CD-recensie Luke Slater - Allright On Top

CD-recensie Luke Slater - Allright On Top

Door
Luke Slater
Luke Slater (1968) is één van de technogrootheden van het Verenigd Koninkrijk. Al sinds 1989 brengt hij singles uit en is hij een gerespecteerd DJ. Slater stond midden jaren negentig bekend als een meedogeloze beuker. Zijn eerste album Freek Funk uit 1997 was een megadebuut vol pompende techno. Wireless, dat in 1999 het licht zag, was donkerder en experimenteler, met invloeden uit breakbeat en complexe ambient. Zeer abstract en ontoegankelijk. Zijn nieuwe album Allright On Top is een stuk toegankelijker.

Ommekeer
Twee jaar geleden sprak Luke Slater na een stevige beukset met een meisje. Ze vond de techno wel erg kaal en machinaal worden. Technoproducers maakten steeds hardere platen waarbij niet meer aan melodie en schoonheid gedacht werd. Techno werd eigenlijk steeds saaier. Dit zette Luke aan het denken. Uiteindelijk maakte hij daarom dit keer een zeer toegankelijk album met dancenummers waarin liedjes en popstructuren verwerkt zitten. Inspiratie zocht hij in de muziek waar hij als tiener naar luisterde, eighties bands als Soft Cell en The Human League.

De Muziek
Allright On Top bevat tien dansnummers waarvan er acht échte songs zijn geworden, twee nummers zijn instrumentaal. Luke Slater heeft zich voor dit album duidelijk door de jaren tachtig laten beinvloeden. Niet origineel misschien, maar toch is dat bij deze CD een beetje anders. Luke Slater weet de jaren tachtig en negentig namelijk perfect samen te laten gaan. De bij vlagen blikkerige electrosounds zijn goed verweven met snelle technobeats uit de jaren negentig. Uitermate goed om te dansen. Luke Slater weet steeds het maximale uit zijn synthesizers te halen. Leuke catchy melodieën op high energy synths met daarnaast moddervette bassen. Alleen instrumentaal zou het album al zeer geslaagd zijn.

Zang
Voor het eerst kreeg Luke Slater te maken met vocalisten en het schrijven van teksten. Het lukte Luke zelf acht aardige nummers te schrijven, met redelijke teksten. Hij is dan niet de nieuwe Jeff Buckley, maar dat mag je ook niet verwachten van een DJ/Producer die 2 jaar geleden nog helemaal geen kaas had gegeten van het songschrijven.
Het zingen zelf laat hij liever aan iemand anders over. Ricky Barrow verzorgt op acht nummers de vocalen. Barrow is afkomstig uit de dancegroep The Aloof. Zijn zang maakt het extra catchy, hoewel hij best iets vrolijker had kunnen zingen.

Een nieuwe weg
Zijn naam in de technowereld zal van Allright On Top niet beter van worden en hij heeft voor dit album al veel kritiek van collega's en technopuristen gekregen. Maar dat kan Slater allemaal geen bal schelen. Hij laat de puristen lekker in hun soep gaarkoken en gooit het eens over een andere boeg. Toch zal hij de beuktechno niet de rug toekeren want hij blijft doorgaan als DJ, zij het in mindere mate, want hij staat te popelen nu eens écht live te gaan.

Conclusie
Uitgedanst op Gigi D'Agostino en Brooklyn Bounce? Luke Slater komt hier met een nieuw album vol luchtige, vrolijke dansnummers die trouwens ook thuis een genot voor het oor zijn. Luke Slater laat zien dat hij kwaliteit en toegankelijkheid perfect kan combineren en meester is van zijn synthesizers. Verder verdient zijn gedurfdheid van deze radicale koersverandering met gevaar voor zijn reputatie een dikke pluim. Gepubliceerd op 7 mei 2002
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie