Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

Examencadeaus: wat krijg jij?

Door Charlot

Na vele jaren van vroeg op staan, lange lesdagen en strenge docenten zit het er straks voor één lichting weer op. Eindexamen klaar, middelbare school passé.

Voor ouders vaak het uitgesproken moment om je eens lekker te verwennen met een mooi cadeau. Als je slaagt tenminste. "Als ik mijn examen niet haal, speel ik binnenkort ook niet op een gitaar, ben ik bang."

Wat wordt jou in het vooruitzicht gesteld? Ik stapte op een paar examenleerlingen af.

'Eindelijk mijn eigen gitaar'
Robin (17, examenleerling 6 vwo): "Of ik iets voor mijn examen krijg? Ja. Ik krijg een gitaar. Eindelijk mijn eigen gitaar! Alhoewel... Eerst moet ik mijn examen nog halen."
"Het is meer een beloning dan een stok achter de deur. Maar het is natuurlijk wel zo. Als ik mijn examen niet haal, speel ik binnenkort ook niet op een gitaar, ben ik bang."

'Ik hou van slapen'
Daniel (18, examenleerling 5 havo): "Mijn moeder vroeg wat ik wilde voor mijn examen. M'n vader vroeg het ook al. Ik had geen idee dat ik een cadeau zou krijgen!"
"Wat ik al heel lang wil is een tweepersoonsbed. Ik hou van slapen, en dan het liefst in een enorm bed. Die heb ik aan mijn moeder gevraagd. Wat ik van mijn vader krijg is nog een verrassing. Ik ben benieuwd!"
"Mijn ouders weten dat ik mijn best doe en dat ik zal slagen. Het is dus niet zo dat ik het krijg omdat ik anders misschien mijn best niet doe."

'Kei- en keihard bikkelen'
Nina (16, examenleerling 4 vmbo-t): "Ik weet nog niet precies wat ik krijg voor mijn examen, maar ik weet wel dat het iets groots is. Ik krijg het omdat mijn ouders weten hoe serieus ik mijn examen neem, en omdat ze weten dat ik kei- en keihard aan het bikkelen ben om straks mijn diploma in ontvangst te kunnen nemen."
"Ik ben heel erg benieuwd wat het gaat worden. Ik hoop dat ze een deel van mijn scooter mee zullen betalen. Ik spaar hier al jaren voor, maar wat financiele steun van mijn pa en ma kan ik wel gebruiken."

Gepubliceerd op 24 mei 2009
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst: