Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jan Terlouw kreeg één glaasje ranja

Jan Terlouw kreeg één glaasje ranja

Hoewel ik 5 minuten voor mijn interview nog in blinde paniek allemaal mensen afbelde omdat ik zijn telefoonnummer nog niet had, lukte het me toch om mijn interview met Jan Terlouw (77), natuurkundige, (ex-)politicus en beroemd schrijver, op tijd te beginnen.

Het afgelopen jaar werd de verfilming van zijn Oorlogswinter een grote bioscoophit, maar dat vindt Jan niet zijn beste boek.

De oorlog

"De oorlog heeft mijn jeugd echt bepaald," begint hij. Op school was hij, doordat hij op de lagere school 2 klassen had overgeslagen, veruit de jongste. "Er waren twee meisjes in mijn klas die over mij gingen moederen!" Maar toen begon de oorlog. "Ik was acht en door het laatste oorlogsjaar had ik een achterstand opgelopen die ik in de jaren erna met veel moeite weer heb ingehaald." Door hard werken in de jaren erna begon hij toch nog als zeventienjarig broekie aan de studie wis- en natuurkunde.

Wetenschapper

Jarenlang vertelde hij zijn kinderen zelfverzonnen verhaaltjes, tot zijn vrouw hem overhaalde de verhalen te publiceren. "Ik heb mezelf vroeger nooit als schrijver gezien. Ik was een natuurkundige, een wetenschapper!" Als kind las hij heel erg veel, "en dat is ook de beste tip die ik aankomende schrijvers kan geven. Lees!" Waarom hij zoveel las weet hij ook direct. "Wij hadden geen tv! Lezen was ons enige ‘vertier’. De jeugd van tegenwoordig is zo ongelofelijk welvarend!" Op de vraag waarom dan wel, komt hij met een simpel voorbeeld. "Ik kreeg vroeger één waterijsje en één glas ranja per jaar. De jeugd van tegenwoordig trekt de koelkast open en heeft cola light! Je wordt toch wel een beetje getekend door die welvaart."

Beste boek

Alleen al in Nederland zijn super veel mensen fan van zijn boeken, maar wat hij zelf nou zijn beste boek vindt, kan hij niet zeggen. "Er zijn boeken die echt heel veel media-aandacht hebben gehad (zoals Koning van katoren en Oorlogswinter, red). Maar ik vind "De kloof" of "Eigen rechter" ook best geslaagd."

Wat mij toch het allermeest verbaasde, was het feit dat Jan Terlouw nog steeds heel erg aardig en geïnteresseerd was tijdens het interview, terwijl hij toch al wel een keertje of honderd geïnterviewd zal zijn. Wil je meer weten over Jan Terlouw? Zoek niet verder.

Gepubliceerd op 18 oktober 2009
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

A.

A.

Ik moet hem gelijk geven... we zijn ook wel een beetje verwend tegenwoordig, toch?

14 jaar geleden

M.

M.

Interessant interview! Was volgens mij een leuk gesprek :).

14 jaar geleden

D.

D.

@ anouk
dat ligt er maar net aan,
tegen de tijd dat wij 60 zijn zeggen wij dat ook over onze kleinkinderen,
maarja het is best luxe vergeleken met vroeger maar ga maar eens kijken hoe het over 50 jaar ofzo is, dan zeggen wij hetzelfde

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.