Interview: Bruggetjes van Patrick Laureij

‘Ik ben jarig vandaag.’ Het publiek van het Laughing Matters festival joelde. ‘Nee hoor, ik ben in december jarig, maar dit was even een handig bruggetje naar het volgende.’ Patrick Laureij, wie is dat? Hij is 25 jaar, woont in Barendrecht én trad 21 en 22 maart op tijdens het Laughing Matters festival in Enschede. Ik interviewde hem.

Hoe kom je hier zo terecht?
Ik treed hier op in ‘A night of comedy’. Het gezelschap bestaat uit een groep comedians die in afwisselende formatie optreden in verschillende theaters door Nederland. Ik ben blij dat ze me de kans hebben gegeven om erbij te komen, het is erg goed voor mijn ervaring en ik merk zelfs dat ik in de korte tijd dat ik erbij zit enorm gegroeid ben in mijn performance.

Waar is je interesse voor stand-uppen vandaan gekomen?
Ik zag Eddie Murphy’s 'RAW' op televisie, en ik kwam erachter dat stand-up een vak is: mensen laten lachen. Dat vond ik interessant.

Hoe lang ben je al bezig met dit vak?
Iets langer dan een jaartje en dat is niks binnen de stand-up wereld! Mijn allereerste optreden was op een talentnight in Rotterdam. Dansers, rappers en zangers deden mee, ik was de enige comedian. Het viel goed, er werd veel gelachen.

Hoe zet je je programma’s in elkaar?
Als ik iets grappigs in mijn hoofd heb, werk ik dat gewoon uit en probeer ik het zo efficiënt mogelijk te formuleren. Heel soms heb ik een bepaald onderwerp wat ik wil aankaarten en dan bouw ik daar een grap omheen, maar daar gaat mij voorkeur niet naar uit. En om alles beetje aansluitend te maken, maak ik “bruggetjes”. Maar dat is niet zo moeilijk, je kan bijna wel met alles een connectie maken.

Wat doe je naast je comedy-bezigheden?
Ik ben bezig met afstuderen van de opleiding Media & Entertainment Management aan de Hogeschool INHOLLAND.

Ben je een mens van dag tot dag, of plan je ver vooruit?
Ik heb wel wat doelstellingen, maar heb er geen tijdpad voor. Zo zou ik heel graag avondvullend willen gaan en met mijn eigen show toeren door Nederland. Schrijven is ook één van mijn ambities en ik zou dus graag een eigen comedyserie willen maken. Maar mijn ultieme wens is toch een carrière opbouwen in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten.

Waar kunnen geïnteresseerden naar je komen luisteren? Op de site www.nightofcomedy.nl staat wanneer en waar er optredens zijn, en binnenkort heb ik mijn eigen site. Houd ook mijn hyves in de gaten.

Gepubliceerd op 9 april 2008