschappelijke verantwoordelijkheid bij bedrijven wettelijk mag afdwingen. Dit blijkt uit de zevende meting van de Maatschappelijk Imago Monitor (MIM) onder ruim 4.400 Nederlanders van adviesbureau Hope & Glory en Motivaction.

“De afbouw van de verzorgingsstaat en de kwakkelende economie maken dat mensen steeds meer hun eigen boontjes moeten doppen. Het zeker stellen van hun eigen belangen staat daardoor meer voorop. De verantwoordelijkheid voor een groot vraagstuk als duurzaamheid is voor velen op dit moment blijkbaar te veel. Ze verschuiven dit deels naar partijen die daar meer kracht en macht in hebben”, aldus Bas van Haastrecht, strategy director bij Hope & Glory.

Groot draagvlak voor dwingende rol overheid
49% vindt dat bedrijven op dit moment onvoldoende aandacht aan duurzaamheid geven. Men verlangt dan ook een regulerende rol van de overheid. Als bedrijven onvoldoende maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, dan vindt 58% dat de overheid dit wettelijk mag afdwingen.

“Het wantrouwen van de consument in het maatschappelijk gedrag van bedrijven is nog steeds groot en vormt het alibi voor meer optreden van de overheid”, stelt van Haastrecht. “Opvallend is dat dit breed wordt gedragen. Het is zeker niet alleen maar een links standpunt.”

Afrekenen op maatschappelijk imago: Volkswagen loopt een deuk op
Hoewel consumenten aangeven in hun eigen aankopen op dit moment minder op duurzaamheid te letten, vindt 84% het belangrijk dat bedrijven hier aandacht aan geven. Zij rekenen bedrijven daar ook op af, zo blijkt bijvoorbeeld uit het rapportcijfer voor het maatschappelijk imago van Volkswagen. Na het schandaal met de sjoemelsoftware verslechterde dit van een 5,6 vorig jaar naar een 4,4 dit jaar.
De top 30 grootste bedrijven van Nederland scoort gemiddeld een 5,8. FrieslandCampina staat daarin voor het zesde jaar op rij op nummer één, gevolgd door Philips en Eneco. Op de laatste plaats staat Shell.

“Bedrijven moeten vooral niet de fout maken te denken dat duurzaamheid minder belangrijk wordt omdat consumenten er minder op letten. Ze gaan er juist vanuit dat het goed zit en reageren scherp als dat niet zo blijkt te zijn”, zegt van Haastrecht.

Veranderingen in consumentengedrag beginnen klein en dichtbij
Het onderzoek maakt duidelijk dat Nederland een voorhoede kent van zo’n 20 tot 30% die duurzame motieven en het collectieve belang meeneemt in hun overwegingen en daar hun gedrag op aanpast. Zij delen vaker hun spullen met hun omgeving, kopen meer bij lokale aanbieders, zijn eerder geneigd om hun eigen energievoorziening op te zetten en zijn ook bereid zelf meer maatschappelijke taken te vervullen omdat de overheid zich verder terugtrekt.

“Deels komt dit ook voort uit noodzaak omdat we nu bijvoorbeeld vaker zelf onze ouders moeten gaan verzorgen, maar het raakt vooral aan het gegeven dat mensen in hun eigen omgeving concreet iets kunnen doen dat ze zelf begrijpen en hun eigen belang raakt. Dit is ook de weg voorwaarts voor bedrijven om hun klanten mee te nemen in verdere verduurzaming. Maak het klein en dichtbij en zorg dat mensen er naar kunnen handelen”, aldus van Haastrecht.

http://www.duurzaam-ondernemen.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/04/bijlage.pdf

 

1.   Wat houdt moderne slavernij in?

·       Het verwijst naar praktijken in de hedendaagse geschiedenis die lijken op slavernij. (bron 1)

·       Personenhandel, mensenhandel: het rekruteren, onderbrengen en vervoeren van een persoon voor dwangarbeid. (bron 1+5)

·       Onvrijwillige dienst (bron 1+5)

·       Er is sprake van moderne slavernij als en persoon onder controle staat van een ander persoon die geweld en dwang toepast om die controle in stand te houden, en als het doel van die controle uitbuiting is. (bron 1+2) (door Kevin Bales, medeoprichter en voormalig voorzitter van de abolitionischtische organisatie Free the Slaves)

·       ‘Nieuwe’ slavernij is niet gebaseerd op officieel bezit, maar op andere wettige documenten, zoals contracten en schulden. (bron 5)

·       De hedendaagse slaven zijn goedkoop, er is snel van hen af te komen, en ze worden eerder bij de armen, kwetsbaren en ontheemden vandaan gehaald dan bij mensen met een bepaalde huidskleur of uit een bepaalde etnische groep. (bron 5)

·       Een slaaf zijn is iemand die eigendom is van iemand anders en niet over zijn of haar eigen leven mag beslissen. (bron 6) (woordenboek)

·       Slavernij is de toestand dat mensen niet vrij zijn, omdat ze het bezit zijn van iemand anders. (bron 6) (woordenboek)

·       Slavernij is wereldwijd officieel afgeschaft (bron 1+2+5+6)

·       Veel moderne slaven zijn migranten die eerst vrijwillig naar een ander land trekken op zoek naar een beter bestaan. Maar als hun paspoort wordt afgepakt of als ze geen geldige verblijfsvergunning hebben en ze tegen hun wil worden vastgehouden (vaak gepaard met chantage, bedreigingen, bangmakerij of mishandelingen) is er sprake van slavernij. (bron 6)

·       Mensensmokkel: het onwettig en georganiseerd smokkelen van mensen over internationale grenzen heen. (bron 6)

·       Mensenhandel: als mensen vrijwillig zijn meegegaan, maar niet op hun plek van bestemming worden vrijgelaten en gedwongen worden om tegen hun wil voor een ander te werken. (bron 6)

 

 

 

2.   Wat zijn de cijfers van moderne slavernij?

·       Schattingen van de Walk Free Foundation (bron 1)

·       Global Slavery Index 2016: wereldwijd 45,8 miljoen slaven, waarvan 58% woonden in de top 5 landen India, Pakistan, de Volksrepubliek China, Bangladesh en Oezbekistan. (bron 1+2) (door Walk Free Foundation + gepresenteerd door acteur Russel Crowe)

·       De cijfers zijn hoger dan vorige jaren, omdat de metingen preciezer zijn (bron 2) (Acteur Russel Crowe)

·       Tegenwoordig meer verborgen voor burgers en autoriteiten. Dit maakt het onmogelijk om exacte cijfers uit primaire bronnen te krijgen. (bron 1+2)

·       Naar schatting werken tien miljoen kinderen als slaaf (bron 1+6)

·       Op Haïti werken tenminste 400 duizend kinderen als slaaf, restaveks genoemd. (bron 1)

·       Zo’n 500 Noord-Koreaanse arbeiders arriveren jaarlijks in Polen. Tussen 2008 en 2015 heeft Polen in totaal 2.783 arbeidsvergunningen voor Nord-Koreanen afgegeven. (bron 1) (door onderzoeksteam bestaande uit Koreadeskundigen, mensenrechtenspecialisten en arbeidsrechtdeskundigen)

·       Noord-Korea stuurde wereldwijd zo’n 500.000 arbeiders naar het buitenland vorig jaar, dat leverde het regime waarschijnlijk tussen 1 en 2 miljard dollar op. (bron 1) (studie van de VN)

·       21 duizend slachtoffers van arbeidsuitbuiting buiten de seksindustrie in Nederland. IN 2012 (bron 3) (door FairWork) (gebaseerd op onderzoek van de internationale arbeidsorganisatie, ILO)

·       Duizenden mensen die via criminele organisaties vanuit Wet-Afrika in Nederland zijn terechtgekomen, worden hier dusdanig uitgebuit dat er sprake is van moderne slavernij. (bron 4) (door Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, SIOD)

·       De wereld is pas sinds 1980 helemaal slavernij vrij, officieel dan. (bron 6)

3.   Wat zijn voorbeelden van moderne slavernij?

·       Kinderslavernij (bron 1+6)

·       Kindsoldaten in Colombia en Afrika (bron 1)

·       Kinderslaven in steengroeven (bron 1+6)

·       Kinderslaven in de Tapijtindustrie in India (bron 1)

·       Kinderslaven op de cacaoplantages in Ivoorkust (bron 1)

·       Restaveks: kinderslaven op Haïti (bron 1)

·       Kinderslaven onder dwang en in de prostitutie, vooral in Zuidoost-Azië (bron 1+6)

·       Vrouwelijke slaven, vooral van de religieuze Jezidi-minderheid, die gedeporteerd worden en onderwerpen aan gedwongen huwelijken en verkoop van seksuele slavernij, in de veroverde gebieden (door IS) in Irak en Syrië. (bron 1)

·       Noord-Koreaanse dwangarbeiders worden te werk gesteld in China, Rusland, Qatar en Europa. (bron 1)

·       Mannen die de mijn amper uitkomen (bron 2)

·       Uitbuiting komt vaak voor in de horeca, land- en tuinbouw, fabrieken en particuliere huishoudens. (bron 3+6)

·       ‘Pure’ slavernij van een mens die aan een meester is verkocht en geen rechten heeft. (bron 5)

·       Schuldslavernij: gedwongen tewerkstelling bij een bepaalde meester vanwege eerdere, soms voor de geboorte van de werker ontstane schuld of contractuele verplichting. (bron 5)

·       Dwangarbeid met het oog op productie, in gevangenissen, werkkampen, krijsgevangenschap, etc. (bron 5)

·       Gedwongen werk en uitbuiting in de prostitutie, vooral jonge kinderen en slachtoffers van mensenhandel (bron 2+5+6)

·       Werk onder dwang en in onmenselijke omstandigheden tegen geen of ongeregelde betaling, zoals minderjarige meisjes die in Chinese fabrieken worden ‘opgesloten’ en wier loon wordt achtergehouden. (bron 5+6)

·       Gedwongen werk en opsluiting voor huishoudelijke werksters. (bron 2+5+6)

·       Loverboys: mensenhandelaren. Vaak voor jonge meisjes die dan in de prostitutie worden gedwongen. (bron 6)
 

4.   Wat zijn (pogingen tot) oplossingen voor moderne slavernij?

·       In 2001 verklaarde de VN-conferentie tegen racisme, die in Durban gehouden werd, slavernij tot een van de misdaden tegen de menselijkheid. Er werd aan staten geen juridische verplichting opgelegd om compensatie te betalen. Desondanks blijft slavernij nog steeds de dagelijkse praktijk onder grote delen van de wereldbevolking. (bron 1+5+6)

·       De Indiër Kailash Satyarthi richtte in 1992 de Bachpan Bachao Andolan (Zuid-Aziatische Coalitie tegen kinderslavernij, SACCS) op.  De SACCS voerde een keurmerk in voor niet met kinderarbeid vervaardigde producten, en voerde bevrijdingsacties uit. Dankzij felle protesten in India werden tienduizenden kinderen bevrijd. (bron 1)

·       In 2016 wendde Walk Free zich tot de Veiligheidsraad van de VN met een petitie waarin opgeroepen werd deze praktijken te laten vervolgen door het Internationaal Strafhof. (bron 1)

·       Het Tweede Kamerlid Vos (GroenLinks) wou in 2005 de ministers van Justitie en die van Vreemdelingenzaken naar de Tweede Kamer roepen om ze aan de tand te voelen over de moderne slavernij. Volgens een woordvoerster van de SIOD was dit kabinet bezig illegale arbeid harden aan te pakken. Een lik-op-stukbeleid was ingezet met hogere boetes en meer opsporingscapaciteit.  (bron 4+6)

·       Het abolitionisme: beweging tot afschaffing van de slavernij (bron 5)

·       Amnesty rapporteerde o.m. over slavernij in Mauritanië (2002). Amnesty ijvert voor het uitbannen van alle vormen van slavernij en van arbeid die in op slavernij gelijkende omstandigheden moet worden gedaan, bijvoorbeeld in werkkampen, in de prostitutie of in huishoudelijke arbeid. (bron 5)

·       Anti-Slavery International heeft contacten met regeringen waar veel moderne slavernij voorkomt. Anti-Slavery International oefent druk uit op de regeringen om de wet snel te verbeteren. Ook loven ze elk jaar een speciale prijs uit: de Anti-Slavery Award. Met de prijs vestigt de organisatie de aandacht op de voortdurende strijd tegen moderne slavernij. De prijs gaat naar organisaties of mensen die zich jarenlang met veel moed inzetten tegen moderne slavernij. (bron 6)

·       Stop de Traffik: Deze internationale organisatie (met een afdeling in Nederland) zet zich in voor het stoppen van de handel in mensen, het oppakken en straffen van mensenhandelaren en de bescherming van mensen die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en slavernij. Ze hebben onder meer voor elkaar gekregen dat chocoladefabrieken alleen nog maar cacaobonen gebruiken die zonder (kind)slavernij zijn verbouwd. (bron 6)

·       Free The Slaves wil een einde maken aan alle slavernij in de wereld. Daarbij is het uitgangspunt dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen: regeringen, bedrijven, internationale hulporganisaties en consumenten. (bron 6)

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.