'Particuliere scholen zijn strenger, maar goed'

'Particuliere scholen zijn strenger, maar goed'

Door

Het particulier onderwijs kwam laatst negatief in het nieuws, omdat de cijfers van de schoolexamens te veel verschilden van die van het centraal examen. De schoolexamens zouden te makkelijk zijn. De toon van het nieuws: particuliere scholen zijn slecht.

Ik zit op een particuliere school en vond dat nogal jammer, want ik ben zelf erg tevreden over die van mij. Vorig jaar zat ik nog op een reguliere school, maar omdat ik daar na mijn VMBO eindexamen niet door mocht naar de HAVO ben ik overgestapt naar het particulier onderwijs bij het Luzac College. Nu doe ik in één jaar 4 en 5 HAVO en ik sta er goed voor.

Natuurlijk is het een stuk duurder, maar daar krijg je ook iets voor terug.



Het grote verschil tussen een particuliere school en een reguliere school is dat je voor een particuliere school moet betalen en voor een reguliere school niet. Op een particuliere school betaal je het salaris van de docenten en op een reguliere school doet de overheid dat, maar zo kan de school wel veel meer z’n eigen gang gaan en heeft minder last van overheidsregeltjes.

Strenger
Op een particuliere school zijn ze wel een stuk strenger. Als je slechte cijfers haalt, word je bijvoorbeeld ook ingeroosterd op zaterdagen. Dan krijg je bijles, maak je je huiswerk onder begeleiding en als je vragen hebt, kan je die gelijk stellen.

Bovendien zit ik langer op school. Vroeger was ik uit om drie uur, nu zit ik vrijwel elke dag gewoon tot 5 uur op school en soms zelfs tot 6 uur. Dat komt omdat je ook ‘studieuren’ ingeroosterd hebt, om je huiswerk te maken. Dat is wel erg makkelijk, want dan ben je thuis tenminste écht vrij!

Ook wel chill is dat we kleine klassen hebben. Meestal zijn er 9 leerlingen in het lokaal, dus docenten kunnen me snel helpen. Als je met 25 leerlingen in één klas zit, werd ik soms helemaal niet geholpen. Bij het Luzac heb je daar geen last van!

Doel bereiken
Ik heb voor het Luzac College gekozen, omdat ik heel graag mijn HAVO diploma wil. En hier kan ik dat in één jaar doen. Ik word extra goed begeleid bij het plannen van mijn huiswerk en hoe ik het beste voor mijn proefwerken kan leren. Dat had ik nou net hard nodig.

Ik vind de kritiek van de Onderwijsinspectie erg overdreven. Op het weblog staat sinds kort een berichtje gepost, waar je jou school kan intypen en dan kijken wat voor cijfers jou school gemiddeld haalt. Mijn huidige school en mijn vorige school verschillen dan niet van elkaar. De toetsen zijn ook echt niet makkelijk en komen gewoon uit oude examens.

Het is gewoon veel leren om je doel te bereiken, maar als je eenmaal je diploma hebt gehaald weet je dat al die moeite niet voor niks is geweest!

Gepubliceerd op 26 april 2009
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie