Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zo maak je saaie vakken iets leuker

Zo maak je saaie vakken iets leuker

Na een boek over de maatschappelijke aspecten van de aardrijkskunde, globalisering, handelskolonialisme en de toepassing daarvan in Groot-Brittannië en India (volg je 'm nog?), introduceerde mijn docent afgelopen week het thema voor het volgende blok: geografische fysica. Ik kon wel huilen. 

Heb jij ook zo'n vak waar je niets mee kan? Of stof die onmogelijk abstract is? Dan ken je dit gevoel vast wel. Ik verzamelde een hoop tips om zo'n 'kotsvak' toch nog enigszins draagbaar te maken.

  1. Bekijk uitlegfilmpjes
    Vaak gaat moeilijkheid gepaard met saaiheid. Op ons videoplatform vind je talloze filmpjes met een motiverende docent die je hetzelfde verhaaltje honderdduizend keer hetzelfde uit zal leggen. Sommige docenten maken zelfs geschiedenisonderwerpen nog een beetje te pruimen. (Tip: je kunt de video eventueel óók pauzeren op gekke gezichtsuitdrukkingen en het juiste antwoord roepen op zijn zelf gestelde vraag.)
  2. Plan het vak ruim en spreid je leerwerk
    Niets zo vervelend als last-minute aan de studie en dan al helemaal een vak dat je niet ziet zitten. Vat na de les je stof samen, lees de hoofdstukken voor de volgende keer door, onderstreep wat je niet snapt en stel vragen in de les. Ook als ze al gesteld zijn, ook als dat twee minuten geleden het geval was. Vraag lekker door, totdat jij snapt waar het over gaat.
  3. Beloon jezelf
    Hoofdstukje over 'effusief vulkanisme' voltooid? Trakteer jezelf! Zak drop, een half uurtje op de bank met je favoriete serie of eis drie euro van je ouders wegens goed gedrag.
  4. Zorg dat iemand bereid is je een schop onder je kont te geven
    Is niet fijn. Werkt wel. Stel een vacature op en keur vrijwilligers (streng meets positieve feedback). 
  5. Doe een activiteit die aan de stof gerelateerd is
    Bezoek die deltawerken, het Rijksmuseum, de Afsluitdijk en bereken de afstand van de supermarkt tot die populaire koffietent. Ga naar het Openluchtmuseum of duik in het kledingdepot van het plaatselijke theaterhuis en verkleed je als Jeanne d’Arc om dichterbij het gevoel van een overwinnaar te komen.
  6. Word competitief
    Strijd (in stilte) tegen klasgenoten om het hoogste cijfer en probeer je persoonlijke record te verbeteren. Koop zo'n te gek notitieblokje en schrijf/zeik over verloren liters bloed, bitter zweet en de gelaten tranen die deze voldoende mede mogelijk hebben gemaakt. 
  7. Kijk een film die over de stof gaat
    Anders dan feitelijke uitlegfilmpjes, kunnen speelfilms (of docu's) je prima op weg helpen. Ook een mooi excuus om weer 'ns naar de bios te gaan als er iets draait (want: Michiel de Ruyter, geschiedenis enzo). 
  8. Verwerk het leerwerk in berichtjes op sociale media
    Aangezien er geen dag voorbij gaat zonder posts op Facebook of Instagram, is dit een uitstekende manier. Neem een selfie met Plato en benoem zijn filosofische uitgangspunten in het onderschrift of in de hashtags.

Kortom: stel een superteam op (ouders, broertje, huiskat) dat morele steun in zware tijden garandeert, vorm doelen en loop niet te hard van stapel. Zet je in ieder geval over die jammerende ja-maar-ik-vind-het-allemaal-ronduit-kut attitude heen, want een hap uit hoofdstuk zes gunt geen hoog cijfer helaas. En je wil toch geen jaartje blijven plakken? Go for it, dus. 

Gepubliceerd op 15 oktober 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Wayne

Wayne

Of je vraagt je favoriete mede-blogger of hij jou dolgraag wat wilt uitleggen over effusief vulkanisme op een OV-fiets.

8 jaar geleden

S.

S.

@Wayne, precies! Dan kunnen we het in het vervolg hebben over windstromingen en met welke eenheid wij onze wapperende haren meten.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.