CD-recensie Van Dik Hout - Vandaag Alleen Maar Winnaars

CD-recensie Van Dik Hout - Vandaag Alleen Maar Winnaars

Door
Vijf vrienden in Den Helder die samen graag muziek willen maken. We schrijven het jaar 1994 en het is het jaar dat Van Dik Hout ontstaat. Met goede Nederlandstalige popsongs, een tomeloze inzet en ontzettend veel plezier bestijgt het vijftal rond zanger Martin Buitenhuis de Nederlandse poppodia. Stil In Mij wordt in 1995 een grote hit en het succes is geboren.
Vijf vrienden in Den Helder die samen graag muziek maken. We schrijven het jaar 2002 en we zijn inmiddels vier Van Dik Hout-albums verder. En nog steeds zijn de muziek, de inzet en het plezier de ingrediënten voor het succes van Van Dik Hout. De ervaring heeft de rotte randjes van het geluid afgevijld en Martin Buitenhuis (teksten) en Sandro Assorgia (muziek) zijn nu zo op elkaar ingespeeld dat de kwaliteit van de liedjes zienderogen toeneemt.
Zo ook op het nieuwe, door Erwin Musper (o.a. Anouk) geproduceerde album Vandaag Alleen Maar Winnaars. Zand heet de openingssong en is meteen het ruigste wat deze plaat te bieden heeft. Wat volgt zijn elf heerlijke songs die niet na één of twee keer luisteren al beginnen te vervelen. Integendeel, hoe meer je luistert, hoe meer er valt te ontdekken aan de liedjes; zowel tekstueel als muzikaal gezien. En dat was wat er nogal aan schortte in het verleden van Van Dik Hout.
En er was nog een minpunt: De zang van Martin Buitenhuis die meer op de zenuwen deed werken dan menigeen lief was. Nu, op Vandaag Alleen Maar Winnaars lijkt ook dit probleem grotendeels verholpen. Nog altijd is niet het hele album gezuiverd van zangpartijen die niet geheel helder zijn, maar de zenuwen worden gespaard.
Hoogtepunten zijn er ook te vinden. Het duet met zangeres Kirsten, Stip Aan De Hemel, is absoluut een goed geschreven song. Ook Volle Maan, geschreven voor de gelijknamige film en Brief Aan Iemand Die Ik Niet Heb Gekend zijn het beluisteren waard.
Zo zit bij Van Dik Hout nog altijd de stijgende lijn in de muziek en dat is lang voor een band die ruim acht jaar bestaat. Vandaag Alleen Maar Winnaars is in ieder geval het beste wat Van Dik Hout ons tot nu toe heeft geboden. Gepubliceerd op 6 oktober 2002