CD-recensie Incubus - Make Yourself

CD-recensie Incubus - Make Yourself

Door
Eigen stijl
Make Yourself is de laatste CD van Incubus waarop ze echt duidelijk onderstrepen dat ze een eigen stijl en indentiteit hebben.
De sound is helder, rustig, maar tegelijkertijd is het zeer stevig, in tegenstelling tot de meeste heldere en rustige muziek.
De teksten zijn net zo helder, en vertonen geen depressieve neigingen, integendeel. De teksten hebben als thema: "Kruip uit de put en laat zien dat je de hele wereld aankunt".
En aangevuld met de kunsten van de geniale DJ Chris Kilmore kunnen we met Make Yourself van een geniaal en vernieuwend album spreken.

Songs met gevoel
De songs op Make Yourself hebben gevoel: het is minder belangrijk om te laten zien wat je muzikaal in huis hebt, maar meer wat voor gevoel je er in kan leggen; dit in tegenstelling tot de vorige CD. Als je een van de 13 songs op deze schijf hoort, dan begrijp je wel wat ik bedoel. Zo brengt Drive het gevoel mee dat je niet je leven moet laten leiden door angsten, maar dat je je gewoon moet laten meevoeren en moet kijken wat voor moois het leven te bieden heeft. Stellar is een ballad/love song, met het gevoel dat liefde slechts om 2 mensen draait. Het nummer Make Yourself geeft het gevoel weer dat je voor jezelf op moet komen, omdat ze anders een niets van je maken. Het mooiste nummer is echter Pardon Me, waar een gevoel van verbazing op overkomt, en de nogal ongewone combinatie van een gitaar-riff gedurende het refrein en een jazzy bassloopje gedurende de coupletten.

Geen vergelijking mogelijk
Incubus is echt een band die zichzelf heeft gemaakt, en de titel Make Yourself geeft eigenlijk ook aan dat de heren zich hier bewust van zijn en niet zomaar een meelopend bandje zijn.
Als je het zou proberen vergelijken met andere bands dan kom je toch op bands als Tool of Faith No More uit, die ook niet echt te vergelijken zijn.

Voorgeschiedenis
Incubus heeft een rijke voorgeschiedenis en voor een cross-over band hebben ze al veel ervaring, ze zijn dus niet een popsensatie die in sneltreinvaart hits ter wereld brengt.


De band werd opgericht door de vier schoolvrienden Brandon, Mike, Dirk en Jose. In 1994 kwamen ze met hun eerste demo. Een jaar later kwam hun eerste onafhankelijke album Fungus Amungus uit. Vervolgens de EP Enjoy Incubus, en daarna een tour met Korn. Nadat DJ Lyfe bij de band kwam schreven ze S.C.I.E.N.C.E.


Na de release gingen ze 2 jaar touren. Door onderlinge problemen is DJ Lyfe gevraagd de band te verlaten en vervangen door Chris Kilmore, en toen kwamen ze met Make Yourself.

Conclusie
Door de subtiele mix van de verschillende stijlen en de heldere tonen wil ik slechts kwijt dat we met een heus meesterwerk te maken hebben.

Geschreven op 12-03-2001 Gepubliceerd op 12 maart 2001
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie