Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Special Superheroes - Interview

Special Superheroes - Interview

Door
Superheroes
20 april
LVC, Leiden

Eighties
Voor ons zit Thomas Troelsen, een jongen van een jaar of 20, strak in het pak (nu nog wel), en zanger van de Deense band Superheroes. Thomas en gitarist Asger kennen elkaar al vanaf de kleuterschool, en besloten samen muziek te gaan maken, in het Deense dorpje op het platteland was er verder namelijk niks te doen.

[image:1:center:Thomas T. lijkt hier erg ontspannen]
Thomas, wat vind je van Nederland?
"Greuningen, Oetregt, Amsterdam, het is allemaal te gek. het lijkt hier wel een beetje op Kopenhagen, alleen is de atmosfeer wat relaxter. En jullie Nederlanders zijn wat losser, je kan hier gewoon de hele dag rondhangen zonder iets te doen. Het lijkt me een ideale omgeving om muziek te maken."

En Denemarken dan?
"In Denemarken is er maar één echt grote stad, en alle muzikanten kennen elkaar.
Eens in de zoveel tijd komen we met de band bij elkaar en gaan we brainstormen, zo onstaat er vanzelf iets goeds. Omdat we allemaal van andere muziek houden, van Bach tot Beach Boys, begrijpen we vaak wat de ander bedoelt."

Maar Thomas, toch horen we op jullie laatste album vooral de jaren tachtig, en dan niet Depeche Mode, maar gewoon The Human League, van voor tot achter.
"Kijk, dat komt omdat we, ondanks onze leeftijd, van mening zijn dat er de laatste tijd weinig goede muziek wordt gemaakt. Alles tot de jaren negentig vonden we te gek, daarna werd het minder. Jullie houden toch ook van The Rolling Stones? En daarbij komt nog, dat het gewoon het leukste is, om muziek te maken waarmee je kan optreden. Performing is an art, baby."

Op dat moment wisten we niet of we hem moesten geloven, Thomas maakte een enigszins zenuwachtig indruk, heen en weer schuivend op zijn stoel gaf hij ons antwoord op de volgende keuzes:

Duran Duran/The Human League
"Zeker weten The Human League, Duran Duran blijft goede popmuziek, maar The Human League maakte kunst, en was zijn tijd ver vooruit."

New Wave/New Romantics
"Dat is toch hetzelfde? Maar als ik moet kiezen, dan new wave."

Superman/Spiderman
"Allebei zijn het comic statements, maar echt geweldig vind ik de oude Batman strips (uit 1965), je weet wel, nog echt met praatwolkjes, en bang, kaboem en splasj (Thomas beweegt nu nog meer). Zelfs strips kunnen inspiratie geven om muziek te gaan maken."

[image:2:center:Een beest op het podium]
Op het podium heeft Thomas geen last meer van z'n zenuwen, hij gooit met water, brult, schreeuwt en danst alsof zijn stoppen zijn doorgeslagen, maar dat maakt het wel tot een superhero. Petje af voor deze jonge band, die, als ze Brits waren geweest, meer voet aan de grond zouden hebben gekregen in de pers. Wat niet is kan nog komen. Honderd punten. Gepubliceerd op 28 april 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie