CD-recensie Within Temptation - Mother Earth

CD-recensie Within Temptation - Mother Earth

Door
Een cocktail
Toen ik enkele dagen geleden toevallig de CD Mother Earth van Within Temptation zag liggen in de CD-shop, wist ik niet wat ik moest verwachten, maar het was de hoes die me zo aansprak dat ik het beluisterd heb. Bijna had ik het na 30 seconden afgezet, omdat het net was alsof het hier een folk-band betrof, toen plotseling de zware basgitaar de folk-muziek versterkte. Er ging een siddering door mijn lichaam en zonder de CD verder te beluisteren heb ik hem gekocht. Thuis zet ik het tweede nummer op en dit nummer blijkt een combinatie te zijn van heavy metal en symphonische rock. Door deze 2 genres te combineren ontstaat er een hemelse muziek die beter klinkt dan Metallica (nou ja) en Pink Floyd.

De stem
Alhoewel ik opensta voor vrouwen die machtsfuncties bekleden en een carrière opbouwen, moet ik toegeven dat ik toch enigszins schrok toen ik Sharon (de zangeres) hoorde zingen op de metal-tonen van de CD. Zij slaagt erin met een glasheldere stem een sprookjesachtige (of misschien satanistische) sfeer te creëren die de CD een beetje "verlicht". Ook opmerkelijk is dat er werkelijk gezongen wordt op deze plaat en niet geschreeuwd, zoals heavy metal-zangers als Hetfield wel eens plegen te doen. Het is eens wat anders, hè.

De band
Naast de stem is ook het geluid dat door de instrumenten wordt voortgebracht van zeer hoge kwaliteit. De drums zijn zeer ritmisch gericht en hebben soms een zeer hoog tempo. De basgitaar speelt een zeer belangrijke rol en wordt opmerkelijk veelzijdig bespeeld, terwijl met de elektrische gitaar heerlijke solo's gespeeld worden. Ook met elektronica wordt gespeeld, maar gelukkig met mate.

Vergelijken is moeilijk...
Toch ga ik het proberen. Het metal-gedeelte is meestal vrij goed vergelijkbaar met dat van Metallica op ...And Justice for All, met dien verstande dat de achtergrond helemaal anders is. De symphonische rock is soms te vergelijken met die van Pink Floyd, ook zeer dromerig. De stem van de zangeres is werkelijk zo helder dat ik ze met geen enkele zangeres kan vergelijken. De combinatie van deze verschillende stijlen was bij mijn weten nog nooit eerder uitgevoerd.

Bonus CD-ROM
Bij de CD is een CD-ROM bijgeleverd met enkele leuke dingen zoals een spelletje, een screensaver, foto's, achtergronden, filmpje's en ... een bonus track op MP3-formaat.

Ook kan je er een biografie terugvinden waarin de geschiedenis van de band vrij gedetailleerd wordt beschreven.

Conclusie
Persoonlijk vond ik de CD een 9 waard. Ik zou echter toch willen aanduiden dat men de CD beter kan beluisteren alvorens over te gaan tot de aankoop, want voor velen is de, toch wel dominante, heavy metal-klank een struikelblok.
Maar ga deze CD dus zeker eens beluisteren!

Geschreven op 10-01-2001 Gepubliceerd op 10 januari 2001
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu