Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie The Libertines - The Libertines

CD-recensie The Libertines - The Libertines

Door
Lastig
Hoe ze tussen celbezoeken, ruzies en drugsgebruik door nog een plaat hebben kunnen maken snap ik niet, maar de nieuwe Libertines mag er zijn. Een helse taak moet het voor manager Alan McGee zijn geweest om Pete Doherty en Carl Barat, de twee onhoudbare frontmannen van de band, samen in één studio te krijgen. Maar nu telt alleen het resultaat.

Resultaat
The Libertines, twee jaar geleden door NME uitgeroepen tot beste Britse band van het moment. Met debuutalbum Up The Bracket werden beloften waargemaakt en waren helden geboren. The Libertines, het ultieme Engelse antwoord op de The Hives en The Strokes.
Maar vorig jaar ging het behoorlijk mis. Doherty kwam niet opdagen voor de geplande Europese tour en begon zijn eigen band, die hij aanvankelijk ook The Libertines noemde. Een maand later, de overige Libertines waren op dat moment voor een aantal optredens in Japan, werd Doherty gearresteerd wegens inbraak in het appartement van Barat. Doherty bekende, naast het stelen van Barat's laptop en een antieke gitaar, verslaafd te zijn aan cocaïne en heroïne.
Twee maanden gevangenis en een hoop afzeggingen later begonnen Doherty en Barat begin dit jaar toch weer met het schrijven van nieuw materiaal. Het mag een klein wonder heten dat dit tweede Libertines album nu in de winkels ligt. Maar het maakt het allemaal wel leuker.
Doherty en Barat spelen gitaar, en zijn allebei leadzanger. Mooist is het natuurlijk als de twee samen zingen. "Shoop shoop, shoop de-lang de-lang," zingen ze, alsof er niks aan de hand is.
Echt goed gitaarspelen kunnen de heren trouwens niet. Noem het nonchalant. Veertien onwijs goede nummers schrijven kunnen ze wel. Als The Stooges, The Beatles en The Clash gecombineerd. Ze zijn zo punk als wat, rock 'n roll pur sang. Met een uniek geluid. Zeg maar The Strokes voor gevorderden en je vrienden zijn om.

Conclusie
Inmiddels is Doherty weer ingestort. Hij mag er weer bij als hij écht is afgekickt. Hopen dat dat snel gebeurt, want een optreden van The Libertines, dat zul je begrijpen, mag je niet missen. Nu al één van de meest legendarische bands van het moment.

Gepubliceerd op 1 september 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie