Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

LAKS-voorzitter (17) klinkt niet als een scholier

Door Duco

"Tuut, tuut. Hallo, met Emiel Willms, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Ik ben op dit moment niet bereikbaar..." Bij de tweede keer krijg ik hem wel te pakken. Emiel is 17, zit in 5 VWO en heeft daarnaast nog een bijna fulltime baan aan zijn voorzitterschap bij het LAKS.
Hij klinkt helemaal niet als een scholier, meer als een ervaren politicus: "Nou ja, de prognose is wel dat ik volgend jaar gewoon mijn diploma ga halen ja." Of hij niet naast zijn schoenen gaat lopen door zijn bijzondere functie? "Nee, ik heb genoeg mensen die me daarvoor op de vingers tikken!"

Bijna fulltime
Ik had altijd al respect gehad voor mijn klasgenote die drie keer per week 's middags na school in de horeca werkte. Emiel daarentegen werkt voor het LAKS nog veel meer en mag daar soms zelfs een schooldag skippen van de staatsecretaris. "Staatssecretaris Van Bijsterveldt is heel sympathiek en professioneel. Als ik een keer niet naar school kan omdat ik iets voor het LAKS te doen heb, geeft ze me daar toestemming voor." Op de vraag of ze ook lekker ruikt, kan hij me geen antwoord geven: "Ik ben bijna altijd verkouden."

Carrière maken
Wat me vooral verbaast, is hoe hij met 17 jaar al voorzitter kan zijn van een organisatie waar alle klachten en suggesties van middelbare scholieren terechtkomen. Emiel vertelt me dat hij in de tweede al bij de leerlingenraad van zijn school zat, op zijn 14e in de medezeggenschapsraad terecht kwam en na een scholingscursus die het LAKS aanbood, begon zijn eigen LAKS-balletje te rollen. Voor hem is het LAKS een goede manier om te leren lobbyen, met media om te gaan en zich tegelijkertijd in te zetten voor scholieren. "Ik wil de komende tijd vooral proberen om de leerlingenparticipatie op het VMBO op peil te krijgen," zegt hij als voorzitter met een visie. Zijn voorzitterschap lijkt een opstapje voor een toekomstige carrière: "Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan studeren, maar iets als politicologie lijkt me interessant. Of een andere studie die met machtsverhoudingen te maken heeft."

Examenklachtenlijn
Met de examens in het verschiet zal eind mei de telefoonlijn van het LAKS roodgloeiend staan. Alle examenklachten kunnen namelijk worden doorgebeld aan het Komité. Emiel zegt dat hij zelf niet dag en nacht telefoontjes over examenklachten zal aannemen. Naast alle LAKS-collega's heeft hij ook wat vrienden bereid gevonden om dat werk te doen. Ik vraag of ze daar nog iets voor terugkrijgen: "Een dagje vrij en lekkere lunch is meestal wel voldoende." Ik denk dat Emiel het nog ver gaat schoppen.

Gepubliceerd op 12 april 2009
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst: