Laat Laura gaan!

Laat Laura gaan!

Door

De Nederlandse Laura Dekker is bijna 14 jaar oud en wil helemaal alleen de wereld rondzeilen: vanuit Nederland naar de Canarische Eilanden, dan naar de Caraïben, Australië, Sri Lanka en via de Rode Zee weer terug naar de Middellandse Zee. September 2011 zal ze Nederland dan weer binnenvaren. Althans, als ze tenminste mag vertrekken...

Laura krijgt namelijk veel kritiek op haar plan. Inmiddels bemoeit iedereen zich ermee, tot aan de minister toe. De Raad voor de Kinderbescherming wil dat het gezag van haar ouders wordt beperkt. Vrijdag doet de kinderrechter uitspraak over Laura's zaak. Als haar ouders uit de ouderlijke macht worden gezet, krijgt Laura een voogd die haar reis zal verbieden. De leerplichtambtenaar heeft haar een negatief advies gegeven en ook staatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt liet weten dat voor Laura een wettelijke leerplicht geldt waaraan ze zich niet kan onttrekken.                                                                                                                                      
Wel of niet weg?Inmiddels hebben Laura en haar ouders een manier gevonden waarop dat wèl kan. Ze kan zich namelijk laten uitschrijven uit het bevolkingsregister. Daarnaast kan niemand haar iets doen totdat ze ook echt lessen gaat missen. Tijdens haar twee jaar durende solozeiltocht wil Laura via de Wereldschool (d.m.v. zelfstudie en internet) haar havo blijven doen. De enige mogelijkheid waardoor de reis van Laura dus niet door zou kunnen gaan, is als haar ouders het gezag over hun dochter verliezen.                                                                                                                                     
Erg jongAlle commotie om Laura's plan is aan de ene kant heel begrijpelijk omdat het zo ongewoon is. Laura’s ouders laten haar alleen de wereld rond zeilen op een leeftijd waarop de meeste jongeren nog niet eens uit mogen gaan. En als ze terugkomt van haar reis gaan haar leeftijdsgenoten voor het eerst ‘alleen’ op vakantie naar Lloret de Mar.
En natuurlijk is haar school belangrijk. Je kunt je afvragen of ze tijdens een week met slecht weer en weinig slaap wel toekomt aan het maken haar wiskundehuiswerk. Maar is het niet juist dàt wat het verschil maakt? Zijn de lessen die Laura leert tijdens haar reis niet belangrijker voor haar verdere leven dan de lessen die ze krijgt op de middelbare school? En ja, dan doet ze maar wat langer over haar havo; ze heeft dan al meer meegemaakt dan de meeste mensen mee zullen maken in hun hele leven. 
Ik hoop en neem aan dat Laura en haar ouders zelf het beste weten wat goed voor haar is, gewoon omdat zij het beste weten wie Laura is. We kunnen beter een voorbeeld nemen aan haar moed en ambitie om haar droom te verwezenlijken. En tja, wie weet komt ze na een paar maanden alweer terug omdat het haar niet is gelukt. Ook daar zal ze van leren. In ieder geval, laat Laura maar gaan! We zullen hoe dan ook nog van haar horen...

Gepubliceerd op 23 augustus 2009