Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Vallen (2001)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • vmbo | 1322 woorden
  • 3 juli 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 11 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
1: Lees het begin van het boek. Je krijgt de kopieën hiervan van je docent .
- schrift een samenvatting van wat je gelezen hebt.
- Beschrijf op welke manier Anne Provoost hier met de tijd omgaat.

Lucas en zijn moeder zijn in het huis in frankrijk van Lucas’ opa. Ze hebben daar een poos gelogeerd, Caitlin mag in het ziekenhuis, maar Lucas is haar niet op komen zoeken. Dat vind ze heel jammer.

Anne provoost gebruikt hier de gewone tijd, maar ook flashbacks

2: daarna krijg je het begin van de film te zien.
Beschrijf in het kort hoe de film begint.
Geef daarna verschillen aan tussen het begin van het boek en van de film.

Op het begin van de film zijn Lucas en zijn vriendin samen uit. Als ze naar Lucas’ huis gaan vertelt zijn moeder dat ze onmiddellijk naar het huis in frankrijk moeten van zijn overleden opa. In dat huis is namelijk ingebroken. Lucas wil eerst niet mee, maar gaat toch. De volgende ochtend vertrekken ze met de trein naar frankrijk.


Eenmaal in frankrijk ontmoet Lucas zijn oude vriendin Caitlin weer, ze logeert bij het huis van de nonnen dat naast het huis van lucas’ opa staat. Ook ontmoet hij benoit en alex.

Verschil: het verhaal begint hier gewoon bij het begin, terwijl het in het boek eigenlijk bij het einde begint. Er zijn ook geen flashbacks in de film.

3: haal in de bibliotheek een uittreksel van het boek. Lees dat over, zodat je iets weet over het thema, de personages, de plaats, de tijd, enz. Lees ook de korte inhoud over, zodat je weet waar de film in grote lijnen over gaat.

4: daarna gaan we de rest van de film bekijken. Tussendoor word de film af en toe gestopt, zodat je de inhoud van de film kunt noteren. Je mag natuurlijk tussendoor ook aantekeningen maken.

5: als de film helemaal bekeken is, krijg je het einde van het boek te lezen van je docent.
Vergelijk het einde van de film met het einde van het boek. Noteer overeenkomsten en verschillen.

Verschil: Lucas helpt de nonnen en de vluchtelingen door een paar zakken aardappelen te tillen.
Overeenkomst: Caitlin is boos op Lucas, maar belt de politie niet op. Lucas gaat op het einde weg.

6: thema
Bespreek het thema van de film, je mag daarbij je uittreksel gebruiken.
Maar…vertel het in je eigen woorden en bekijk kritisch of het in de film ook zo was.

Het thema is de goede keuzes maken. En er achter komen of die keuzes ook de juiste waren. Bijvoorbeeld dat Lucas de keuze maakt om de bom te gooien. Dat was een verkeerde keuze. En dat hij het been van caitlin afzaagt is wel een goede keuze geweest, anders was ze aan het einde misschien wel dood geweest.

7 Genre. Het boek is een psychologische roman.
- verklaar deze term.

- Klopt dit genre ook met de film? Leg dit uit aan de hand van voorbeelden.

psychologische roman: Het episch genre waarbij de schrijver meer nadruk legt op de zielkundige toestand van de hoofdpersoon, dan op de gebeurtenissen. Vooral in de negentiende eeuw kwam deze literatuurvorm naar voren

dit genre klopt niet echt met de film. Want de film gaat meer over de gebeurtenissen en minder over de zielkundige toestand van Lucas. Er wordt wel duidelijk gemaakt hoe hij en Caitlin over de situaties denken, maar niet echt wat zijn gedachten enzo zijn.

8: beschrijf de hoofdpersoon Lucas. Denk aan zijn uiterlijk, karakter en problemen.
Lucas is een aardige jongen van rond de 17 jaar oud. Hij heeft bruin haar. Hij laat zich een beetje meeslepen door Alex en benoit. Doordat hij met hun 2 omgaat raakt hij in de problemen. Derder is het een slimme jongen vind ik, omdat hij probeert uit te zoeken wat er in de tijd van zijn opa gebeurt is.

9: beschrijf ook de volgende personen: Caitlin, Benoît, Alex, en Lucas’ moeder.
Caitlin is een meisje van ook ongeveer 17 of 18 jaar oud. Ze heeft lang bruin haar en is best wel dun. Dansen is haar grootste hobby en later wil ze ook iets met dansen gaan doen.

Benoit is ongeveer tussen de 30 en de 40 jaar oud. Hij is gemeen en geeft de schuld telkens aan iemand anders behalve zichzelf. Hij heeft een slechte invloed op Lucas.

Alex is denk ik ongeveer even oud als benoit. Hij helpt Alex altijd en is al net zo gemeen als hem. Hij heeft ook een slechte invloed op Lucas. Benoit heeft bruin haar.

Lucas moeder heeft lang bruin achtig haar. Ze is wel lief, maar ze heeft Lucas niets vertelt over de slechte dingen van zijn opa vertelt. Ze wil graag dat hij alleen maar goede herinneringen aan hem heeft, maar daardoor voelt Lucas zich wel stom, want caitlin weet wel dingen van de geschiedenis van zijn opa.

10: De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke rol in het verhaal. Probeer uit de leggen welke rol de oorlog te maken heeft met het heden.
Caitlin heeft de oorlog niet zelf meegemaakt. Maar ze voelt zich er wel schuldig en slecht over. Zij kon niets aan het verleden doen. Daardoor heeft de oorlog iets te maken met het heden.

11; Verklaar de titel van de film.
Ik denk omdat iedereen hem laat vallen. Caitlin laat Lucas vallen omdat hij hele slechte dingen doet en Alex laat hem vallen omdat hij niet meer met hem en benoit mee doet. Maar ik denk ook omdat Lucas caitlin laat vallen door al die slechte dingen te doen, terwijl hij weet dat zij dat niet goed vind.

12; Waar speelt de film zich af? Denk aan grote en kleine plaatsen.
In frankrijk, in lamastre. In het huis va de opa van Lucas, in het huis van de nonnen, bij benpit en gewoon op straat.

13: in welke tijd speelt de film zich af? Hoe lang duurt het verhaal ongeveer?
Ik denk ongeveer rond deze tijd of 10 jaar geleden of zo. De oorlog in namelijk al afgelopen, en de moeder van Lucas is pas na de oorlog geboren. Maar de nonnen kunnen zich de oorlog nog wel herinneren.

14; waarom zou de schrijfster dit boek geschreven hebben?
Ik denk om mensen te laten beseffen dat de oorlog mensen veel pijn heeft gedaan en dat het nu nog steeds pijn doet bij sommige mensen.

15; zoek op internet iets over het leven en werk van de auteur. Voeg dat bij je verslag.
Anne Provoost groeide op in de Belgische Westhoek. Zij studeerde in Leuven en behaalde haar diploma Germaanse Filologie met een scriptie over mensenrechteneducatie. Ze studeerde nog een jaar pedagogie aan de KUL en ging daarna met haar man in de Verenigde Staten wonen, waar ze haar eerste boek schreef , Mijn tante is een grindewal. Voor dit debuut kreeg Provoost de Boekenleeuw en de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur. Het boek werd in zes talen vertaald.
In Vallen (1994) verzwijgt een moeder het 'foute' oorlogsverleden van een grootvader. Hoofdpersoon Lucas raakt in de ban van neo-nazi Benoît, en lijkt de geschiedenis van zijn opa te herhalen. Lieke van Duijn in Trouw: "Anne Provoost is diep in de persoonlijkheidsstructuur, de denktrant en het jargon van de neo-nazi gedoken, zowel in die van de leidersfiguur als de volgeling. Haar Benoît is intelligenter, geraffineerder, doortrapter dan Yge Graman, Janmaat en Le Pen bij elkaar. Ze laat haarfijn zien hoe aantrekkelijk het voor jonge mensen als Lucas is, zich door hen te laten hersenspoelen." Voor dit boek kreeg ze zowel de Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdliteratuur als de Boekenleeuw, een Zilveren Griffel en de eerste Gouden Uil. Het boek is in elf talen vertaald en ging wereldwijd meer dan 200.000 keer over de toonbank . In 2001 werd het verfilmd door Hans Herbots: Falling. Het werd vier keer voor theater bewerkt. In het voorjaar van 2007 verscheen de nieuwste editie in de boekenreeks 'Schatkist van de jeugdliteratuur', die werd uitgegeven door De Volkskrant en geproduceerd door Querido.
Bron: http://www.anneprovoost.be/nl/pmwiki.php/Auteur/Biografie

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vallen (2001)"