Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie U2 - How To Dismantle An Atomic Bomb

CD-recensie U2 - How To Dismantle An Atomic Bomb

Door
Nieuw
Afgelopen 6 november, om een uurtje of twee 's middags kreeg ik het bericht dat de nieuwe cd van U2 uitgelekt was. How To Dismantle An Atomic Bomb kwam opeens vanuit alle kanten naar mij toe gemaild en geMSNd. "Oh wow, Miracle Drug is zo mooi" hoorde ik van iemand. "Original Of The Species wil ik op m'n begrafenis" hoorde ik van iemand anders. "Dit is het beste sinds Achtung Baby" zei een derde. Goh, dat schept nogal wat verwachtingen.

Vier
En hier ligt 'ie dan nu. How To Dismantle An Atomic Bomb; de nieuwe cd van U2. Hier heeft iedereen dan vier jaar op moeten wachten. Vooraf waren de roddels niet van de lucht. Het zou een echt rock-album worden. The Edge was het worldpeace-gezeik van Bono zat en wilde eindelijk weer rocken. De eerste single Vertigo rockt ook als Elevation vier jaar geleden deed. Maar daarna komt er meer.


Ontzettend
Miracle Drug is helder mooi en Sometimes You Can't Make It On Your Own (over Bono's verwerking van de dood van zijn vader) is gelukkig beter dan het ietwat kinderachtige Stuck In A Moment van de vorige plaat. In Love And Peace Or Else horen we eindelijk de eerder genoemde woede van The Edge; wat een geweld. City Of Blinding Lights moet het nieuwe Where The Streets Have No Name worden, maar haalt dat niveau niet. A Man And A Woman is schandelijk slecht en brengt angstige gedachten over een slecht laatste gedeelte van het album naar boven. Gelukkig zijn de afsluitende vier nummers de paradepaardjes van het album. Crumbs From Your Table is gewoon lekker, One Step Closer had iets spannender gemogen, maar Original Of The Species is geweldig. Om het maar niet te hebben over het afsluitende Yahweh. Ontzettend U2, maar toch hedendaags goed.


Conclusie
De nieuwe U2. Zo goed als Achtung Baby, The Joshua Tree? Nee joh. Maar wel subtiel, wel ontzettend onderhuids goed. Ook na tig keer luisteren. Voor een band die al zo'n kwart eeuw mee gaat is dit een prachtige plaat. Denk jezelf in de Arena komende zomer met deze cd live op het podium. Dat wordt sparen.

Gepubliceerd op 15 november 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie