Leerlingetje pesten

Door Scholieren.com

Het werk van coach Jan Ruigrok bestaat er uit leraren te vertellen hoe ze met hun leerlingen om moeten gaan.
Zijn punt: leraren mogen leerlingen best een beetje jennen.
"Leraren hebben er recht op regelmatig door leerlingen in de maling te worden genomen." En andersom.

Speciaal voor dit weblog schreef Jan deze column.

Leerlingetje pesten
Toen ik jaren geleden trainde voor de marathon, kon ik over bijna niks anders praten. Mijn leerlingen werden daar doodziek van. De week voor de marathon werd ik gebeld door een dame die zich voorstelde als wedstrijdsecretaresse.
“Dag, U heeft zich ingeschreven voor de marathon van zaterdag?”
“Ja”.
“Helaas is uw inschrijving geannuleerd”.
“Wat krijgen we nou?”, riep ik.
‘Ja, ik het is vervelend, maar als u vanmiddag om ½ 2 met een legitimatie op het wedstrijdsecretariaat bent, kan ik misschien wat regelen.’
De klas die ik dat uur had, zette ik aan het werk en ik racete naar een adres waar helemaal geen secretariaat te vinden was. Wel een louche seksclub. Terug op school bleek dat die galbakken foto’s van me hadden gemaakt terwijl ik totaal flabbergasted voor die seksclub stond. Een zus van een leerling had voor secretaresse gespeeld. En een lol dat ze hadden: chantabele foto’s en nog mooi een les gemist ook. Wist ik dat het 1 april was. Maar die zondag stonden ze wel aan de finish met bloemen en een ingelijste foto van mij voor die seksclub.

Leraren hebben er recht op regelmatig door leerlingen in de maling te worden genomen.
Het houdt ze scherp, geeft hen lol in hun werk en als het goed gaat wordt de band met leerlingen er stukken beter op. Evengoed hebben leerlingen het recht op hun tijd door leraren gepest te worden. Als dit goed gaat, krijg je leerlingen die tegen een stootje kunnen. Én nog een goede sfeer ook. Je kunt op veel manieren met humor de sfeer op school verbeteren. Ik doe dat via het geven van trainingen provocatieve leerlingbegeleiding aan leraren. Dat is bewust plagen en het inzetten van humor. Ook bij lastige leerlingen. Want, laten we eerlijk zijn, jullie maken het ons soms knap moeilijk.
Zo vertelde een leraar dat hij halverwege het jaar lessen moest overnemen in een ‘moeilijke’ klas. Tijdens zijn eerste les riep Chantal loeihard door het lokaal: “Ben ik @#$% ongesteld geworden, net nu ik morgen jarig ben”. Vervolgens keek ze de leraar aan met zo’n blik van ‘en durf hier eens wat van te zeggen’ De leraar liep rustig naar het raam, opende het en schreeuwde naar een paar jongens die op het schoolplein stonden: “Hé jongens, hebben jullie het al gehoord van Chantal…?’. Vervolgens wachtte hij een halve minuut die voor Chantal drie uur leek te duren. Daarna riep hij: “…ze is morgen jarig, leuk hé”. Tegen Chantal zei hij: “Als jij morgen trakteert, neem ik een cadeautje mee, oké?”. De rest van het jaar waren ze dikke maatjes.

Jan Ruigrok traint leraren via zijn bedrijf Rigardus en schreef deze column op verzoek van het weblog van Scholieren.com.

"Wanneer je je leraren wilt helpen lol in hun werk te blijven houden, moet je hen eens wijzen op het boek Provocatieve Leerlingbegeleiding, dat is te bestellen via www.quirijn.nl. Ik ben te bereiken via www.rigardus.nl."

Gepubliceerd op 15 april 2009
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS