Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Toetskleding

Toetsweken en examenperiodes zijn altijd een vreemde tijd. Je ziet je klasgenoten nauwelijks tot niet. Als je ze dan ziet, zie je een stel opgefokte zenuwkippen tot wie je jezelf meestal ook kunt rekenen. Na afloop bespreek je nog even de toets met ze terwijl je vanaf het toetslokaal door het trappenhuis richting uitgang loopt. Maar verder let je niet zo op elkaar.

Als je dat wel zou doen zou je zien dat er twee manieren zijn om je voor een toets aan te kleden.

Chillers
Aan de ene kant heb je de mensen die het naar de toets gaan zien als een verlengde van hun chille bank waar ze meer dan een halve dag op hebben gestudeerd. Ze dragen dezelfde kleding (of willen dat laten geloven) die zie die dag thuis tijdens het leren ook al droegen. Een joggingbroek, instap-gympen en om het geheel af te maken een muts of sjaal. Hoe relaxter je bent, hoe minder stress en hoe minder black-outs, is hun gedachtegang.

Zelfvertrouwen-boosters
Aan de andere kant heb je de mensen die zich speciaal voor de toets aankleden. Voor vertrek naar school staan zij nog een half uur voor de kast om er tip-top uit te komen te zien. Elk vetertje, knoopje en strikje moet op de juiste plek. Niet zonder reden natuurlijk, want deze mensen zijn van mening dat de juiste mood het beste resultaat opbrengt. Hoe beter je je voelt, hoe beter je presteert.

Bij de volgende toetsweek is de keus dus aan jou!

Gepubliceerd op 27 oktober 2008
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!