Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Visueel gehandicapt, in één keer geslaagd

Door Duco

Jeroen (17) uit Apeldoorn haalde z’n HAVO-diploma -gewoon- in vijf jaar. Dit lukte hem ondanks dat hij geen enkel examen heeft gezien. Hij heeft al z’n examens gevoeld en daar kreeg hij extra lang de tijd voor.

Jeroen is sinds z’n geboorte namelijk blind. Hoe is het voor iemand met een visuele handicap examen te doen? Blijkbaar prima te doen! Scholieren.com sprak ‘m over de mail.

Strafrechter
Jeroen is een slimme jongen. Hij heeft zijn examens in één keer gehaald. Dat had hij niet zozeer verwacht, maar omdat hij goed voorbereid was zat het er wel in. "Je moet vooral in een soort ritme komen en dat was me gelukt." Nadat hij te horen kreeg dat hij geslaagd was, dronk hij wat met z'n vrienden in de stad. En in het weekend gaf hij een feestje. Tot zover klinkt dit als een normaal examenverhaal.

Braillebrief / Spiekbrief
De meeste examens maakte Jeroen op zijn laptop en voor z’n examens kreeg hij ‘dubbele verlenging’, extra tijd dus. Als ik vraag of hij andere programma's kon opstarten terwijl ‘ie examens maakte, reageert hij verontwaardigt: "Het gaat om vertrouwen. Het feit dat ik mijn examens op een laptop maak, doet sommigen meteen geloven dat ik fraudeer." Of hij ooit gespiekt heeft durfde ik hem bijna niet meer te vragen: "Natuurlijk spiekt iedereen wel eens. Ik heb er nooit echt de behoefte aan gehad. Een kleine braillebrief als spiekbrief is geen optie, omdat dat onmogelijk onopvallend te gebruiken is."
 
Ziende medemens
Hij wil volgend jaar HBO Rechten gaan doen, om later over te stappen naar de Universiteit. Het liefst zou hij later strafrechter worden. Al met al klinkt Jeroen z’n examenverhaal niet veel anders dan dat van de ‘ziende medemens’. Zeker niet als je school het allemaal –gewoon- goed voor je regelt.

Gepubliceerd op 28 juni 2009
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst: