Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Special Hiphoptrack - Prijsvraag

Special Hiphoptrack - Prijsvraag

Door
Hier is 'ie dan! 'Daadwerkelijk...'

Een tijdje geleden daalde de 16-jarige Ricardo 'Bekvechter' Link uit Purmerend af naar de Nedertoon-studio om daar zijn gewonnen tekst in te rappen. "Vet dope!", was zijn reactie op de middag.

Als eerste moest natuurlijk de ruwe versie van de beat ten gehore gebracht worden. Ricardo moest even zoeken naar de juiste 'flow', het juiste ritme van zijn tekst. Maar toen die, met behulp van Bob Hadrie, eenmaal gevonden was, was het tijd de tekst op te nemen. Hij had al enige opname-ervaring, dus dit ging vlot. Op het laatst moest hij nog wat 'dubs' (achtergrondvocals) opnemen, en toen was het wachten op het afmixen van de track.

[afbeelding:656]

Ricardo was blij verrast dat hij gewonnen heeft. "Ik zag via een site deze prijsvraag staan en dacht, waarom niet? Ik stuurde dit nummer in, omdat ik er nog geen beat voor had gemaakt, en omdat ik het geschreven had voor mijn toenmalige vriendin. Wat ik als bedankje kreeg? Haha, dat zou je wel willen weten hè.."

Normaal schrijft hij heel andere teksten dan deze tekst over liefde. "Ik schrijf over van alles. Van: In jezelf vertrouwen anders kom je nergens, tot over ontsnappingen in Auschwitz. Dat laatste klinkt ernstig maar het is wel leuk om je een keer in een ander persoon om te toveren en te bekijken hoe het daar ging." Voor inspiratie voor laatstgenoemde track zocht hij informatie en keek hij films. "Maar het gebeurt niet vaak dat ik me verplaats tot iets of iemand anders. Ik wil meer de mensen uitleggen hoe mijn style in elkaar steekt en hoe ik over een aantal dingen denk."

[afbeelding:657]

En zijn style is? "Ik gebruik veel metaforen uit het weer. Onweer betekent God, regen betekent geesten en zon de duivel. En ik rap het liefst over dingen die ik vind en niet hoe iemand anders er over denkt. Ik zeg wat ik denk en ik heb schijt aan anderen. Maar ik rap wel altijd eerlijk zeg maar. Ik ben het niet altijd met iedereen eens, maar breng dat wel op een normale manier."

Zijn inspiratiebron is Method Man. "Zijn doel? Veel meer leren over rappen en beats maken, en uiteindelijk een album uitbrengen."

Luister nu de track Daadwerkelijk
Gepubliceerd op 6 februari 2005
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie