Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Op uitwisseling naar Nederland

Op uitwisseling naar Nederland

Op uitwisseling gaan naar China. Dat kan bijvoorbeeld op het Kandinsky College in Nijmegen. Wie daar de masterclass Chinees kiest, gaat ook op reis naar het Aziatische land. Daarnaast ontvangt de school ook Chinese scholieren. Omdat ik superbenieuwd ben naar hun verblijf hier in Nederland, vraag ik ze naar hun ervaringen.

Google Translate, you’re a hero!

We zitten aan tafel. Scholier Floor zit naast mij, naast Floor haar docente; die tevens dienst doet als mijn tolk. Tegenover ons twee giebelende meiden, jaartje jonger dan wij. Het gesprek verloopt in het Engels, af en toe valt er een woordje Chinees en Google Translate schiet ons regelmatig te hulp.

Ik ben erg nieuwsgierig naar de Chinese scholieren die voor mij zitten. Waarom zijn ze in Nederland? Wat is hun eerste indruk van ons land? Wat vinden ze mooi?
In China leren ze Engels op school. Via deze uitwisseling krijgen de scholieren Engelse les in Nederland. Nederland vinden ze maar plat en kaal. "Toen we van Schiphol naar ons gastgezin reden, zagen we hoeveel boerderijen er zijn in Nederland. Bizar", vertelt een van hen. Een ander is onder de indruk van Den Haag. "Het parlement, de Tweede Kamer, het hele systeem. Heel fascinerend."

Chinese uitwisselingsstudenten

Hoe gaat het eigenlijk bij jullie op school?, vraag ik. "Study, study, study!" antwoorden ze. Ze staan rond zeven uur op en zijn ’s avonds pas om tien uur klaar!

Ook nu ze in Nederland zijn, gaat hun schoolleven de hele dag door. Zelfs na de georganiseerde dagjes Amsterdam duiken de Chinese scholieren weer met hun neus in de boeken. De uitwisselingsstudenten moesten ook op de fiets naar school. Voor sommigen, zoals Tracey, was dat lastig.Waarom? "Je wordt in China niet zomaar toegelaten tot elke universiteit. Als je goede cijfers haalt, kun je naar een goede universiteit. Wanneer je cijfers matig tot slecht zijn, is de kans klein dat je naar een goede uni mag. Soms kom je met slechte cijfers helemaal geen studie binnen."

Dromen

Zijn er nog dingen die jullie willen bereiken? Wat willen jullie worden bijvoorbeeld? Hebben jullie nog een droom? Ze willen reizen, héél véél reizen en vrijwilligerswerk doen, nadat ze hebben gestudeerd voor arts en leraar. Dat is hun droomberoep.

Tracy met Mona's griesmeelpudding (en ze vond het heewr-lak!)

‘AAAAN TAAAFEL!’

Gasten eerst. Dat is de regel. Toch? 's Avonds at ik een hapje mee bij Floor en haar gezin, die de Chinese scholier Tracey over de vloer hebben. Daar werd me nog een keer duidelijk hoe gek het voor Tracey moet zijn om hier in Nederland te zijn, met al die andere gebruiken en gewoontes. Zo stond ze erop pas als laatste op te scheppen. "Jij mag eerst joh, jij bent de gast!" zei ik nog. "Nee, nee", wapperde ze me weg.

Afgelopen week vertrokken de Nederlandse scholieren van het Kandinsky College voor tien dagen naar China. Zou het ze net zo goed afgaan als de Chinese uitwisselingsstudenten in Nederland? 再見

Sophie (17) is blogger en huisfotograaf bij Scholieren.com. Dit is haar eerste blog met foto's.

Gepubliceerd op 22 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

B.

B.

Leuk verhaal! ... en gave foto's

9 jaar geleden

S.

S.

Dankjewel! :-)

9 jaar geleden

I.

I.

Leuk blog Soof, ik ben ook heel benieuwd hoe ze het hebben gehad. Ik kijk uit naar je volgende blog!!

9 jaar geleden

N.

N.

Echt helemaal jouw stijl geschreven, super Soof! ?

9 jaar geleden

S.

S.

Nice! Alleen met 'reizen naar een Aziatisch' bedoel je China en niet Kuweit, toch?

9 jaar geleden

S.

S.

Uiteraard! Chinees leren in Kuweit gaat 'm niet he-le-maal worden lijkt me zo! ;-)

9 jaar geleden

M.

M.

Wauw mooi verhaal, ga je ook nog een vervolg schrijven als ze terug komen? ik neem aan dat je niet helemaal mee naar China gaat voor de blog :p

9 jaar geleden

S.

S.

Maar natuurlijk! Mocht helaas niet mee naar China. The Great Firewall, alles. Of nee, eigenlijk ben ik gewoon, steek ik gewoon te, ga ik liever uiteten. En ben ik op tijd thuis om een gebrekkig Skype-gesprek te houden, notities te maken en zo m'n volgende blog te bereiden. Joepie!

9 jaar geleden

Lisette

Lisette

Aaaah zo leuk! En omg.. wat betekenen die twee chineese tekentjes op het eind..

9 jaar geleden

S.

S.

Moet je even Google-Translaten. En dan op dat geluidsicoontje drukken en dan spreekt 'ie 't voor je uit. Hoe fabulous!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.