Vervloek het vloeken

Voor een week zeg ik gedag tegen het vloeken. Ik ben niet de enige, in de Californische gemeente Pasadena hebben ze ook een vloekvrije week afgekondigd. En dat dankzij de 15-jarige scholier McKay Hatch van de “No Cussing”-club.
Op zich hartstikke leuk en aardig, zo’n niet-vloeken week. Ik denk dat er weinig mensen zijn die echt tégen het verminderen van vloeken zijn. Maar of het realistisch is?
Vloeken zit in een klein hoekje. Vaak denk je er niet over na, het zijn spontane uitroepen die je niet in de hand hebt.

Het onderzoek
Tenminste, dat is mijn eerste reactie. Om te testen of dat klopt ga ik deze week proberen zelf niet te vloeken. Dat niet alleen, daarnaast ga ik luisteren of de mensen om mij heen vloeken. Als ik het hoor, zal ik vragen waarom ze dat doen. En wat zij ervan vinden als mensen vloeken, en ook wat ze ervan vinden dat ze het zelf doen, en of ze ermee zouden kunnen of willen stoppen. In welke omgeving kun je vloeken? Schrikt vloeken af?

Tot volgende week
Deze week ga ik me bezighouden met vloeken, of beter gezegd: niet vloeken. Of, zoals ze het in Amerika zouden zeggen: ik ga een weekje niet cussen. Volgende week lees je het resultaat van mijn minionderzoek op het weblog! Het Nederlands Dagblad heeft meer over Mckay Hatch en hij heeft ook zijn eigen nocussing-website.

Gepubliceerd op 9 maart 2009