Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Interview Super Furry Animals - Interview

Interview Super Furry Animals - Interview

Door
Tour
Scholieren.com deed een middagje Super Furry Animals. De band uit Wales die de afgelopen elf jaar onder leiding van Gruff Rhys de hele Westerse wereld heeft veroverd was in Amsterdam, voor een goed gesprek en een beetje slaap. Want de jongens hadden net Parijs en Madrid achter de rug. Daar kan de Melkweg dan ook nog wel bij, moeten ze gedacht hebben. Gruff kon wel rechtop zitten, maar Huw Bunford moest er even bij gaan liggen. Vertel maar over je jeugd!

[image:1:center:Gruff Rhys: "Het liefst zou ik alleen maar over auto’s, honden en mooie vrouwen zingen."]
Interview
Waarom moest het nieuwe album over oorlog gaan?
Gruff: "Het liefst zou ik alleen maar over auto’s, honden en mooie vrouwen zingen. Maar op dit moment was die combinatie onmogelijk. Overal om ons heen is oorlog.
Met welke muziek ben je opgegroeid?De Velvet Underground, the Yorks… M’n vader luisterde vroeger altijd naar achttiende-eeuwse klassieke muziek, die hij dan keihard zette. Gék werd ik er van. Dus mijn muziek is daar eigenlijk een reactie op."

Veel van jullie muziek en clips zijn nogal psychedelisch. Dat komt door alle drugs zeker?
"Nee! We zijn fel anti-drugs! Ik hou niet van bands die cheaten door stimulerende middelen te nemen. Zoals Elton John, een echte valsspeler. Wij doen altijd de drug-test van het IOC voor we gaan spelen.
Het is dan ook de bedoeling dat je onze nieuwe DVD, gemixed in surround-sound, bekijkt in een drugs-vrije hi-fi omgeving mét plasma-scherm."

Hoe kan het dat er zo belachelijk veel mooie muziek uit Wales komt?
"Er is eigenlijk overal goede muziek, in Wales is ook veel troep. Zoals de Stereophonics, wat een slechte driemans-rockformatie is dat! Daar heb je er een hoop van bij ons.
Door alle pubs en podia kunnen bands zich misschien wel makkelijker ontwikkelen in Wales. Kijk maar naar Gorky’s Zygotic Mynci."

[image:2:center: Guto Pryce: "Elton John, een echte valsspeler!"]
Hoe staat het met de ambitie van de Furries?
"Ehhh... Ehm..." Een lange stilte volgt. "We hebben nog een lange weg te gaan. We stoppen nooit met onszelf vernieuwen. Vorig jaar gingen we naar Brazilië, en dat was een ambitie van ons. Een nieuw album van Super Furry Animals moet altijd een stap vóórwaarts zijn.
We zouden in de toekomst wel graag muziek voor films maken." Huw wordt wakker en roept: "Maar wel met goede acteurs, Mel Gibson moet er in!"
"Het moet wel iets groots zijn. Misschien moeten we gaan samenwerken met Bryan Adams."
"Of Ben Affleck!", voegt Huw toe. Dat snapten wij ook niet zo goed.

Wat zit er nu in jullie CD-speler?
"De DVD van Canned Heat. Maar ik luister ook veel naar Missy Elliot."

Calimero
Zo vermoeid als ze die middag waren, zo onverwoestbaar stonden ze op het podium. Gruff als Welshe goochelaar die handig jongleert met instrumenten en liedjes. Wat is nou gesampled en wat spelen ze echt?
Eindelijk een band die wél snapt hoe video-projecties werken, en die een zaal achteloos in twee minuten platspeelt met nummers als Calimero en Hermann Loves Pauline. Van laatste album Phantom Power werden teveel langzame nummers gespeeld, van Rings Around The World te weinig. Maar alle vergissingen worden goedgemaakt als de band een kwartier lang The Man Don't Give A Fuck speelt.
En die rare pakken, die vergeten we nooit.

Super Furry Animals - Phantom Power
Super Furry Animals - Rings Around The World


Opgedragen aan Carlo.

Gepubliceerd op 16 februari 2004
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie