CD-recensie Tricky - Blowback

CD-recensie Tricky - Blowback

Door
Wederopstanding
Het gaat goed met Tricky. Heel goed zelfs. Zes jaar geleden ging het ook goed met hem, het kon zelfs niet op na het succes van Maxinquaye. Maar de geluidstovenaar uit Bristol belandde daarna in een heel diep dal. De man werd paranoia, niemand kon meer goed doen bij hem en zijn muziek werd steeds lamlendiger. Maar nu is alles weer koek en ei. Met Blowback is de wederopstanding van de trip-hop artiest een feit.

Diversiteit
Het rauwe stemgeluid en de muzikale kunsten van Tricky zijn in ieder geval niet verdwenen. Al bij een eerste vluchtige beluistering van het album wordt duidelijk dat we niet zomaar met de eerste de beste te maken hebben. Ook de artiesten die hun medewerking hebben verleend zijn muzikanten van naam: o.a Anthony Kiedis en John Frusciante van de Red Hot Chili Peppers en Live-zanger Ed Kowalczyck.

De diversiteit aan nummers is verbazingwekkend, op Blowback worden rocknummers als Girls en Burn The Evidence afgewisseld met trip-hop nummers als Over Me, You Don't Wanna en Give It To 'em. Daarnaast ook nog eens een vrolijk duet met Frusciante (Wonder Woman), plus Nirvana's Something in the Way, in een trip-hop jasje gestoken: zeer verrassend en leuk. Blowback is een avontuurlijke mix, elk nummer met een aparte sfeer. Duister, dan weer opgewekt. Vervelen is haast onmogelijk bij het luisteren van deze cd.

Conclusie
Tricky wordt door iedereen geprezen. En terecht, hij laat met deze cd zien over hoeveel talent hij beschikt. Met dat talent kan Tricky op Blowback op alle fronten uit de voeten en mede door de hulp van enkele grote namen is dit echt een album van formaat. In één woord uitstekend. Gepubliceerd op 31 juli 2001