Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Interview Spinvis - Interview

Interview Spinvis - Interview

Door
Interview
Spinvis was in principe geen optredende artiest. En als je de muziek van Spinvis hoort is dat ook wel logisch: knip-en-plakwerk met bijna antieke samples. Vlak voor zijn eerste echte optreden vragen we Spinvis om een verklaring.

[image:2:center:Spinvis verklaart.]
Hij speelt z'n muziek op het podium zo authentiek mogelijk: zoveel mogelijk fragmenten van andere artiesten die hij gebruikt op de plaat worden op het podium gereproduceerd door die artiesten zelf. Een muzikale tijdmachine noemt Spinvis het, waarbij stukjes muziekgeschiedenis samen live iets nieuws maken.

Is het dé Han Reiziger?
"Zo kwam ik bijvoorbeeld bij Han Reiziger ja, hij speelt piano in de band. En mijn vader speelt gitaar.
Het was lang niet altijd makkelijk om goede muzikanten te vinden, die ook nog eens willen meewerken. Een celliste had mijn album gehoord en zei: 'Deze muziek is gemaakt door een junk!' Zij wilde niet meewerken."

Welk album had je zelf willen maken?
"Ja, dan kom ik toch al snel bij The Beatles en Beach Boys. De standaard, zeg maar, niet echt origineel. Maar ik luister bijvoorbeeld ook naar Raggende Manne."

[image:3:center:De tijdmachine van Spinvis]
En wat vind je zelf het mooiste op je eigen album?
"Dat zijn de onverwachte, de ongeplande momenten. In een bepaald nummer, Leo's- ehh, hoe heet het, Leo's Definitieve Aquarium ja, zit bijvoorbeeld een pianostukje. Tijdens het opnemen daarvan reed er toevallig een brommer voorbij. Het pianostukje heb ik geloopt, dus je hoort op de plaat ook telkens weer die brommer."

Hoe zag je leven eruit vóór Spinvis?
"Elke dag muziek maken. Ik heb zelfs even conservatorium gedaan, dat heb ik niet afgemaakt.
Verder heb ik heb hele gewone baantjes gehad, dingen die iedereen doet, de post bezorgen enzo. En ik maakte muziek voor SchoolTV, alleen voor het geld eigenijk."

Krijg je veel fanmail?
"Een stuk of vijf per dag. Ik lees ze elke avond. Een man schreef een brief over de handen van zijn vader, dat hij dat zo herkende in het nummer van Spinvis. Dat zijn leuke dingen natuurlijk. Iemand anders had de hele tekst van Astronaut op een geboortekaartje gezet. Daar doe je het voor."

[image:1:center:Muziekliefhebbers onder mekaar.]
Waar is Spinvis over vijf jaar?
"Ik ga een nieuw album maken. Even terug naar het begin, onbevangen en rustig."

Wat zit er nu in je CD-speler?
"Het album van Beastie Boys, met Fight For Your Right erop." (Licensed To Ill, red.) Gepubliceerd op 30 november 2002
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie