Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie Maps + Diagrams - Free Time

CD-recensie Maps + Diagrams - Free Time

Door
Tijd
De tijd verdwijnt in onduidelijke uren, ergens tussen het moment dat je wakker werd en de laatste keer dat iemand voorstelt nog een allerlaatste biertje te drinken. En je weet dat je vandaag hebt ontbeten, naar school bent geweest, gewerkt, hier en daar wat zinnigs hebt opgestoken; maar je weet niet precies wat of wanneer. Precies zo voelt Free Time van Maps & Diagrams.

Avondmuziek
Vanaf de allereerste synths en digitale drumloopjes weet de geoefend recensent al wat hij kan verwachten van Free Time. Muziek voor op de late avond, loom en bescheiden. Eenvoudige losse klanken, met hier en daar een computer die er op los jamt. Een zoemende 286 op Autohoum Us, zo te horen. Meteen al een leuk nummer. Net als Ideol, dat wel iets wegheeft van de begintune van Windows 95.
Brian Eno-achtige ambient dus? Eigenlijk wel. Er is niks nieuws onder zon, en hoe de jongens (of meisjes) van Maps & Diagrams ook proberen zich te presenteren als hippe nieuwe uitvinding van 2003, het blijft gewoon een beetje doorprogrammeren op de basisprincipes van de ambient. Op Free Time pakt dat relatief nog heel aardig uit. It_U is ookal zo'n mooi wegdroom-nummer. Ideaal tegen de examenstress, of als je 's morgens heel langzaam wilt wakker worden. Dan ben je zo tegen Formatt Dormatt bezig aan je ontbijtje, ideaal.
Het is mooie muziek op Free Time, maar geen luisteraar zal aan de indruk kunnen ontkomen dat het allemaal een beetje veel van hetzelfde is. En dat hoeft ook in een lastig genre als ambient/downtempo niet het geval te zijn. Artiesten als Kruder & Dorfmeister, The Orb en Fireman bewijzen dat er best iets meer originaliteit (en muzikaliteit) verwacht mag worden, ook van elektronica-tovenaars.

Conclusie
Dat Maps & Diagrams een album vol pure ambient aflevert, zonder buiten de bekende paden te treden, is natuurlijk op zich best in orde. Dit soort albums hoort ook thuis in je CD collectie, al was het alleen maar als achtergrondmuziek tijdens nachtelijke studeersessies. De schijnbare gemakzucht waar het album onder te lijden heeft zorgt wel voor een duimpje minder, maar dat verwachtte je misschien al van het altijd kritische Scholieren.com. Gepubliceerd op 20 juni 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie