CD-recensie Reamonn - Tuesday

CD-recensie Reamonn - Tuesday

Door
Bio
De zomer van 2001 betekende de internationale doorbraak van Reamonn. De grotendeels Duitse formatie rond de Ierse zanger Rea scoorde een grote hit met Supergirl. De band werd opgericht in 1998 en probeert mee te varen met de vraag naar en op het succes van melodieuze rock van bands als Radiohead, Skunk Anansie en Live. Deze behoefte was vooral in Duitsland zeer groot en de populariteit aldaar groeide snel. In 2000 kwam het debuutalbum van Reamonn uit, genaamd Tuesday. Deze naam lag voor 1 van de bandleden voor de hand omdat de meeste muzikale hoogtepunten van de band tot dan toe opmerkelijk genoeg op een dinsdag hadden plaatsgevonden.

Tuesday
De toon wordt gelijk gezet met opener 7th Son. Het eerste couplet doet een beetje denken aan The Prodigy, maar daarna slaat het nummer toch het pad in van de rock-‘n’-roll. Daarna slaat Supergirl de spijker op de kop als het gaat om melodieuze rock: melodie en akkoorden maken dit nummer ijzersterk. Swim is een lekker ruig nummer en If I Go is weer lekker meeslepend. Head In My Hands en She’s So Sexual beginnen een beetje te tonen wat de stijl van Reamonn is. Rustig couplet, stevig refrein.

In Torn heeft producer Steve Lyon lekker zijn gang kunnen gaan met wat muzikale special effects. Het nummer Stripped klinkt redelijk Duits (orgel-lijntje à la Liquido). Afsluiter Just A Day lijkt maar niet op gang te willen komen en is onder andere daardoor een wat vreemde afluiter. Vreemd ook dat Josephine en Just A Day in het tekstboekje zijn omgedraaid. De tegenwoordig onvermijdelijk ‘hidden track’ is misschien nog wel 1 van de beste nummers van het album. Lekker ritme met een overbodige saxofoon, maar dat mag de pret niet drukken.

Conclusie
Tuesday is niet een heel bijzondere CD, maar het voldoet prima aan de vraag naar melodieuze rock en voor een debuutplaat klinkt het album redelijk volwassen. De Duitsers mogen trots zijn en hopelijk zijn ze hier een beetje zuinig op. Gepubliceerd op 15 juli 2001