CD-recensie Kraftwerk - Tour De France

CD-recensie Kraftwerk - Tour De France

Door
Onderweg
Na een korte stop van 17 jaar zijn de heren van Kraftwerk weer onderweg. Dit keer niet op de rails of in de auto, maar met z'n vieren op de fiets. De gele trui zal aan ze voorbij gaan dit keer, maar desalniettemin rijdt het Kraftwerkteam een interessante rit. De bergen in!

Dynamiek
Ongelofelijk vernieuwend was het ooit, het unieke futuristische Kraftwerkgeluid, met steriele drumcomputers, onderkoelde synthesizers en minutenlange loops. Op Tour De France hebben ze he-le-maal niks bijgeleerd, en doen ze nog steeds waar ze goed in zijn. Van Tour De France Étape deel één tot en met drie tot Titanium en Régéneration zijn het dezelfde kraakheldere synthesizermelodietjes en organische effecten.

Fietsen
Al na een half uurtje luisteren waan je je zelf op de fiets, in gevecht met de Alpe d'Huez. Hartslagritmes en het geluid van een inademende renner begeleiden Vitamin en Elektro Kardiogramm. Hoewel het allemaal zo electronisch is als maar kan (met alle zang door een lo-fi vocoder), klinkt Tour De France perfect als een eenzame fietser onderweg. Vol goede moed op Chrono, uitgeput op Régéneration. Een beetje house, een beetje dance, allemaal in het tempo van twee ronddraaiende trappers.

Conclusie
Je kan niet fout met Tour De France. Mooie muziek, maar het is niet futuristisch, niet vernieuwend, niet opwindend. Het zijn twaalf eerlijke nummers, klantvriendelijk en geschikt voor alle generaties. Het Kraftwerkteam speelt op veilig. Wie terugverlangt naar de man-machine van de jaren '70 kan zijn hart ophalen en sprint naar de winkel. En de rest fietst gewoon weer naar school morgen. Gepubliceerd op 26 september 2003