Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CD-recensie Badly Drawn Boy - The Hour Of Bewilderbeast

CD-recensie Badly Drawn Boy - The Hour Of Bewilderbeast

Door
BDB
Het geheim achter Badly Drawn Boy is het geniale brein van Damon Gough. De wondermuzikant uit het Verenigd Koninkrijk zal bij veel mensen wel een belletje doen rinkelen, door zijn soundtrack bij de film About A Boy en zijn nieuwste langspeler Have You Fed The Fish?. Echter, krap drie jaar geleden kende niemand hem nog. Het begon eigenlijk met dat aanstekelijke, maar vreemde singletje Disillusion, van zijn debuutalbum The Hour Of Bewilderbeast (uitgebracht onder zijn eigen platenlabel) In de videoclip fungeert Gough als levende taxi en zijn nogal aandoenlijke uiterlijk zal veel mensen waarschijnlijk hebben verbaasd. Het nummer is echter niet echt een goede indicatie voor de rest van The Hour Of Bewilderbeast, want het meerendeel van de nummers is lang niet zo catchy als Disillusion.

Pareltjes
Nummer zeven op de CD heet Another Pearl. Eigenlijk zegt deze titel alles over het album. Enkele tamelijk overbodige tussenstukjes niet meegerekend, telt het namelijk alleen maar parels van nummers. Het openingsnummer al, na een prachtig intro van anderhalve minuut volgt een ontzettend teder nummer, zowel qua zang als instrumentatie. Badly Drawn Boy blijkt niet alleen een uitstekende sfeeroverbrenger, maar ook een veelzijdig muzikant (hij speelt niet alleen gitaar en bas, maar bijvoorbeeld ook accordeon) De liedjes roepen een sterk gevoel van melancholie op, dit blijft tot de laatste minuut behouden en dat is erg knap. De meeste nummers zijn niet voor iedereen even toegankelijk, omdat de wendingen soms nogal bizar zijn (Fall In A River, Cause A Rockslide) Songs als Everybody's Stalking, Camping Next To Water en Pissing In The Wind liggen een stuk makkelijk in het gehoor, zonder dat ze voorspelbaar klinken. Misschien valt het bij de eerste keer luisteren nog niet zo op, maar naarmate je de liedjes vaker beluisterd zal je moeten toegeven dat Badly Drawn Boy een songwriter is van ongekende kwaliteit. De CD zakt nergens echt in, omdat de leuke effectjes en diversiteit aan instrumenten ervoor zorgen dat je een uur lang geboeid bent. Het artwork van het CD-boekje past op de een of andere manier ook precies bij de muziek, wat het geheel alleen maar kleurrijker maakt.

Conclusie
Razend knap wat deze man doet. Een briljante plaat, waarschijnlijk niet voor iedereen, dat moet gezegd worden. De verwachtingen lopen steeds hoger en hoger op, ik hoop dat het in het voordeel zal zijn van de muziek en Gough zijn stijl niet al te veel zal aanpassen aan het grote publiek. Have You Fed The Fish? zal binnenkort ook wel mijn CD-rekje sieren (of vervuilen, oordeel zelf) en misschien zijn er van zijn label Twisted Nerve in de toekomst nog meer leuke dingen te verwachten. Gepubliceerd op 27 mei 2003
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu