Verplichte voldoendes voor diploma?!

Nieuw ideetje van de Onderwijsraad: eindexamenleerlingen van havo en vwo krijgen voortaan alleen nog hun diploma, als ze naast de gewone slagingseisen óók een voldoende voor Nederlands, Engels en wiskunde staan...Belachelijk! Daar gáán die hoge slagingscijfers in Nederland.. Jarenlang mocht je maximaal 2 vijven staan op je eindlijst (één binnen en één buiten je profiel) en had je verder aan magere zesjes genoeg om dat felbegeerde papiertje binnen te halen. Als het aan de Onderwijsraad ligt, komt daar snel een einde aan..

De Raad adviseerde dit afgelopen donderdag aan Minister Plasterk (onderwijs). Doel van deze regel is om ervoor te zorgen dat de basiskennis in Nederlands, Engels en wiskunde bij alle eindexamenleerlingen en toekomstige studenten omhoog te krijgen. Daarnaast komen er toetsen beschikbaar via internet zodat de beginnende HBO- en WO-studenten van nú kunnen checken of ze wel het juiste niveau hebben om aan een opleiding te beginnen. Zo niet, dan maar een bijspijkerklasje, of terug naar de middelbare school?!

Eerst het gezeur over de rekentoets voor de PABO, nu weer de verplichte voldoendes...Het eindexamenjaar is al zwaar genoeg en wiskunde is niet zomaar het meest populaire bijlesvak!

Persoonlijk ben ik voor een compensatieregeling: een vier voor wiskunde wordt gecompenseerd met een acht voor gym, en een drie voor scheikunde is geen probleem door een negen voor tekenen. Wie is het met me eens?

Gepubliceerd op
ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!