Alicia zoals ze is

Naast haar filmrol in The Nanny Diaries (deze maand in de bioscoop) heeft Alicia Keys afgelopen jaar keihard gewerkt aan haar derde album As I Am. Een betere titel had Miss Keys niet kunnen kiezen: ook op deze cd laat ze weer precies zien wie ze is. Veel pianomuziek, zowel relaxliedjes als dansbare nummers en natuurlijk een wereldstem: Alicia zoals we haar kennen dus!

Lees de rest van Kim's mening hier

Na een rustige intro –waarin duidelijk wordt dat Alicia een grote liefde heeft voor Chopin– wisselen rustige loungemuziek en dansbare liedjes elkaar in rap tempo af. Haar eerste single No One is al vaak in discotheken gedraaid: die derde plaats in de Nederlandse hitlijsten had Alicia dan ook meer dan verdiend! Het volgende nummer Like You’ll Never See Me Again is een stuk rustiger, maar prima achtergrondmuziek tijdens een rustig feestje of een romantische date.

Na meerdere keren deze cd beluisterd te hebben (op de fiets, tijdens het sporten en op de bank) is mij duidelijk geworden dat er zoals Alicia Keys geen tweede bestaat: geen andere R&B-zangeres weet duidelijke beats zo goed te combineren met overheersende pianotonen. Daarnaast experimenteert ze qua stem wat meer dan op haar vorige albums. Tijdens sommige nummers lijkt ze iets heser te zingen en hoewel ze een paar keer op de grens tussen vals en zuiver zit, voert haar heldere soulstem toch de boventoon.

De teksten op dit album herinneren me vooral aan Mary J. Blige’s No More Drama: Alicia’s album staat bol van de relaxte en vrolijke nummers vol vertrouwen in de liefde en de wereld om haar heen. Opvallend is het liedje Superwoman, dat natuurlijk geen titelverklaring nodig heeft. Eén keer luisteren en je examenvrees of onzekerheid verdwijnt als sneeuw voor de zon..

Kortom, ook op haar derde album is Alicia Keys precies weer as she is. En zo moet ze blijven ook!

Gepubliceerd op 10 januari 2008
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!