De angst van het oud worden

De angst van het oud worden

Door

In oktober kwam de decaan mijn les binnen en begon te vertellen over studiekeuze: "Als je nu echt nog geen idee hebt wat je gaat doen, moet je toch wel echt haast maken", vertelde hij tegen de klas. Ik aarzelde even en zag iedereen om me heen knikken. Ik knikte maar verstandig mee. Bizar genoeg weet bijna iedereen om me heen al wat ze gaan doen. Iedereen, behalve ik. 

Ik heb nog geen idee wat ik waar ga doen en heel eerlijk wil ik daar helemaal niet over nadenken! Er is niet één studie waarvan ik zeg: daar ga ik wel even non-stop scripties van minimaal 30 pagina’s over schrijven, daar ga ik wel even dikke pillen van 400 bladzijdes per stuk in mijn kop stampen. 

Ga NIET reizen
Mensen zeggen me: "Daan, ga dan toch lekker een jaartje reizen, de wereld ontdekken, jezelf vinden!" Nou lieve mensen, laat ik hier jullie een gouden tip geven: Ga NIET reizen na school. Dat is wel het domste wat je kan doen. Stel je voor. Je gaat een half jaar werken en een half jaar reizen. Je zit in een plek waar de zon schijnt en ontdekt de wereld blablabla. Vervolgens kom je terug en moet je ineens gaan studeren! Nou echt niet dat je daar dan zin in hebt. Gewoon direct gaan studeren na school! Reizen kan ook je als grijs, oud en lelijk bent. 

Zorgpremies, ofzo
Laatst bij het kerstdiner ging het gesprek, hoe suf het ook is, over de zorgpremies. Ik zat verstandig rustig mijn soep te eten en zei geen woord toen mijn moeder ineens zei: "Ja Daan, dat moet jij volgend jaar ook allemaal gaan regelen!" Iedereen lachen, ik in stilte huilen en mezelf verdrinken in m’n soep.

Volwassen worden
Begrijp me niet verkeerd, ik wil niets dan liever dan het huis uit. Maar volwassen worden, pffff veel te veel zorgen! Laat me lekker puber zijn! Onbezorgd elk weekend keihard feesten en zorgen maken om de meest nutteloze dingen. Niet om dingen als de huur, dat ene moeilijke tentamen en zorgverzekeringen. 

De tip
Ik heb dus nog een Gouden Tip (ik zit er vol mee!) voor jullie: Doe je dit jaar examen? Lekker zakken! Mag je nog een jaar lang puberen en genieten van het simpele leven...

Gepubliceerd op 17 januari 2010