CD-recensie Anouk - Lost Tracks

CD-recensie Anouk - Lost Tracks

Door
Anouk
De afgelopen jaren heeft Anouk zich ontwikkeld van Haags schoffie tot de belangrijkste Nederlandse troef in de popmuziek. Een status die zorgt voor veel hoge verwachtingen bij het uitkomen van elke nieuwe CD van haar. Des te hoger zijn ook de verwachtingen als Anouk een CD uitbrengt met enkel remixen, B-kantjes en live-opnames; de zogenaamde Lost Tracks.

Verloren nummers
De CD opent met Pepsi-song Break Down The Wall en de single-remix van Don't: logische plaatvullers. Daar tussenin zit echter nog het prachtige Love: mooi door eenvoud en veel gevoel. Na Sacrifice (opgevijzeld met violen) gaat de plaat verder met Home Is In My Head, een cover van Jacki Lomax. Het nummer doet een beetje denken aan de Together Alone-periode. Het CD-boekje bevestigt het vermoeden dat de Golden Earring hun invloed op dit nummer hebben. Het 6e nummer (Redemption) is een lekker reggae-nummer met The Anonymous Mis van Postmen. En dan is het tijd voor twee 2 Meter Sessie-nummers van Anouk, beginnend met cover I Alone van Live, gezongen met Sara Bettens van K's Choice. Daarop volgt een verrassende reggae-uitvoering van Nobody's Wife.

Klapper
En dan zijn we aangekomen bij de spraakmaker van het album: Rory Block's Lovin' Whiskey. De tekst, het klasse gitaarspel van Eric Corton en het gevoel in de stem van Anouk bezorgen je de tranen in de ogen en de rillingen op je rug. Last Time is dan weer gewoon een lekker Anouk-nummer, gevolgd door akoestische versies van Its's So Hard, Break Down The Wall en Don't. De plaat eindigt met de allereerste versies van In The Sand en R U Kiddin' Me. Deze zijn opgenomen in de keuken van de villa in Portugal waar Anouk en de onvolprezen songschrijver Bart van Veen altijd heen gaan als ze nieuwe nummers gaan schrijven.

DVD
Naast een CD zit er ook nog een DVD bij het album. Hierop staan alle 10 de videoclips die Anouk opnam, inclusief de verboden versie van Sacrifice en de Amerikaanse versie van Nobody's Wife.

Conclusie
De Lost Tracks zijn losjes bij elkaar geraapt, maar vormen samen zo'n samenhangend geheel dat de plaat meedingt in de strijd om titel 'klassieker'. Anouk weet de hoge verwachtingen volledig waar te maken en om te zetten in verbazing over zoveel talent en klasse. Ze bewijst daarmee eens te meer dat zij haar hoge status terecht met zich meedraagt.

Geschreven op 11-04-2001 Gepubliceerd op 11 april 2001
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie