Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Interview Momma Gravy - Interview

Interview Momma Gravy - Interview

Door
Vettig
In het hartje van Londen is club The Fabric. Thuisbasis van DJ Beige en favoriete uitgaansgelegenheid van Nederlandse "golden boy" Remko Schouten. Samen beter bekend als Momma Gravy, hotste lounge-act van het moment. Wij vlogen met Remko naar Londen voor een feestje, en onderweg bracht hij ons up-to-date.

Interview
"In 1997 woonde ik net in Amsterdam en zocht ik nog iemand om muziek mee te maken. Op het Glastonbury-festival zei de gitaartechnicus van Pavement toen: Je moet samen met Beige muziek gaan maken!
Beige kreeg een DJ-job in Wenen, kwam effe langs en we maakten een nummer. Dat beviel toen zó goed dat we meteen maar een hele plaat hebben gemaakt. Ons nieuwste album Adios wordt nu wereldwijd uitgegeven. Ja, overal. Zelfs in Rusland geloof ik! Reken maar dat ik trots ben. Ik heb 'm nu in m'n eigen CD speler zitten, thuis.

Ik begon met muziek toen ik achttien, negentien was. Ik had geen zin om te studeren, dat was niks voor mij. Ik was altijd een beetje met mixers en compressors bezig in het lokale jeugdhonk. Op een gegeven moment heb ik toen maar gesolliciteerd als geluidstechnicus bij een promotie-bedrijfje, en toen had ik mazzel. Mee met bands op tour, door heel Europa!

[image:1:center:v.l.n.r. DJ Beige, een lamp, Remko]
Even later, rond '92 werd ik gevraagd om de techniek voor Pavement te doen tijdens de wereldwijde tour. Ja, pff, klonk als een droombaan natuurlijk!
Ondertussen heb ik wel een naam opgebouwd als geluidsman. Ik heb voor Palace Brothers gewerkt, Luscious Jackson, Malkmus. Ik heb de nieuwe Bettie Serveert geproduceerd, wist je dat al? En ik heb voor Solex een paar dingetjes gedaan.

Zélf muziek maken is altijd een ambitie geweest. Rijk zal ik niet worden van Momma Gravy, maar het gaat best goed en 't is gewoon superleuk om te doen. Als muzikant verdien je haast niks, tenzij je je CD's in eigen beheer uitgeeft.
Spelen wij achtergrondmuziek? Ehm, ja, dat kan je vinden natuurlijk. Als je 't in een café draait is het dat ook. Maar als je er goed voor gaat zitten is het meer dan dat!
Optreden met Momma Gravy doen we nog niet. Dat kost zoveel tijd om voor te bereiden, dat heb ik gewoon niet. Ik werk nog gewoon als geluidstechnicus, dus geen tijd om langs de poppodia te gaan reizen."

Luisterpaal
Als we Remko vragen of Momma Gravy al op de luisterpaal staat, denkt 'ie even na. "Ja, dat is wel een goed plan hè?" Dan pakt hij z'n mobiele telefoon uit z'n tas. "Yo Robert, hier Remko. Ik heb hier de promo van Momma Gravy, weet niet wa'k er mee moet, zal ik hem je sturen? Dan slinger jij die op de luisterpaal, hebben wij een afspraak. Doei!"
Terwijl het vliegtuig gaat landen denken wij: Hopen dat Robert z'n voicemail afluistert, dan zit het wel snor.

Album
Album Adios ligt in de winkel, lees onze recensie. Gepubliceerd op 8 oktober 2004
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu