Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie The Kovenant - Search For Extraterrestrial Intelligence

CD-recensie The Kovenant - Search For Extraterrestrial Intelligence

Door
Lang geleden...
...stond The Kovenant nog bekend als Covenant, en maakten ze van die rauwe, verschrikkelijke black metal, van dat soort waarmee je kleine kindjes bang maakt.

Een jaar of 4/5 geleden kwamen ze er eindelijk achter dat er al heel wat jaartjes een Industrial/EBM formatie rondstruinde in de gothic scene, die zich ook Covenant noemde. Die het eerst komt, die het eerst maalt, dus de metal-Covenant veranderde haar naam in The Kovenant, reden om een aantal bandleden eruit te schoppen, en zichzelf ook een heel industriële sound aan te meten.
En in 1999 werd Animatronic geboren

Gezinsuitbreiding
De heren van The Kovenant hebben wat wisselingen ondergaan, en hebben lang kunnen teren op het verassende succes van Animatronic, want deze CD boorde een groep black metal fans aan, maar tevens ook een groep die uit de gothic/dance scene kwamen zetten, en altijd al een stille voorliefde hadden voor rauwe gitaren.
Nu, 4 jaar na de geboorte van zijn voorganger, gaan de heren zich richten op de ruimte, het oneindige, Star Wars taferelen dus, met hun Search For Extraterrestrial Intelligence, oftewel S.E.T.I. Het geluid is toegankelijker, de zang minder rauw, maar zeker vreemd, en de teksten gaan veelal over science-fiction, de toekomst van de mensheid.

Commercieel?
Metalfans klagen altijd dat bands te "commercieel" klinken. Bij S.E.T.I. zullen ze dat ook zeggen, want het lijkt af en toe wel alsof ze op het succes de mars- en stampmetal van Rammstein willen meeteren, vooral het nummer Via Negativa lijkt een Rammstein-nummer in een duisterder jasje.
Maar wat dan nog, deze CD torent wat mij betreft ver boven het niveau van Rammstein uit. The Kovenant schuift op naar de toegankelijke kant, maar verliest niets van haar, volgens velen, sterke tekstuele kant, maar daar ben ik het persoonlijk niet mee eens, aangezien deze teksten vaak over de ondergang van het mensdom gaan, en hoe fijn zij dat wel niet zullen vinden.
Ik sta persoonlijk positiever in het leven, maar goed, smaken verschillen nu eenmaal.

Rampestampen
Tekstueel dus net zo haatdragend als op de vorige CD, maar muzikaal meer toegankelijk.
De gitaarsolo's die vaste prik waren in de nummers op Animatronic, zijn voor het gemak maar helemaal weggelaten, onverwachte breaks leiden alleen maar af en men houdt het dus maar op lekker rampestampen.
Lekker, inderdaad, want ook al is deze CD muzikaal absoluut niet hoogstaand, hij klinkt geweldig! En daar gaat het immers om, de melodielijnen blijven door hun eenvoud uren in je hoofd zitten, zonder te vervelen, bombastische nummers als Planet Of The Apes zet je met plezier in de herhaling.

Conclusie
Kortom, who gives a fuck about technique? Als de CD maar lekker klinkt kom je al een heel eind. Wat The Koveant in heeft geleverd aan muzikale kwaliteiten, hebben ze ruimschoots goedgemaakt door een supervette sound neer te zetten, een sound die niet makkelijk te overtreffen is door wat voor een band dan ook in de industrial/cyber metal scene.

Gepubliceerd op 7 mei 2003
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie