Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie Beastie Boys - To The 5 Boroughs

CD-recensie Beastie Boys - To The 5 Boroughs

Door
"And no, I didn't retire!"
Zes jaar sinds het vorige album. Zes jaar alweer sinds de ultra-funky verses en space-disco geluiden van Hello Nasty, toen de B-Boys het hé-le-maal gemaakt hadden. Na de vrij lange adempauze is er To The 5 Boroughs. Het nieuwe album is verrassend, hard en staat vol met verse cuts van Mixmaster Mike. En toch mist er iets.

Sabotage
Muzikaal zit het wel snor. Nog steeds combineren de Beasties oldskool hiphop met punk, rock en af en toe wat flauwe grapjes. Op To The 5 Boroughs is het allemaal extra strak en simpel gehouden, zonder alteveel gekkigheid maar met snoeiharde beats en agressieve baslijntjes.
Eerste nummer en single Ch-Check It Out begint opgewekt, maar dan wordt het al snel duidelijk: de mannen zijn niet teruggkomen om te feesten. De Beasties, allemaal rond de veertig ondertussen, maken veel minder plezier dan vroeger. Het lijkt wel alsof ze hun leeftijd willen goedmaken door extra veel stoere praat uit te slaan, en iedereen te dissen die niet in hun crew zit. Voornamelijk conservatief Amerika dus. Bush en z'n handlangers hebben het zwaar te verduren. "And if you don't like it then hey! fuck you!"

Conclusie
To The 5 Boroughs is in vergelijking met vorige Beasties hard, somber en behoorlijk bitter. Opvallend is het ontbreken van bizarre sample'tjes en kleine grapjes. Dit is niet subtiel meer, maar gewoon stomweg de boodschap overbrengen: Bush moet weg! Dat de Beastie Boys er nog nét mee wegkomen ligt niet meer aan het feit dat ze hip, stoer of ironisch zijn. Ze moeten terugvallen op briljante beats en snelle, dodelijke rapteksten. Niet de ideale zomerplaat, maar wel lekker voor in de ghettoblaster op de camping. Gepubliceerd op 2 juli 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie