Het HPV-vaccin: levensgevaarlijk?

Door Charlot

Er gaat een kettingbrief rond vol horrorverhalen over het baarmoederhalskankervaccin. En ook bij mij op school heeft iedereen het erover.
‘Ga jij de prik halen?’.
‘Nee.’
‘Waarom niet?’
‘Ik heb gehoord dat er mensen aan dood zijn gegaan, dat je verlamd kan raken van het vaccin, dat er rattengif in de prik verwerkt zit, dat de kans op kanker net zo groot blijft en dat je onvruchtbaar kan worden.’
Ik ben achter deze verhalen aangegaan op zoek naar de werkelijke feiten. Maar of ik het antwoord zal vinden…?

Een en al onduidelijkheid
Overal hoor je iets anders. De bron van informatie kan je ook niet terug vinden in de horrorverhalen die de meisjes elkaar vertellen. Want, die heeft het weer van die, en zo gaat het verder. Allemaal uit de lucht gegrepen?

Wat is nou waar?
Het VARA-programma Zembla kwam afgelopen jaar met een documentaire. Nog nooit is er zo snel een medicijn goedgekeurd door de politiek. En alle deskundigen noemen het een experiment, want ze weten nog niet of het echt werkt of wat de bijwerkingen zullen zijn. Toch heeft de minister besloten dat we die prik moeten krijgen. Hoe zit dat nou? Wie heeft er gelijk?

Stel je vraag aan een deskundige!
Omdat ik in 1992 ben geboren hoef ik het vaccin niet te halen. Maar duizenden andere meisjes wel, namelijk de meisjes die geboren zijn tussen 1993 en 1996. En die zitten met een boel vragen. Die niemand kan beantwoorden… Deze week ga ik een deskundige op het gebied interviewen. Ik kan jouw dringende vragen stellen. Dus… kom maar op!

Gepubliceerd op 8 maart 2009
ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS