Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie Prodigy - Always Outnumbered

CD-recensie Prodigy - Always Outnumbered

Door
Spitfire
"If I was in World War II they'd call me Spitfire!" krijst iemand aan het begin van de nieuwe plaat van Prodigy. Geen gezeur, de toon is meteen gezet: lekker hard en elektronisch en griezelig paranoide. Met de trademark, opgefokte synth-geluidjes van nummers als Firestarter en Smack My Bitch Up voelt de echte Prodigy-fan zich meteen thuis op Always Outnumbered, Never Outgunned. Denk je. Pas bij track 2, de nieuwe single Girls begin je te ontdekken dat er toch ergens iets niet klopt.

Prinses
De toekomst van Prodigy was op z'n minst een beetje troebel aan het worden toen van de originele bandleden nog alleen Liam Howlett over was gebleven. Wat moet je doen als je een knalharde, chemische dance-plaat wil afleveren en je bent je groep kwijt? Dan huur je twee gestoorde meisjes in en je stapt over van rappers naar synths. Slimme zet van Howlett, want hoewel Always Outnumbered... eigenlijk weinig te maken heeft met de oude Prodigy-sound werkt het allemaal als een trein. In het geval van Prodigy dus een trein vol dynamiet zonder machinist.

Hoogtepunten
Verknipte samples, vieze synths en veel gehijg. Hoogtepunten te over voor wie houdt van de bizarre electronica op Girls, Hotride en Wake Up Call. Wie meer voelde voor de metaldancefunkpunk mix van Fat Of The Land moet misschien even doorbijten. Want, toegegeven, het is een af en toe slikken als je vijf of zes minuten onder vuur wordt genomen door de herrie van Howlett. Maar luisteraartje pesten is een essentieel onderdeel van de Prodigy-tactiek. Niks artistiek gedoe, pompende breakbeats en eindeloos herhaalde refreintjes!

Conclusie
Dit is de beste Prodigy-plaat. Psychopaat Howlett knalt op volle toeren door electronica-land heen, met behulp van vriendjes als Superstar Princess en Kool Keith. Lekker hip en fris, op een hele enge manier. Fijn idee dat alle fakers vanzelf van de dansvloer geveegd worden als Medusa's Path op wordt gezet. En dat de band nog wat geld verdient met commerciele MTV-single Girls... Nou ja, neem ze dat eens kwalijk. Gepubliceerd op 30 augustus 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie