Vallen (2001)

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1261 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Algemene gegevens
Titel: Falling
Regisseur: Hans Herbots
Belangrijkste acteurs: Jill Clayburgh, Lee Williams, Angela Bettis, Koen De Bouw
Locatie film gezien: in de klas

2. Vorm

De film trok vooral jongeren aan, en het ging ook over de liefde. Daarom werd de film ook wel een jongerenroman genoemd. De locaties waar de film zich afspeelde was eerst in een disco in Londen. Nadat zijn grootvader is overleden, verhuizen Lucas en zijn moeder naar Frankrijk. Daar speelt de film zich af bij het huis van Lucas grootvader, het huis van Caitlin en op straat.
De hoofdpersonen waren ouderwets gekleed. Vooral met boeren kleding. Het huis was een ouderwets (boeren) huis en de kleren passen daarbij. Daardoor werd de sfeer van de film heel ouderwets en saai. Maar als Lucas en Caitlin in de disco zijn, dan zijn de kleren ook wel hipper. Zo lijkt de film jongeren ook meer aan te spreken.

De muziek was wel belangrijk voor de emoties van Caitlin. Caitlin danste namelijk graag. Als ze een droevig liedje op had en ze voelde zich niet goed, dan viel ze op de grond en moest huilen. Verder waren er ook nog geluidseffecten, bijvoorbeeld het geluid van een krakend pand en de wind die het stof omhoog blies in het stoffige huis.
Het verhaal werd chronologisch verteld.
De scènes die mij het meest zijn bijgebleven was de scène toen Lucas in de kelder werd opgesloten en Caitlin toen heel erg tegen Lucas tekeer ging om te voelen hoe de nonnen die ondergedoken zaten in de tweede wereldoorlog zich voelden.
Een andere scène die mij nog heel goed bijbleef was toen Lucas die beïnvloed was door Benoît, een brandbom in de menigte van mensen gooide tijdens een betoging van de asielzoekers.
Ook het moment dat Lucas het been van Caîtlin amputeert, blijft mij nog goed bij.

3. Inhoud

Lucas en de moeder van Lucas verlaten Londen wanneer de grootvader van Lucas is overleden en gaan wonen in het leegstaande huis van Lucas zijn grootvader. In dat huis woonde Lucas ook al in zijn jeugd. Eenmaal in Frankrijk waar het leegstaande huis stond, komt hij zijn vroegere buurmeisje Caitlin weer tegen, en er hangt romantiek in de lucht.
Van romantiek is al snel geen sprake meer als Lucas wordt geconfronteerd met de waarheid van de WO II en wat zijn grootvader wel niet allemaal bij de nonnen deed die ondergedoken zaten in Caitlin’s huis. Caitlin wordt heel boos op Lucas en zegt: ‘You don’t have a fucking clue about anything, do you, Lucas?’ Later biedt Caitlin haar excuses aan voor het feit dat ze zo tekeer ging tegen Lucas die nooit wat van de oorlog wist. Ze hebben een wapenstilstand en even later zoenen ze.
Benoît, zijn enige vriend die Lucas nog had uit Frankrijk, zet Lucas op een verkeerd spoor. Door zijn stommiteiten wordt hij achterna gezeten door de politie. Caitlin krijgt steeds minder grip op Lucas.

Lucas heeft nadat Caitlin met haar auto van de weg raakte en de auto in vuur en vlam stond, Caitlin weten te redden door haar been te amputeren. Een andere manier om haar te redden was er niet, want Caitlin’s been zat klem.
Caitlin heeft dat incident Lucas niet vergeven. In de plaats dat ze blij was dat Lucas haar had gered, was ze verdrietig en woedend omdat ze niet meer de dingen kon doen zoals ze eerder deed, bijvoorbeeld dansen. Lucas’ stommiteiten kon Caitlin niet vergeven en wanneer de moeder van Lucas weer terug wil naar Londen omdat ze hoort dat ze op zoek zijn naar haar zoon, wil Lucas niet mee. Lucas wil bij Caitlin blijven maar Caitlin hoeft Lucas niet meer te zien. De film heeft een open einde.

Lucas was in het begin lief en romantisch, maar wanneer Benoît steeds meer invloed op Lucas krijgt, wordt zijn karakter ook anders. Lucas gaat dingen doen die volgens de wet niet zijn toegestaan en raakt op het verkeerde pad.
Lucas moeder is een aardige vrouw. Ze probeert Lucas op het goede pad te houden maar dat lukt op een gegeven moment niet meer. Lucas moeder heeft Lucas niks verteld over de tweede wereldoorlog omdat ze vond dat Lucas zijn grootvader, die hij eerder als een goede man zag, niet als een slechte man ging zien.
Lucas’ (overleden) grootvader was in de ogen van de Caitlin een slechte man en in de ogen van Benoît een grandioze man. Zelf vind ik wat hij heeft gedaan verkeerd, maar hij wist niet wat er gebeurde nadat hij 15 nonnen had verraden aan de Duitsers omdat hij dacht dat ze stierfen van de honger. Hij wist niet dat ze naar het kamp in Auschwitz werden gebracht, waar ze werden vermoord of op een andere manier de dood vonden. Maar 3 nonnen hadden het overleefd. Ik denk dus dat hij een goedaardig persoon was maar dat het resultaat slecht uitpakte.
Benoît is een extreem-rechtse jongen die bepaald niet aardig was voor buitenlanders. Zo vindt hij het goed dat Lucas met vuur op asielzoekers gooit. Het is een vriend van Lucas en brengt Lucas op het verkeerde spoor.
Caitlin is een persoon die erg voor haar mening uitkomt, desnoods schreeuwt ze het eruit. Ze bekijkt het beeld van de tweede wereldoorlog, maar vanuit 1 standpunt en niet naar hoe anderen erover kunnen denken en wat ze ervan zouden kunnen vinden. Dat is een slechte eigenschap van haar. Ook heeft ze een soort van relatie met Lucas maar wanneer haar been geamputeerd wordt, valt die relatie snel in duigen. In de plaats dat ze gered is van de dood, vind ze dat wat Lucas heeft gedaan niet goed, want nu heeft Caitlin 1 been niet meer compleet.

Het belangrijkste thema van de film vind ik dat sommige dingen niet meer vergeven kunnen worden. Dit omdat de geschiedenis van de overleden grootvader en de daarbij horende gebeurtenis niet meer kunnen worden teruggedraaid en daardoor hebben Lucas en Caitlin ook conflicten. Ook de stommiteiten van Lucas kunnen niet meer worden teruggedraaid.

4. Functie

Het doel van de film is info over de tweede wereldoorlog overbrengen door de vervolgingen van de nonnen te vertellen en te amuseren wanneer er een soort van relatie ontstaat tussen Lucas en Caitlin.
De film heeft het publiek weten te boeien door als spreektaal Engels te doen, terwijl de film eigenlijk van Belgische komaf is. Ook weet de film het publiek te trekken door de romantiek in de film en door de gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog. Tenslotte zullen dingen, zoals het been dat geamputeerd werd, wat je niet vaak in films ziet, hier een belangrijke rol bij spelen.

Ik heb het meest meegeleefd met Lucas, de hoofdpersoon van het verhaal. Dit omdat Lucas het meest in beeld kwam en iedereen die voorkwam in de film, een grote rol op Lucas uitoefende.

5. Beoordeling

Falling is een film die niet moeilijk is gemaakt en doordat er ook geen flashbacks in zitten, makkelijk is te volgen. De film is vakkundig gemaakt, met acteurs waarbij het niet lijkt alsof ze acteren. Dat is een groot pluspunt.
Een minpunt aan de film vond ik dat de 20 jarige Lucas zo makkelijk werd beïnvloed en dat hij helemaal niks van de tweede wereldoorlog afwist. Want er is eigenlijk helemaal niemand meer op die leeftijd die helemaal niks van de tweede wereldoorlog afweet en die ook nog zo makkelijk beïnvloed raakt door een vriend van hem. Maar aan de andere kant was het daarom ook wel weer leuk om er naar te kijken omdat dat werd overdreven, maar het leek niet net echt.

REACTIES

L.

L.

In het algemeen is het goed. Maar er is te veel herhaling

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vallen (2001)"